Mijović: Kvalitetniji smo od Mege, ali ovo su opasni mečevi i ako niste na maksimalnom nivou taj kvalitet se smanjuje

Kreće plej-of ABA lige: Budućnost Voli sjutra (petak, 18h) u prvom meču četvrtfinala dočekuje Megu

11972 pregleda 3 komentar(a)
Mijović, Foto: KK Budućnost Voli/Filip Roganović
Mijović, Foto: KK Budućnost Voli/Filip Roganović

Čudna i turbulentna sezona, neočekivani porazi i promjena trenera sada padaju u drugi plan - od sjutra praktično kreće potpuno nova priča.

Vrijeme je za plej-of "ludnicu", a košarkaši Budućnost Volija u prvom meču četvrtfinala AdmiralBet ABA lige dočekuju Megu - petak, 18.00h.

"Plej-of sam po sebi nosi potpuno drugačiju psihologiju u odnosu na sve što se dešavalo u ligaškom dijelu sezone", poručio je trener našeg prvaka Petar Mijović.

Prva prepreka u plej-ofu uvijek može da bude nezgodna, posebno kada ekipa nema pritisak kao što će biti slučaj sa Megom.

"Mega kao mlada i talentovana ekipa dolazi maksimalno rasterećena i baš ta rasterećenost je jedna karta koja može da bude značajan faktor na njihovoj strani", smatra Mijović.

Mladi stručnjak treći put je na klupi "plavih", a stigao je prije desetak dana pred meč sa Partizanom.

"Sve što smo radili u utakmici sa Partizanom i nakon nje usmjereno je na ovu seriju, ovo je najbitnije u dosadašnjem dijelu sezone. Rekao bih po svemu od te utakmice sa Partizanom da se u ekipi osjeća ta važnost ovih utakmica. Prisutna je određena pozitivna nervoza kod igrača i nadam se da ćemo uspjeti da odgovorimo na osnovne zahtjeve na meču sa Megom", kaže Mijović.

A to bi bilo?

"Bez obzira na igrače ili trenera koji ih vodi godinama se radi o agresivnoj ekipi sa dosta slobode u igri, tranzicionih udara, a ove sezone je nekako iz prikrajka nekoliko igrača došlo do ozbiljnih minuta", istakao je trener Budućnosti.

Favorit se, ipak, zna...

"Suština je da ne bježimo od uloge favorita, ali znamo, pričali smo i radili na tome, da to u onom trenutku kada se lopta podbaci ne znači ništa. Najvažniji je vrhunski odnos prema zadacima, energija i poštovanje osnovnih zamisli...", jasan je Mijović.

Mijović na današnjem presu
Mijović na današnjem presufoto: KK Budućnost Voli

Budućnost je ove sezone dva puta savladala sjutrašnjeg rivala (79:66 i 85:76), ali...

"Na ta oba meča problemi su nastajali kada svoj napad ne konektujete sa dobrom tranzicionom odbranom bez obzira je li napad bio uspješan ili ne. Ukoliko toj ekipi dozvolite da se rastrči i kroz rane udare dođe do lakih poena zasigurno imate problem", rekao je Mijović.

Kaže da je ta ekipa specifična...

"Iz pozicije četiri i pet u regularnoj situaciji sa Dankom Brankovićem svi šutiraju za tri poena, a posebno postaju opasni kad smanje petorku. Jednostavnu razvuku teren i ako ne branite situacije 'jedan na jedan' imate problem. Naša solidnost u svih 40 minuta je neki ključ za dobar rezultat", podvukao je šef struke "plavih".

Smatra i da je Budućnost objektivno kvalitetniji tim, da je iskustvo na strani "plavih", ali...

"Ali, to su opasni mečevi i ako niste na maksimalnom nivou ta razlika u kvalitetu se smanjuje", upozorava Mijović.

Osjeća li se pritisak pred mečeve nakon kojih praktično nema povravnog?

"Budućnost godinama ima visoke ambicije koje su vezane za sam vrh ABA lige, tako da sa te strane pritisak postoji, ali ništa nije manji ili veći nego ranije. Mislim da je sezona, bez obzira na dosta oscilacija, što se tiče ABA lige prošla korektno. Treće mjesto u konkurenciji evroligaša Partizana i Crvne zvezde mislim da je dobar rezultat, ali on se poništava ako ne prođemo Megu. Samo su nam mečevi sa njom u glavama i kako da prođemo", istakao je.

Mijović je još jednom pozvao navijače...

"Od prvog razgovora sa novinarima sam potecirao važnost prisustva navijača, jer je to izostalo ove sezone - apsolutno osjećamo odgovornost zašto je to bilo tako. Bilo je što je bilo, ali i zbog aktuelnog trenutka u kojem se nalazimo očekujemo da će navijači doći da nas podrže", dodoa je Mijović.

Rejnolds bi mogao da bude "X faktor"

Kameron Rejnolds nije igrao mnogo protiv Partizana, ali Mijović vjeruje u ovog momka.

"Takvi igrači su specifična vrsta. Rejnolds je jako kvalitetan šuter, ali igrači kao što je on bez ozbiljnog broja minuta u kontinuitetu i kada nisu u situaciji da dobiju loptu odmah nakon promašaja teško da mogu da funkcionišu. Održao sam sa njim nekoliko sastanaka, gdje sam mu rekao da bez obzira na malu minutažu na meču sa Partizanom on može da bude 'X faktor' u glavnom dijelu sezone", zaključio je Mijović.

Popović: Megi fali iskustvo, ali to nadomještaju energijom, brzinom i željom

I kapiten Petar Popović se osvrnuo na prethodna dva duela ove sezone sa Megom.

"Ne bih se baš saglasio da je bilo lakše nego prethodnih sezona. Znamo da je ovdje u Podgorici bila tijesna utakmica 30 minuta prije nego što smo se odvojili i pobijedili. I u Sremskoj Mitrovici smo dosta vodili, a onda je uslijedio pad u trećoj četvrtini, došli su na egal utakmicu i opet smo mi na kraju odigrali malo bolje i slavili", upozorio je Popović.

Popović
Popovićfoto: KK Budućnost Voli

I kapiten na Megu gleda kao na specifičnu ekipu, koja ima puno talentovanih i brzih igrača.

"Ono što im fali je iskustvo, ali oni su to nadomjestili svojom energijom, brzinom i željom tako da tražimo naše prednosti i njihove slabosti kako bismo ih iskoristili. Što se tiče prethodnih mečeva ostavljamo iza sebe, počinje plej-of a oni dolaze rasterećeni i to može biti olakšanje za njih. Odgovorni smo, svjesni smo situacije i tako pristupamo ovoj seriji", jasan je Popović.

ABA liga, četvrtfinale - prvi mečevi

Petak

18.00h KK Budućnost Voli - Mega

20.00h Crvena zvezda - Zadar

Subota

18.30h Cedevita Olimpija - FMP

Partizan - SC Derbi (termin će biti naknadno određen)

Bonus video: