Monako sanja u društvu velikana

Poznati učesnici fajnl-fora Evrolige - “kneževi” preko Makabija osigurali F4, Real preokretom protiv Partizana potvrdio da ima čemu da se nada, Olimpijakos i Barselona favoriti za titulu

3696 pregleda 1 komentar(a)
Valter Tavares je čuvao Real, kasnije su Partizanu udarac zadali španski velikani, Foto: Real Madrid
Valter Tavares je čuvao Real, kasnije su Partizanu udarac zadali španski velikani, Foto: Real Madrid

Učesnici fajnl-fora Evrolige u košarci su timovi koji su nakon regularnog dijela i bili favoriti da se nađu na turniru u Kaunasu od 19. do 21. maja - u borbu za titulu ulaze Olimpijakos, Barselona, Real Madrid i Monako, to su bila i četiri prvoplasirana tima poslije 34 kola elitnog takmičenja.

Barsa je lako izašla na kraj sa Žalgirisom, prošla na F4 u tri utakmice, a preostale četvrtfinalne serije su samo potvrdile ono što su stručnjaci pričali mjesecima unazad - da je ova sezona Evrolige po kvalitetu i uzbuđenjima prevazišla sve prethodne od kada se igra u novom, ligaškom formatu.

Igrale su se majstorice u kojima je Olimpijakos bio bolji od Fenerbahčea, Monako od Makabija, te Real Madrid od Partizana u seriji koja će se dugo prepričavati kao jedna od spektakularnijih...

”Kraljevski klub” je postao prvi tim koji je prošao nakon što je gubio 2:0. To je uradio iako je dva meča izgubio kod kuće, a sopstvene mogućnosti je prevazišao prije dvije noći na svom terenu kada je savladao “crno-bijele” uprkos minusu od 19 poena u trećoj četvrtini i izborio vizu za Kaunas.

Doprinio je tome i Partizan, koji je odjednom prestao da igra odbranu, ali se u drugom poluvremenu majstorice vidjelo zašto su veterani Serhio Rodriges, Serhio Ljulj i Rudi Fernandes osvojili toliko trofeja sa Realom i španskom reprezentacijom.

- Ovo je Real. Otišli smo na fajnl-for zato što smo borili od septembra sa raznim stvarima, od povreda do pritiska - rekao je toliko osporavani trener Madriđana Ćus Mateo.

Opšti utisak je da je seriju Reala i Partizana usmjerio incident u finišu drugog meča kada je beogradski tim vodio 95:80, a onda minut i 40 prije kraja došlo do opšte tuče koju su inicirali domaći. Kazne su pljuštale na obje strane, Partizan treći meč morao da igra bez Kevina Pantera i Matijasa Lesora, a četvrti bez kapitena koji se vratio za majstoricu.

- Svako ko je igrao košarku zna da su kazne bile suviše blage za Real. Oni su se izvinjavali kroz medije, Evroliga je to progutala i dala blage kazne, a Pantera suspendovala zato što je stao da me odbrani - istakao je plejmejker Partizana Dante Egzum, kojeg je divljački na pod u tom duelu oborio Geršon Jabusele.

Partizan se u velikom stilu vratio na evroligašku mapu, a Željko Obradović je svjestan da je njegov tim propustio ogromnu priliku protiv Reala.

- Partizan se poslije osam godina vratio u Evroligu i imamo mnogo razloga da budemo zadovoljni. Igrači su sada mnogo tužni i moramo da nađemo snagu za nastavak ABA lige. Partizan treba da bude stalni član Evrolige, to je bio moj cilj kada sam došao u Partizan. Sve ovo što smo uradili čini da budem veoma ponosam - kazao je osvajač devet titula prvaka Evrope.

Od trenera će srpsku košarku na fajnl-foru predstavljati Saša Obradović koji je imao odličnu sezonu sa Monakom.

- Da citiram Duška Dugouška: Ne znam kako smo to uradili, ali znam da smo uradili - rekao je Obradović.

”Kneževi” će 19. maja u polufinalu igrati protiv Olimpijakosa, istog dana se sastaju Barselona i Real. Finale i meč za treće mjesto su 21. maja.

Bonus video: