„Kraljevi” i „kneževi” na meti kaznenih ekspedicija

Četvrtfinale Evrolige počinje večeras utakmicama Real Madrid - Partizan i Monako - Makabi

2398 pregleda 2 komentar(a)
Biće uzbudljivo: Kevin Panter u duelu sa Serhiom Ljuljom na prvom meču u Madridu, Foto: Euroleague
Biće uzbudljivo: Kevin Panter u duelu sa Serhiom Ljuljom na prvom meču u Madridu, Foto: Euroleague

Poslije 306 utakmica u regularnom toku, kreće četvrtfinale nikad izjednačenije Evrolige. U samo jednom paru je jasno ko je izraziti favorit, jer je Barselona znatno kvalitetnija od Žalgirisa i bila bi senzacija da na fajnl-foru baš u Kaunasu ne potraži treću krunu...

Olimpijakos je osvojio 1. mjesto, ali nije dobio “bingo”, jer će igrati sa Fenerbahčeom, koji je na početku sezone bio na vrhu i igrao fenomenalnu košarku, prije nego što ga je poremetila serija povreda.

Najviše uzbuđenja se, ipak, očekuje u dvije serije koje počinju večeras - duelima Real Madrida i Partizana, odnosno Monaka i Makabija. “Kraljevski klub” je dugo bio u igri za 1. poziciju, ali je ubjedljivim porazom baš od “crno-bijelih” u 32. kolu (104:90) izgubio korak za Olimpijakosom, a onda u Tel Avivu predao i broj 2 Barsi.

Uzgred, nedavno je bio potpuno nemoćan u “el klasiku” u ACB ligi, pa ne može spokojan da čeka meč sa ekipom koja je u martu i aprilu upisala 14 pobjeda i svega dva poraza. Veliki adut Beograđana je Željko Obradović, koji je 21 put dovodio svoje ekipe do četvrtfinala, a samo jednom nije izborio nastup na fajnl-foru!

- Obradović je izuzetan. Oduvijek sam volio da idem na njegove treninge i gledam ga kako radi. Zvijer je na klupi i referenca za sve nas koji želimo da budemo dobri treneri. Ali, ovdje se ne radi o trenerima, već igračima, jer će oni igrati utakmice - rekao je šef struke Reala, Ćus Mateo.

Osvajač devet titula u Evroligi vjeruje u svoj tim, a kao ključnog igrača rivala je izdvojio gorostasnog centra, Valtera Tavareša.

- Kao što mi znamo sve o njima, tako i oni znaju sve o nama. Posebno mi se sviđa reakcija igrača, prije svega kada je u pitanju odbrana o kojoj smo diskutovali. Dolazili su da mi predlože nešto i dogovorili smo se. Dopada mi se kada oni nešto predlažu, jer im to povećava zonu komfora. Svjesni smo da igramo protiv vanserijskog tima. Sve počinje od Tavareša, ali kao i svaki igrač ima nekih stvari koje možemo da koristimo protiv njega - napomenuo je Obradović.

Završnicu regularnog toka Evrolige je najbolje odigrao Makabi, koji je sa osam pobjeda u posljednjih 10 kola stigao do 5. mjesta i šanse da igra protiv Monaka.

- Spremni smo i zdravi, ali i svjesni da nas čeka jako teška serija protiv tima koji ima puno fizički nadmoćnih igrača i dominantnih bekova. Moraćemo da igramo skoro perfektno. Sada smo u mnogo boljoj formi nego kada smo izgubili u Monte Karlu početkom marta, ali to nam ništa ne garantuje - upozorio je trener Makabija, Oded Kataš.

Tri dana pred početak serije, Makabi je ubjedljivom pobjedom nad Asvelom (90:70) osvojio Kup Francuske.

- Malo je vremena za pripremu poslije Kupa, ali smo cijele sezone radili da bismo se takmičili u ovakvoj seriji. Makabi igra sjajnu košarku, ima izvrstan stručni štab i dva izuzetno nadarena igrača - Brauna i Boldvina, koji mogu da pogode, kreiraju, privuku pažnju na sebe i oslobode saigrače. I naši navijači će imati veliku ulogu, jer znamo da nas u Tel Avivu čeka ludnica - poručio je šef struke “kneževa”, Saša Obradović.

Raspored prvih utakmica četvrtfinala - danas:

Monako - Makabi (20.15)

Real Madrid - Partizan (20.45)

Sjutra:

Barselona - Žalgiris (20)

Olimpijakos - Fenerbahče (20.45)

Bonus video: