SC Derbi neće da čeka nedjelju - sa Igokeom za plej-of

Tim Andreja Žakelja bi i porazom sa maksimum pet koševa razlike na večerašnjem gostovanju Igokei (18 časova) obezbijedio doigravanje

6714 pregleda 0 komentar(a)
Foto: KK SC Derbi/Filip Roganović
Foto: KK SC Derbi/Filip Roganović

Da je čelnicima AdmiralBet ABA lige bilo do regularnosti takmičenja, košarkaši SC Derbija bi večeras definitivno znali u kakvoj su situaciji - da li su u plej-ofu ili će “izvisiti” zbog slabije koš-razlike.

Mogla bi, naime, da se dogodi paradoksalna situacija da “studenti” izgube sa šest ili više koševa razlike na gostovanju Igokei u Laktašima i da onda, kao na iglama, čekaju nedjelju i rasplet situacije u Baru, gdje će Mornar dočekati jedinog predstavnika BiH.

Odluka da se odgođene utakmice igraju nakon završetka regularnog toka šampionata ima smisla samo u slučaju evroligaša Partizana i Crvene zvezde, jer je njihov raspored prenatrpan, ali nikakve logike nema da se duel timova iz Bara i Laktaša igra tri i po mjeseca nakon što je prvobitno bio zakazan.

Prvo pomjeranje meča je bilo opravdano, jer je Igokea igrala baraž za glavnu fazu FIBA Lige šampiona, ali se od Evrope oprostila 10. januara i od tada igrala jednom sedmično.

Zašto nije pronađen nijedan termin za meč u „Topolici”? To je pitanje na koje će morati da odgovara sportski direktor ABA lige Milija Vojinović, pogotovo ako tim Andreja Žakelja „izvisi” za plej-of.

Slovenački stručnjak se, ipak, nada da će njegovi izabranici riješiti sve večeras (18 časova), a eventualnom pobjedom bi i preuzeli 7. mjesto od Zadra.

„Igokea je iskusan tim, u dobrom je ritmu, igra bolje poslije promjene trenera. Igra pametno i sa dosta energije. Na nama je da pokažemo energiju i fokus iz posljednjih mečeva i da još nadogradimo igru u nekim segmentima, jer samo tako možemo računati na pozitivan rezultat”, upozorio je Žakelj.

Igokeu je nakon poraza od Mege 14. januara napustio Dragan Bajić, a naslijedio ga je Vladimir Jovanović. Bivši trener FMP-a i Crvene zvezde je vezao pet uzastopnih neuspjeha, činilo se da klubu iz Laktaša slijedi grčevita borba za opstanak, ali su ga četiri uzastopne pobjede (protiv FMP-a, MZT-a, Zadra i Cibone) vinule u bitku za plej-of.

„Igosi” će tražiti trijumf od makar šest razlike, kojim bi u slučaju pobjede u Baru u nedjelju bili drugi u krugu sa Zadrom i SC Derbijem, odnosno osmi na tabeli ABA lige. Ako “studenti” trijumfuju ili izgube sa maksimum pet razlike, sve dileme će biti riješene.

„Čeka nas neugodno gostovanje izuzetno dobroj ekipi Igokee, za koju moramo dobro da se pripremimo. Igrali smo odlično protiv nje u prvom dijelu sezone, ali se od tada dosta promijenila i mislim da nas očekuje dosta teži protivnik. Vrlo je važno da odigramo čvrsto i agresivno, kako bismo došli do rezultata koji može da nam donese plej-of. Igokea je u odličnoj formi, vezala je četiri pobjede i glavni nam je konkurent za 8. poziciju”, istakao je Tomislav Ivišić.

Bonus video: