Osmina finala - uspjeh ili minimum ispod kojeg se i nije moglo

Naš tim je, očekivano, došao do eliminacione faze - bio je to minimum ispod kojeg se, ipak, nije moglo, u konkurenciji Mađarske, Rumunije i Češke, bez Veselog i Šilba
81 pregleda 0 komentar(a)
Bojan Dubljević, Foto: FIBA Europe
Bojan Dubljević, Foto: FIBA Europe
Ažurirano: 10.09.2017. 12:00h

Razlika u klasi bila je očigledna i ogromna – Crna Gora je doživjela rezultatski debakl od Letonije u osmini finala Eurobasketa – 100:68.

Letonci su demonstrirali atomsku košarku, naša selekcija nije mogla da prati ritam protivnika, a nije, čini se, ni uradila sve da bi utakmicu učinila makar neizvjesnom.

Letonski tim je pokazao sve ono što se znalo da posjeduje – sjajan šut, brz protok lopte, raznovrsnost ofanzivnog potencijala, a drugo je pitanje da li je Crna Gora mogla bolje da spriječi da kvalitet rivala toliko dođe do izražaja.

Braniti se od sjajnih šutera nije lako, ali činjenica je da im posao nije bio otežan agresivnom, čvrstom odbranom, igrom na granici faula, ili uz faulove, koji bi sprječavali, ili makar limitirali njihov učinak za tri poena.

Ovako, od početka su Letonci mogli da namjeste ruku, bez opterećenja i straha od promašaja, da bi na kraju došli do učinka od 15 trojki iz svega 25 pokušaja!

Samo u prvih pet minuta, Crna Gora je odigrala onako kako je morala da igra tokom cijelog meča da bi napravila problem Letoniji. Izgledalo je da Tanjevićev tim može da “umrtvi” igru, da uspori ritam rivala. Kratko je trajala nada. Letonci su brzo preuzeli dominaciju na parketu, rastrčali se i raspucali, čak osam igrača se upisalo u strijelce u prvoj četvrtini – 27:15.

Serijom 9:0 na startu drugog perioda, uz dvije trojke Bojana Dubljevića (na kraju sjajan učinak 6-6 za tri), Crna Gora se vratila u igru. Letonski igrači nisu, međutim, izgubili samopouzdanje, u naredna tri napada vratili su bezbjednih plus 12.

Samo osam faulova napravili su naši igrači u prvom poluvremenu, a svi su bili prilikom šuta!

Sa 16 poena razlike, Letonija je ušla u drugo poluvrijeme, u kome su “crveni” pokušali da zategnu odbranu, brzo izašli iz bonusa, ali spasa nije bilo - u narednih šest minuta Letonci su postigli 21 poen, od čega pet trojki, i u posljednjih 10 minuta ušli sa 30 poena prednosti (82:52).

Četvrti period je bio samo otaljavanje posla i za jedne i za druge…

Crna Gora, dakle, Eurobasket završava sa prvi put izborenim plasmanom u osminu finala.

Naš tim je, očekivano, došao do eliminacione faze - bio je to minimum ispod kojeg se, ipak, nije moglo, u konkurenciji Mađarske, Rumunije i Češke, bez Veselog i Šilba.

Međutim, činjenica je da su dva od tri meča sa ekipama, koje pripadaju kremu evropske košarke, “crveni” izgubili katastrofalno (od Španije su poraženi 39, od Letonije 32 razlike), da su u ta dva meča primili čak 199 poena, govori i to da su daleko, daleko od vrha...

Letonija - Crna Gora 100:68 (27:15, 26:22, 29:15, 18:16)

Istanbul - Dvorana: „Sinan Erdem”. Gledalaca: 718. Sudije: Bulto (Španija), Horozov (Bugarska), Maconi (Italija).

Letonija: Porzingis 19 (7-7), Blums 10, Dai. Bertans 5, Dav. Bertans 9, Tima 21 (3-3), Smits 8, Janičenoks, Strelnieks 12, Skele 4 (2-2), Grazulis 2, Grazulis 2, Peiners 8 (4-3), Mejers 2.

Crna Gora: Rajs 2 (2-2), Vučević 16 (3-2), Šehović, Pavlićević, Radončić 2, Todorović 2, Dubljević 21 (2-1), Barović 5 (4-1), Mihailović 7, Ivanović 7 (2-1), Vranješ 3, Đurišić 3.

Bonus video: