Derbi u "Morači": Sa Partizanom je uvijek bitno

Košarkaši Budućnost Volija večeras u odloženom meču 22. kola AdmiralBet ABA lige dočekuju beogradske “crno-bijele” (19 sati). Za Podgoričane ovaj duel nema rezultatski značaj, ali bi psihološki mogao da bude veoma bitan pred početak plej-ofa regionalnog takmičenja

11244 pregleda 21 reakcija 21 komentar(a)
Duel Alekse Ilića i Matijasa Lesora u prvom derbiju ove sezone, Foto: ABA liga/Dragana Stjepanović
Duel Alekse Ilića i Matijasa Lesora u prvom derbiju ove sezone, Foto: ABA liga/Dragana Stjepanović

Tabela govori sve, košarkaši Budućnost Volija sa trećeg mjesta idu u plej-of AdmiralBet ABA lige i igraće sa Megom, to ne može da se promijeni kako god se završio večerašnji duel sa Partizanom u “Morači”.

Dolazak “crno-bijelih” u Podgoricu je, ipak, sam po sebi košarkaški praznik, pa uprkos tome što nema rezultatski značaj za “plave” mora da se okarakteriše kao najveća utakmica. Koja bi u slučaju trijumfa možda mogla i da da psihološki impuls i okrene finiš sezone u korist crnogorskog šampiona.

Budućnost je u nedjelju promijenila trenera - Vladimira Jovanovića je naslijedio Petar Mijović koji želi da njegov tim odmah pokaže reakciju. Momenat za šok terapiju je idealan - protiv ekipe koja je posljednjih mjeseci oduševila Evropu, koja će naredne sedmice igrati u četvrtfinalu Evrolige protiv Real Madrida i koja večeras ima veliki pritisak jer bi eventualnim porazom mogla da izgubi mnogo. Partizan, naime, juri trijumf kojim bi osigurao prvo mjesto pred doigravanje, što znači i prednost domaćeg terena u borbi za šampionski prsten.

- Sigurno da nam u datim okolnostima i situaciji u kojoj se nalazimo dolazi najteži mogući rival - kaže Mijović. O Partizanu ne treba trošiti riječi, kao ni o formi u kojoj se nalazi već duži vremenski period. Radi se o ekipi koja je završila na šestom mjestu u Evroligi, ekipi sa izuzetnim kvalitetom i talentom, sa Željkom Obradovićem - najboljim trenerom u Evropi. Uz sve to, Beograđani dolaze maksimalno motivisani da potvrde prvu poziciju pred plej-of - istakao je Mijović.

Mijović
Mijovićfoto: KK Budućnost Voli

Sada je pitanje koliko može Budućnost protiv evroligaša.

- Momci su ovih dana radili jako pošteno, profesionalno, sa ozbiljnim nivoom energije, fokusa i želje da sve u nastavku sezone izgleda bolje. Mislim da u ovom meču, kao i u svim koji su nam preostali, treba da izađemo na parket sa određenim stavom i željom da se nadigravamo - rekao je Mijović.

To što je Budućnost sigurno treća ne znači ništa pred večerašnji derbi.

- Ovaj meč će nam poslužiti da unaprijedimo igru i podignemo nivo samopouzdanja, što može biti važna stvar pred nastavak takmičenja. Želim, a siguran sam i svi ljudi iz kluba, da navijači dođu da nas podrže. Ne samo protiv Partizana, nego i u nastavku sezone, jer Budućnost sa 300 gledalaca i sa punom dvoranom nije isti tim - jasan je Mijović.

Jagodić Kuridža: Partizan jedan od najboljih u Evropi

Duel Jagodić Kuridže i Dantea Egzuma
Duel Jagodić Kuridže i Dantea Egzumafoto: ABA liga

O Partizanu govore rezultati u Evroligi, u kojoj je u 34 kola upisao 20 pobjeda, ali i serija od 15 trijumfa u AdmiralBet ABA ligi. Marko Jagodić Kuridža zna koliko težak posao čeka domaćina:

- Čekamo jednu od najboljih ekipa u ligi, čak i u Evropi. Košarka koju igra Partizan je jedna od boljih na Starom kontinentu i sigurno da je to izazov za nas. Imali smo nekoliko loših utakmica i rezultata, sada moramo da pokažemo karakter i da damo sve od sebe da izgledamo što bolje, te da nam ova utakmica bude prava priprema za predstojeći plej-of - rekao je Jagodić Kuridža.

Obradović: Budućnost sprema nešto novo

Partizan je stigao u Podgoricu da ovjeri prvo mjesto. Trener “crno-bijelih”, Željko Obradović je napomenuo da nije jednostavno pripremiti meč protiv ekipe koja je samo nekoliko dana ranije promijenila trenera...

- Posljednja je utakmica, svjesni smo njenog značaja. Napravili smo skauting, ali je činjenica da je Budućnost promijenila trenera i sigurno će biti nekih novih stvari u igri protivnika. Na nama je da probamo da na samom meču reagujemo i da vidimo da li ima nekih noviteta što se tiče taktike. Zdravi smo, spremni i svjesni toga šta nas očekuje protiv ekipe koja ima kvalitet i koja naravno na domaćem terenu igra sasvim drugačije - poručio je Obradović.

Obradović
Obradovićfoto: KK SC Derbi

Partizan je posljednji poraz u regionalnom takmičenju doživio 11. decembra prošle godine u duelu sa Cedevita Olimpijom u Ljubljani.

- Prvo mjesto nam je važno, a svi znamo koliko dugo Partizan nije bio lider na kraju regularnog dijela ABA lige. Dugo sam ovdje, znam kako izgleda gostovanje u punoj “Morači” i koliko je teško. Igramo protiv dobre ekipe koja će sigurno pokazati reakciju na promjenu trenera - rekao je krilni košarkaš Beograđana Uroš Trifunović.

Budućnost apeluje na navijače

Očekuje se da večeras u “Morači” bude praznik košarke, pa je Budućnost Voli pozvala navijače da naprave atmosferu u kojoj će “plavi” dati maksimum da sruše velikog protivnika.

”Budućnost Voli poziva sve navijače koji nas vjerno bodre da u meču sa Partizanom ne bude vrijeđanja gostujuće ekipe i njihovih porodica”, navodi se u saopštenju.

Podgoričani dodaju da ABA liga strogo zabranjuje vrijeđanje po nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj i polnoj osnovi, i zbog kršenja pravila će uslijediti pražnjenje dijela tribina ili cijele sale.

Navijači Budućnosti, Varvari, SC Morača
foto: Luka Zeković

”Molimo vas da navijanje bude fer, sportsko i korektno jer samo takvim navijanjem dajete vjetar u leđa našim igračima i ekipi”, piše u saopštenju.

Iz Budućnosti su obavijestili i da će kapije SC “Morača” biti otvorene od 17 časova, dva sata prije početka derbija.

”Klub moli sve navijače da dođu što ranije na utakmicu kako bi se izbjegle gužve na ulazima zbog detaljnih provjera prilikom ulaska. U dvoranu je strogo zabranjeno unošenje sitnih predmeta, upaljača, ambalaže, pića i pirotehnike. Takođe, molimo vas da poštujete numeraciju sjedišta zbog izbjegavanja gužvi na sektorima”, zaključuje podgorički klub u saopštenju.

Bonus video: