Ključ je u Beogradu, a Mijović zna kako se tamo pobjeđuje: Budućnost i Zvezda spremni za petu plej-of priču

Budućnost Voli i Crvena zvezda u nedjelju (19.30h) počinju bitke za finale ABA lige

12051 pregleda 6 komentar(a)
Petar Mijović je u Beogradu srušio Zvezdu koju je vodio Saša Obradović, Foto: Printscreen YouTube/ABA
Petar Mijović je u Beogradu srušio Zvezdu koju je vodio Saša Obradović, Foto: Printscreen YouTube/ABA

Tri finala, jedno polufinale - dvije titule Crvene zvezde, jedna Budućnosti, mnogo dobre košarke, ali i tenzija, prekida, ružnih scena... ABA liga je posljednjih godina stvorila veliko rivalstvo između podgoričkog i beogradskog kluba.

A, maj 2023. donijeće još jedan čin - Budućnost Voli i Crvena zvezda u nedjelju od 19.30h iz Beograda kreću u bitke za finale regionalnog košarkaškog takmičenja.

Biće to njihov peti okršaj u plej-ofu ABA lige.

Do sada je uspješnija Crvena zvezda (3:1), koja je uvijek koristila prednost domaćeg terena stečenu kroz ligaški dio - i to ne samo protiv Budućnosti, s obzriom na to da je taj klub od 2017. i mečeva sa Cedevitom do nedavnih sa Zadrom čekao na pobjedu u gostima u plej-ofu.

Koliko je važan brejk u Beogradu Budućnost je pokazala u šampionskoj 2018.

Momci tadašnjeg trenera Aleksandra Džikića slavili su u gostima u prvom meču finala i kasnije u "paklu" Morače sa dvije pobjede (ukupno 3:1) osvojili ABA ligu.

Prvi put u plej-ofu ABA lige ova dva rivala srela su se 2017, kada je Zvezda trijumfovala sa 2:1 zahvaljujući "majstorici" na svom parketu.

Sljedeće sezone Budućnost se osvetila u pomenutom prvom međusobnom finalu, da bi Zvezda trijumfovala u naredna dva finala 2019. i 2021. (2020. se nije igralo zbog korone) i to ponovo u oba navrata zahvaljući "majstorici" u Beogradu - 3:2.

Nakon tri finala, "plavi" i "crveno-bijeli" ponovo će se sresti u polufinalu, serija se igra na dvije pobjede, a i ovog puta ključ eventaualnog trijumfa za našeg predstavnika biće u "Pioniru".

Za razliku od ranijih sezona, Zvezda je sada veliki favorit, ali je dolazak Petra Mijovića na klupu "plavih" u finišu sezone pokazao da se Budućnost budi i da će imati šta da kaže i u polufinalu.

Uostalom, Mijović je već pokazao da zna kako se ruši Zvezda u Beogradu, pošto je slavio u jedinom meču u kojem je vodio Budućnost protiv "crveno-bijelih" u gostima.

Bilo je to u sezoni 2020/21 kada je Budućnost slavila sa 67:65, a Mijović nadmudrio tadašnjeg trenera Zvezde Sašu Obradovića, stručnjaka koji je ove sezone Monako odveo na fajnal-for Evrolige.

Ipak, kasnije Mijović nije dobio šansu da vodi "plave" u finalu protiv Zvezde, jer ga je naslijedio Dejan Milojević.

Bonus video: