Preko „sombrerosa” i „faraona” do spektakla sa drim-timom

Crna Gora na Mundobasketu u grupi sa Litvanijom, Meksikom i Egiptom, koja ukršta s Amerikom. Predstavljamo rivale crnogorske reprezentacije na Filipinima - (25. avgust - 10. septembar)

20901 pregleda 44 reakcija 8 komentar(a)
Drobnjak je imao teške duele sa Litvancima, Foto: FIBA
Drobnjak je imao teške duele sa Litvancima, Foto: FIBA

Kada se za neku naciju kaže da je zemlja košarke onda tu i nije potreban poseban osvrt, ali Litvanija posljednjih godina nije selekcija od koje treba da strahuju timovi iz srednje klase na Starom kontinentu.

Zato sigurno šansu protiv velikana vidi i Crna Gora nakon što ju je jučerašnji žrijeb za Mundobasket spojio sa ekipom koju vodi Kazis Maskvitis, trener Žalgirisa.

STARI ZNANCI IZ ZEMLJE KOŠARKE

Četiri mjeseca prije Svjetskog prvenstva, koje počinje krajem avgusta, velika je dilema u kojem će sastavu nastupiti Litvanija (ne zna se da li će, prije svih, igrati NBA asovi Domantas Sabonis i Jonas Valančunas), ali kako god da bude jasno je da će crnogorski košarkaši u tom duelu imati ulogu (makar blagog) autsajdera.

Litvanija je do sada pet puta učestvovala na svjetskim prvenstvima i ima samo jednu medalju - osvojila je bronzu 2010. u Turskoj nakon što je u meču za treće mjesto savladala Srbiju.

Crna Gora je do Mundobasketa stigla tako što je kvalifikacijama i igrala sa Litvancima. Oba puta je poražena - u Kaunasu 90:73, a u Podgorici 65:56, pa stručni štab “crvenih” valjda dobro zna na šta treba posebno da obrati pažnju pred utakmicu koja se igra 29. avgusta.

Pored tandema centara Sabonis - Valančunas, Litvanija ima dobru spoljnju liniju, ali ne tako šuterski moćnu kao što je bio slučaj sa ranijom generacijama. Tu su plejmejker Barselone Rokas Jokubaitis, Rokas Giedratis (Baskonija), trio Žalgirisa Lukas Lekavičius, Ignas Brazdeikis, Arnas Butkevičius...

KINTEROVI VETERANI NISU BEZOPASNI

Iako Meksiko, zemlja boksa i fudbala, djeluje pomalo egzotično u važnim košarkaškim krugovima, informacije o rivalu “crvenih” serviraju se ko na tacni za selektora Boška Radovića.

To iz razloga jer Meksiko šesti put učestvuje na Mundobasketu, preskočio je turnir 2019. godine, ali je ostala ista okosnica ekipe koja je igrala i 2014. godine. Selektor Omar Kintero se uzda u provjerene veterane (prosjek ekipe u kvalifikacijama je 32 godine), a oni su mu i iznijeli dva kruga američkih kvalifikacija. Čak su u grupi D iznenadili i Sjedinjene Američke Države (jasno, bez NBA zvijezda) i slavili 97:88.

Ta pobjeda je značila Meksiku u prolasku u zbirnu grupu F koju su završili iza SAD sa skorom (9-3) i Portorika 8-4, kakav su imali Meksikanci na trećem, ali i Brazilci na četvrtom mjestu.

Kinterovi veterani su bili ključni u istorijskoj pobjedi, Orlando Mendes-Valdes sa 27 poena, Gabrijel Ðiron 19, a Pol Štol sa 18 poena i 11 asistencija. Uz nih je i Israel Gutijeres, kao opcija da odmijeni najbolje opcije u napadu, 208 centimetara visokog Danijela Amiga i dva centimetra višeg Džošuu Ibaru.

Meksiko je u susret Olimpijskim igrama dva puta igrao protiv Srbije, u Beogradu u prijateljskoj utakmici namučio je “orlove” - 81:77, a do poluvremena su košarkaši Kintera ubacili dvocifren broj trojki. nakon te utakmice Meksiko je u Splitu igrao olimpijske kvalifkacije, vodio je tokom tri četvrtine protiv Njemačke, ali je posljednju izgubio sa 20:9, za konačni poraz od 82:76.

EGIPĆANI - JEDINI AUTSAJDERI

Egipćani sedmi put učestvuju na Mundobasketu i autsajderi su grupe.

Posljednji put su na Svjetskom prvenstvu igrali 2014. godine kada su u grupi sa Srbijom, Španijom, Francuskom, Brazilom i Iranom doživjeli svih pet poraza uz ukupnu koš-razliku -175. Zbog toga su na Mundobasketu u Španiji zauzeli posljednje, 24. mjesto.

Prije toga, 1990. u Argentini bili su 14. od 16 reprezentacija, a četiri godine kasnije u Kanadi, 16. od 16.

”Faraoni” nemaju veliku košarkašku tradiciju, iako su drevna košarkaška nacija - članica FIBE postali su još 1934. godine.

Najveći uspjeh postigli su na - Evropskom prvenstvu, 1949. godine, igranom u njihovom Kairu, gdje su osvojili zlatnu medalju. FIBA je, naime, u predratnim u prvi poratnim godinama priključivala Eurobasketu i neke vanevropske reprezentacije, sve dok 1950. godine nije krenuo Mundobasket.

Egipćani ne blistaju ni na šampionatima Afrike, a na posljednjem su, prije dvije godine, ispali u osmini finala. Posljednju medalju - srebrnu, osvojili su prije 10 godina, kada su u finalu poraženi od Obale Slonovače.

Najbolji egipatski igrač je Abel Nader, koji je u prethodne dvije sezone igrao u NBA, za Finiks Sanse. Prošle godine je nastupio na 14 mečeva, prosječno bilježio 2,4 poena. Najavio je da će igrati na Mundobasketu.

Ostatak ekipe, barem one koja je igrala Afričko prvenstvo 2021, nastupa u domaćim klubovima: Al Ahliju, Zamaleku, Al Itihadu...

Bonus video: