Lebron i Kari ponovo oči u oči: Top pet međusobnih duela najboljih košarkaša današnjice

U srijedu rano ujutro po našem vremenu (04.00h) dva majstora ponovo će igrati jedan protiv drugog - LA Lejkersi i Golden Stejt počeće polufinalnu seriju Zapada

25541 pregleda 23 reakcija 5 komentar(a)
Lerbon i Stef na jednom od ranijih All Star mečeva, Foto: Printscreen YouTube/Golden State Warriors
Lerbon i Stef na jednom od ranijih All Star mečeva, Foto: Printscreen YouTube/Golden State Warriors

Ono što su Lionel Mesi i Kristijano Ronaldo bili u svijetu fudbala, Lebron Džejms i Stef Kari i dalje su u košarci... Godine prolaze, a dvojica genijalaca i dalje vode velike i važne NBA bitke.

U srijedu rano ujutro po našem vremenu (04.00h) dva majstora ponovo će se naći oči u oči - LA Lejkersi i Golden Stejt počeće polufinalnu seriju Zapada.

Tokom posljednjih 11 godina Lebron i Stef su po četiri puta bili NBA šampioni, njihovi međusobni dueli uvijek su bili posebna priča, a njih pet ostaju za sva vremena.

5. Prva epska bitka - Lebron utišao Oukland

Jedna od prvih epskih priča između Džejmsa i Karija ispričana je tokom ligaškog dijela sezone 2013/14, dok je Lebron još bio član Majamija.

Tada nešto manje poznat Kari odigrao je odličan meč, postigao je 29 poena i šutirao trojke "četiri od četiri", ali Lebron je bio priča za sebe.

Ubacio je 36 poena, imao 13 skokova i devet asistencija, a pogodio je trojku za pobjedu na 0,2 sekunde i muk u tadašnjoj "Orakl areni" u Ouklandu.

4. Karijev let ka prvom prstenu

Naredne sezone (2014/15) Golden Stejt je stigao do prvog prstena u novoj zlatnoj eri, a čini se ključni korak ka njemu napravio je u petom meču finala protiv Lebronovog Klivlenda.

A, u tom meču "eksplodirao" je Kari sa 37 poena, uključujući i sedam trojki iz 13 pokušaja. Njegova trojka u finišu odvela je Voriorse na "plus 11", a zatim je pogodio i četiri slobodna bacanja i zaključio priču.

Sa druge strane, odgovorio je i Lebron Džejms sa 40 poena, 14 skokova i 11 asistencija.

3. Kad je Džej Ar Smit izbrisao Lebronovih 51 u finalu

Stef Kari je sinoć sa 50 poena "ispratio" Sakramento iz plej-ofa, a Lebron Džejms je prije pet godina protiv njega i to u prvom meču finala između Klivlenda i Golden Stejta postigao 51 poen.

Istina, tada uzalud zbog gluposti Džej Ar Smita.

Kavalisri su imali šansu da pobijede u regularnom toku meča, Džordž Hil je na 4,7 sekundi imao dva slobodna bacanja, drugo je promašio, a loptu je uhvatio njegov i Lebronov saigrač Smit... Umjesto da šutne, Smit je bježao od koša i trošio vrijeme, jer je mislio da je njegov tim u vođstvu - uzalud mu je Džejms pokazivao da se okrene ka košu.

Bilo je kasno, meč je otišao u produžetak, a tamo je poveo Golden Stejt.

2. Kad se Kari probudi

I dvije godine ranije (2016) Klivlend i Golden Stejt su se našli u finalu, a četvrti meč obilježio je Stef Kari sa 38 poena (sedam trojki). I to nakon tri slabije predstave u finalu.

Bio je dobar i Lebron (25 poena, 13 skokova i devet asistencija), ali činilo se da je Kari "gurno" Voriorse do ključne pobjede na putu ka novoj tituli s obzirom na to da je Golden Stejt poveo 3:1 u seriji.

Ipak...

1. Kraljeva kruna u ludom preokretu

Klivlend se, međutim, nije predavao te 2016. Od 1:3 stigao je do 3:3, a u sedmom meču "kralj" Lebron je svom Klivlendu donio prvu i do sada jedinu NBA krunu.

Najprije je Kajri Irving baš preko Karija pogodio trojku i doveo Kavalise na 92:89, a na drugoj strani Kari nije bio precizan za produžetak.

Uslijedila su dva slobodna za Džejmsa - pogodio je jedno i stavio tačku na istorijski trijumf.

U sedmom meču Lebron je ubacio 27 poena, a imao je 11 skokova i 11 asistencija.

Bonus video: