Budućnost od minus 19 do pobjede nad Megom i polufinala ABA lige

Tim Petra Mijovića na startu 3. četvrtine gubio 48:29, ali je tada zaigrao sjajno i slavio 82:80

20221 pregleda 138 reakcija 15 komentar(a)
Pokrenuo ekipu na startu 2. poluvremena: Alfa Kaba, Foto: ABA liga/Dragana Stjepanović
Pokrenuo ekipu na startu 2. poluvremena: Alfa Kaba, Foto: ABA liga/Dragana Stjepanović

Na početku 3. četvrtine, košarkaši Budućnost Volija su imali minus 19, djelovalo je da je majstorica sa Megom neizbježna, ali je tim Petra Mijovića velikim preokretom prvi izborio nastup u polufinalu AdmiralBet ABA lige.

Podgoričani su slavili 82:80 i sada čekaju rivala, što bi trebalo da bude riješeno već sjutra, jer Crvena zvezda vodi 1:0 u seriji i veliki je favorit protiv Zadra u dvorani „Krešimir Ćosić”.

Kao i mnogo puta ove sezone, Budućnost se u jednom trenutku „ugasila”.

Prije nepun mjesec u Sremskoj Mitrovici protiv istog rivala je „nestala” sa terena u 3. četvrtini i ispustila plus 18, danas je potonula u 2. dionici - Mega je serijom 10:1 u 14. minutu povela 31:19, a uskoro imala i plus 14, nakon polaganja mladog crnogorskog reprezentativca Andrije Grbovića (37:23).

Napad je bio očajan, a ni odbrana nije bila ništa bolja, pa su izabranici Marka Baraća često pogađali nakon ofanzivnih skokova.

Kako su igrali 1. poluvrijeme, gosti su ga i završili - Tre Bel-Hejns je izgubio loptu, Amad Rori iznudio faul Erika Grina, iskoristio prvo bacanje, promašio drugo, a Danko Branković pored indolentnog Alfe Kabe skočio i lagano pogodio za ogromnih 17 razlike (46:29) na odmoru.

Na startu nastavka je bilo minus 19, ali tada je upravo Kaba pokrenuo „lavinu” - dao je koš i dodatno slobodno bacanje, potom ukrao loptu i pogodio iz kontre, a onda i blokirao Grbovića, čime je kreirao seriju 11:0 za 48:40.

Do finiša treće dionice, „plavi” su prišli na dva razlike (57:55), a onda na startu posljednje dionice serijom 13:3 stigli do plus pet (68:63).

Mega je imala snage da još jednom zaprijeti, prišla na 73:71, ali je Bel-Hejns dao koš i dodatno bacanje i nagovijestio pobjedu.

Sve dileme je riješio Erik Grin sa dva bacanja za 81:77 na 10 sekundi do kraja, da bi Luka Cerovina uzvratio trojkom.

Domaći su brzo napravili faul nad Bel-Hejnsom, sudije gledale snimak da vide koliko je ostalo do kraja i procijenili da je ostalo šest desetinki.

Kanađanin je pogodio prvo bacanje, drugo namjerno promašio, a lopta mu se vratila u ruke...

Kaba je bio najefikasniji sa 16 poena, imao je i devet skokova (četiri u napadu) i dvije rampe, Grin je ubacio 14, Marko Jagodić-Kuridža i Džej Džej O'Brajen po 11, Bel-Hejns 10, Petar Popović devet...

U domaćem timu najbolji je bio Rori sa 22.

Bonus video: