Vlado Šćepanović za "Vijesti": Mijović može da napravi pomak, vidim Partizan na F4

Proslavljeni crnogorski košarkaš Vlado Šćepanović u razgovoru za “Vijesti” komentarisao dosadašnji učinak klubova gdje je boravio kao igrač i trener - Budućnost Volija i Partizana

29933 pregleda 76 reakcija 11 komentar(a)
Vlado Šćepanović dok je bio trener Partizana, Foto: KK Partizan
Vlado Šćepanović dok je bio trener Partizana, Foto: KK Partizan

Od osvajanja ABA lige 2018. godine, svaka sezona u Budućnost Voliju je turbulentna. Ni u jednoj isti trener nije izdržao od početka do kraja, tako je bilo i ovog puta...

Osvojeno 3. mjesto u regionalnom takmičenju je očekivano, uprkos nekim porazima koji su prethodnih sezona bili nezamislivi, dok je Evrokup okončan neuspješno - eliminacijom od Ulma u osmini finala. Bilo je mnogo uspona i padova, promjena u igračkom kadru, a prije nekoliko dana sporazumno je raskinut ugovor sa Vladimirom Jovanovićem, koga je naslijedio Petar Mijović.

Sezonu Podgoričana možda najbolje ilustruje posljednja utakmica u Evrokupu. “Plavi” su početkom druge četvrtine imali plus 17 (33:16), na odmor otišli sa 11 razlike, a onda je uslijedio debakl i eliminacija. I to nije bio prvi put da ekipa na takav način gubi mečeve ove sezone.

U razgovoru za “Vijesti” bivši košarkaš Budućnosti i šampion Jugoslavije sa tom ekipom, a onda i trener, Vlado Šćepanović komentarisao je učinak kluba iz Njegoševog parka na oba fronta ove sezone, ali i igre druge ekipe gdje je boravio kao igrač i trener - Partizana.

Sa ovim timom i budžetom, sezona u Evrokupu je neuspješna

Šćepanović kaže da je rezultat Budućnosti u ABA ligi očekivan, dok je sezonu u Evrokupu okarakterisao neuspješnom.

- Budućnost je u ABA ligi napravila očekivan rezultat, osvojila 3. mjesto pred plej-of. Rezultatski ako gledamo, odradila je onako kako je planirano. Dobro je što je ispred Cedevita Olimpije, a vjerovatno nije bilo za očekivati da bude ispred Partizana i Crvene zvezde, koji imaju veće budžete. Bilo je dovođenja igrača, bila je turbulentna sezona - počinje Šćepanović razgovor za “Vijesti”.

Da će u Evrokupu biti teško moglo se naslutiti već na startu kada je Hamburg slavio u “Morači”, a onda i Pariz, da bi protiv Gran Kanarije Jovanovićeva ekipa doživjela najteži poraz u ovom takmičenju (94:69) na domaćem terenu.

- Evrokup je sigurno veliki neuspjeh. Tu se očekivalo mnogo više od takve ekipe i takvih profila igrača. Upoređujući kvalitet ekipa i njihove budžete sa timom i budžetom Budućnosti, u Evrokupu se moralo više napraviti. Tokom čitavog Evrokupa su igrali toplo-hladno, gubili od ekipa od kojih nisu smjeli da izgube, naročito na domaćem terenu. Ali to je košarka - nekada se napravi dobar rezultat, nekada ne. Teška sezona sigurno.

Tokom sezone je bilo promjena u igračkom kadru - otišli su Fil But i Eron Vajt, došli Erik Grin, Džej Džej O’Brajen i Emanuel Lekomt.

- Kada pravite ekipu i očekujete od nekih igrača da vam budu nosioci, a to od njih ne dobijete, onda je sezona veoma komplikovana. Kada mijenjate košarkaše koje ste doveli i na njihovo mjesto dovedete druge, kojima je potrebno vremena i prostora da se priviknu, nije uopšte lako izgurati sezonu. Zbog toga Budućnost možda nije napravila bolji rezultat, prije svega u Evrokupu. Odabir igrača je u početku izgledao odličan, a tokom sezone se pokazalo da nije bio dobar. Kada je došlo do promjene u januaru, nije bilo vremena da se to konsoliduje i napravi dobar rezultat, iako su dovedeni odlični košarkaši.

Poslije poraza od čačanskog Borca u posljednjem kolu regularnog dijela ABA lige došlo je do rastanka sa Jovanovićem.

- Trener odgovara za loš rezultat. Kad promjena igrača nije donijela boljitak, redosljed je bio da se promijeni trener i da se pred rasplet u ABA ligi napravi pozitivni šok. To je nešto što nije prvi put da se dešava. Kada nema rezultata, trener je krivac, bez obzira na to kako igrači igraju. To je trenerski život.

Poslije dvije godine u klub se vratio Mijović, koji je 2019. godine naslijedio Jasmina Repešu i osvojio titulu prvaka Crne Gore. Narednu sezonu (2019/2020) je počeo kao pomoćnik Slobodana Subotića, a kada je Subotić otišao, postao je šef stručnog štaba. Ekipu je vodio do 27. januara 2021, kada je podnio ostavku.

- U ovom momentu je bilo realno da Petar bude trener. Dugo je u Podgorici, poznaje kompletnu situaciju, već je vodio Budućnost. Pratio je igru i košarkaše. Mislim da on može da iznese ovo do kraja sezone i da napravi pozitivan pomak - smatra Šćepanović.

Partizan ne treba ni da potcijeni ni da precijeni Madriđane

Kada je riječ o Evroligi, onda je definitivno centralna tema Partizan. Ekipa Željka Obradovića igra fenomenalno, izborila je plasman u četvrtfinale gdje će se protiv Real Madrida boriti za odlazak na fajnl-for, koji se od 19. do 21. maja igra u Kaunasu.

- U početku nije izgledalo obećavajuće, ali to je još jedan dokaz da se ništa u sportu ne dešava preko noći. Željko Obradović je na sebi svojstven način tempirao formu i odabrao igrače. Partizan trenutno igra jednu od najbitnijih uloga u Evroligi. Po meni igra najbolju košarku posljednjih mjesec. Ekipa je pravljena za najveće domete. Tim sigurno dosta košta, to su igrači koji su igrali Evroligu na ozbiljnom nivou - Kevin Panter, Džejms Naneli, Matijas Lesor, Dante Egzum... Za mene ne bi bilo iznenađenje da Partizan ode na F4. Ekipa je po svim parametrima u vrhu evropske košarke.

Poslije poraza od Asvela u decembru i skora 4:9, čak se najtrofejniji i najbolji evropski trener našao na meti pojedinih kritičara, koji su dali sebi za pravo da komentarišu taktiku i izbor igrača. Ali, uslijedilo je proljeće i period godine kada Obradovićeve ekipe igraju vrhunsku košarku. Uostalom, trofeji se osvajaju u maju, ne u decembru.

- Željko ne bi bio Željko da na kritike nije odgovorio boljim radom, još većim angažovanjem i motivacijom. Doveo je ekipu na nivo na kojem je on pretpostavljao da bi trebalo da bude. Sad da ulazimo u detalje da li domaći igrači ili ne, da li Partizan ima domaće igrače da igraju na tom nivou, to je veliko pitanje. Željko od onoga što ima pravi vrhunsku stvar. Imate dvije opcije - ili da podmlađujete ekipu i ne tražite rezultat ili da sa većim budžetom dovedete vrhunske igrače ako želite igrate ovo što igra Partizan. To su dva puta i Željko to najbolje zna.

Slijede četvrtfinalni okršaji sa Realom, koji ima kadrovskih problema. Vensan Poarije je van terena zbog upale slijepog crijeva, Gabrijel Dek je povrijeđen, Rudi Fernandes je propustio “el klasiko” protiv Barselone zbog bolesti, a Serhio Ljulj i Najdžel Vilijams-Gos su se vratili poslije povreda. Igra se na tri pobjede, Madriđani imaju prednost domaćeg terena, a prva utakmica je 25. aprila.

- Partizan će kadrovski mnogo spremnije ući nego Real. Veliki je nedostatak neigranje Poarijea, pitanje je u kakvom će stanju biti Dek. Ljulj i Vilijams-Gos se tek vraćaju nakon povreda. Real je u opasnoj situaciji, ali ga nikada ne bi trebalo potcijeniti. Partizan bi trebalo da uđe kao autsajder i rasterećeno. Ali Partizan ima kvalitet, možda je u boljoj situaciji od Reala i ima velike šanse da prođe na F4. Real ne smije da potcijeni, a u ovom momentu ni da precijeni. Ako Partizan bude na ovom nivou na kojem je sad, mislim da su velike šanse da izbaci Real - kazao je Šćepanović.

Navijači Partizana su ove sezone pomjerali granice. Preko 300.000 ih je gledalo utakmice u “Štark areni”, a upravo je meč sa Realom 31. marta najposjećeniji ove sezone u Evroligi (20.068 gledalaca).

- To je jedna od najbitnijih uloga. Zna se šta navijači znače Partizanu. Preko 20.000 napuni “Arenu” - to je odmah pritisak na suđenje i protivničke igrače, a vjetar u leđa domaćim košarkašima, koji onda daju 20 odsto više. To je veoma bitan faktor - zaključio je Šćepanović.

Pobjednik ABA lige? Samo navijam da se finale završi

Partizan i Crvena zvezda su najozbiljniji kandidati za plasman u finale ABA lige. Ali, sama pomisao na te mečeve budi sjećanja na prethodnu sezonu kada su utakmice prekidane, tribine pražnjene, a košarka bila u drugom planu. Bilo je ružnih scena i ranije, sjećamo se finalnih serija Zvezde i Budućnosti...

- Samo navijam da se finalna serija završi. Dao bih prednost Partizanu ako završi na 1. mjestu. Zvezda je ozbiljna ekipa, drugačije igračke fizionomije. Ako to bude finale, biće neizvjesno. Ako bude sve kako bi trebalo, biće uživanje da se gleda, ali i veliki rizik. U slučaju da samo pobjednik ABA lige bude igrao Evroligu naredne sezone, onda će to biti mač sa dvije oštrice - poručio je Šćepanović.

Bonus video: