Katar domaćin Mundobasketa 2027: Nakon fudbala i najbolja košarka stiže u Dohu

"Svi mečevi Svjetskog prvenstva u jednom gradu - biće to prilika za navijače širom svijeta da osjete pravo iskustvo Mundobasketa tako što će moći da gledaju veliki broj utakmica"

4196 pregleda 1 komentar(a)
Foto: FIBA
Foto: FIBA

Jedna od manjih svjetskih zemalja, ali i jedna od najbogatijih, nakon pet godina ponovo će biti centar sporta.

Nakon što je prošle godine organizivao Svjetsko prvenstvo u fudbalu, Katar će 2027. biti domaćin i planetarnog šampionata u košarci, a svi mečevi biće odigrani u glavnom gradu Dohi.

"Sa zadovoljstvo možemo da objavimo da će Katar biti domaćin Mundobasketa", objavila je FIBA na Tviteru.

Kako piše na sajtu Fibe, prilikom donošenja odluke Centralni odbor svjetske košarkaške federacije bio je impresioniran ponudom, a posebno elementima oko kompaktnog geografskog položaja, jedinstvenom fleksibilnošću sa rasporedom turnira kako bi se najbolje služilo navijačima, kao i naglaskom na održivosti.

"Jedna od najbolje povezanih destinacija na svijetu, glavni grad Katara, Doha, ima direktne letove iz većine potencijalnih zemalja učesnica, dok nedavno unaprijeđena mreža metroa i javnog prevoza povezuje sva mjesta, pružajući vrhunsku uslugu za sve posjetioce", objavila je FIBA.

Ovaj dio Azije tako će prvi put u istoriji biti domaćin jednog velikog košarkaškog takmičenja. S druge strane, biće to treći zaredom Mundobasket koji će se održati u Aziji - 2019. domaćin je bila Kina, a ove godine najbolje košarkaše planete ugostiće Filipini, Japan i Indonezija.

Ono što posebno raduje sve u svijetu košarke je to da će se svi mečevi Mundobasketa igrati u jednom gradu.

"Imati sva 32 tima koja učestvuju u jednom gradu predstavljaće jedinstvenu priliku za navijače širom svijeta da osjete pravo iskustvo Svjetskog prvenstva tako što će moći da gledaju veliki broj utakmica što nije bio slučaj tokom polsjednjih 20 godina", rekao je Andreas Zagklis, generalni sekretar FIBA.

Bonus video: