Barselona prva čekirala kartu za Kaunas

"Blaugrana" večeras upravo u Kaunasu savladala Žalgiris (77:66) i izborila plasman na fajnl-for

6314 pregleda 0 komentar(a)
Jan Veseli, Foto: Euroleague.net
Jan Veseli, Foto: Euroleague.net

Jedna četvrtfinalna serija u Evroligi je završena - Barselona je večeras u Kaunasu savladala Žalgiris (77:66), stigla do treće pobjede i obezbijedila plasman na fajnl-for, koji su od 19. do 21. maja održava upravo u ovom litvanskom gradu.

Barselona je dva puta u istoriji osvajala Evroligu, nakon 2003. godine sa Svetislavom Pešićem, najbolja je bila i sa Ćavijem Paskvalom 2010. u Parizu, a posljednji put u finalu igrala prije dvije godine kada je izgubila od Efesa.

"Blaugrana" je prošle godine završila na trećem mjestu.

Žalgiris je na startu poveo 3:2 (poeni Edgarasa Ulanovasa), a onda je uslijedila serija gostujuće ekipe 11:0 i vođstvo 13:3, što je bila i prva dvocifrena prednost Barselone.

Ekipa iz Kaunasa se nikada ne predaje, a tako je bilo i večeras - Žalgiris je poslije tri poena Tomasa Dimše (koš i dodatno slobodno bacanje) u drugoj četvrtini ponovo poveo (20:17), da bi poslije poena Birutisa bilo plus pet - 24:19. Tada su odgovorili Nikola Mirotić, Aleks Abrines i Tomaš Satoranski i Barsa je opet povela (27:24), a na odmor otišla sa vođstvom - 29:26.

U trećoj četvrtini je sve bilo na strani Barselone, koja je uvećavala prednost i poslije trojke Majka Tobija imala maksimalnih plus 16 - 61:45. Djelovalo je tada da je sve gotovo, ali je onda uslijedila nova serija Žaligirisa (10:0), koji se primakao na 61:55, pokušao da meč učini zanimljivijim, ali nije uspio. Nakon tajm-auta Šarunasa Jasikevičijusa Barselona je napravila seriju 7:0, otišla na 68:55 i sve riješila.

Najefikasniji kod Barselone bili su Jan Veseli i Tomas Satoranski sa po 14 poena. Majk Tobi je meč završio sa 13, a Rokas Jokubaitis sa 11 poena.

Kod Žaligrisa je Edgaras Ulanovas imao 13, a Larinas Birutis 12.

Barselona će u polufinalu igrati sa Partizanom ili Real Madridom.

Bonus video: