Crna Gora - Letonija: Sudar košarkaških svjetova

"Za ovo smo se pripremali cijelo ljeto. Letonija je veoma dobra ekipa, poletna i brza. Ima jako dobre šutere, biće nam veoma teško da ih zaustavimo i uvedemo ih u naš, sporiji ritam utakmice, sa više igre u reketu. Nadam se da ćemo da spustimo broj koševa, da iznenadimo rivala i fizički dominiramo", istakao je Nemanja Đurišić
83 pregleda 16 komentar(a)
Nikola Pavlićević Eurobasket, Foto: FIBA Europe
Nikola Pavlićević Eurobasket, Foto: FIBA Europe
Ažurirano: 09.09.2017. 09:17h

Na jednoj strani ekipa koja se uzda u igru pod obručima i čvrstu odbranu, na drugoj raspucani šuteri i leteći krilni centar Njujork Niksa Kristaps Porzingis. Na klupi prvog tima čovjek koji je trenersku karijeru počeo davne 1971, kada je njegov protivnik imao svega četiri godine i osvojio mnogo trofeja još dok je njegov sadašnji kolega uveliko igrao košarku.

Sve u svemu - obračun dva shvatanja košarke, sudar svjetova... Sve to može da posluži kao najava duela Crne Gore i Letonije u osmini finala 40. Eurobasketa.

Tim Ajnarsa Bagackisa je favorit u sjutrašnjem meču (11.30 časova po našem vremenu, 12.30 po lokalnom), jer je u veoma jakoj grupi u azijskom dijelu Istanbula savladao Rusiju, Tursku, Belgiju i Veliku Britaniju, a izgubio je samo od Srbije. U posljednjem meču je nadvisio Turke, poslao ih na svemoćne Špance, a sebi za rivala „odabrao“ Crnu Goru.

Ali, ni selekcija Bogdana Tanjevića nije bez šansi - Bojan Dubljević i Nikola Vučević će vjerovatno dominirati pod obručima, Tajris Rajs bi, ako bude pravi, mogao da bude nerješiva enigma za Letonce, a nikako se ne smije zaboraviti ni Bogdan Tanjević, koji je 2010. u najvećoj turskoj dvorani sa domaćim košarkašima igrao finale Mundobasketa 2010.

"Prezadovoljni smo što smo došli u Istanbul, ostvarili smo najveći uspjeh crnogorske seniorske košarke, ali sada razmišljamo samo o Letoniji. Gledali smo nekoliko utakmica, to je ekipa sa velikim brojem kvalitetnih igrača, sjajnim šuterima. Izdvajaju se dvojica iz NBA, Porzingis i Davis Bertans, cilj je da ih zaustavimo. Ako to uradimo, trijumfovaćemo", naglasio je Nikola Pavlićević.

Crna Gora je katastrofalno počela šampionat, jer je izgubila od Španije sa 99:60, ali je u preostala četiti susreta pokazala kvalitet.

"Možemo da igramo protiv svakog. U utakmicu sa Španijom smo ušli sa određenom dozom straha, nismo imali igru koja nas krasi - agresivnost u odbrani i brzi napad. Iz meča u meč smo podizali formu, nadam se da ćemo protiv Letonije odigrati najbolje", poručio je plejmejker mađarskog Solnoka.

Sjutrašnji matine u „Sinan Erdem domu“ u Istanbulu biće četvrti susret dviju reprezentacija. Prva dva su „crveni“, predvođeni superiornim Nikolom Pekovićem, dobili još prije sedam godina u kvalifikacijama za Eurobasket, da bi se igrači čiji su sunarodnici bili prvi šampioni Evrope davne 1935. osvetili na prvenstvu u Sloveniji 2013. U ovakvim mečevima može da odluči jedna lopta, baš kao prije četiri godine...

"Za ovo smo se pripremali cijelo ljeto. Letonija je veoma dobra ekipa, poletna i brza. Ima jako dobre šutere, biće nam veoma teško da ih zaustavimo i uvedemo ih u naš, sporiji ritam utakmice, sa više igre u reketu. Nadam se da ćemo da spustimo broj koševa, da iznenadimo rivala i fizički dominiramo", istakao je Nemanja Đurišić.

Činjenica da su prvi put stigli do osmine finala je rasteretila „crvene“, koji vjeruju da tako opušteni mogu do četvrte pobjede.

"Sve je moguće. Vjerujemo da možemo u četvrtfinale, vjerujemo jedni u druge i nadam se da ćemo moći da iznenadimo i na početku nokaut faze", zaključio je Đurišić.

Sunovrat je počeo baš od Letonije

Prije tačno četiri godine i četiri dana, košarkaši Crne Gore su doživjeli poraz od kojeg su se dugo oporavljali. Tog 5. septembra 2013. u Jesenicama, „crveni“ su u 2. kolu Evropskog prvenstva izgubili baš od Letonije sa 73:72, što je bio uvod u eliminaciju u grupnoj fazi.

Iako su četiri minuta prije kraja imali osam poena prednosti (67:59), puleni tadašnjeg selektora Luke Pavićevića su potpuno stali i dozvolili selekciji Ajnarsa Bagackisa da košem Kristapsa Janičenoksa 6,4 sekunde prije kraja dođe do pobjede (73:72). Crna Gora je potom izgubila još jedan dobijeni meč, protiv Bosne i Hercegovine (70:76), zatim poslije produžetka i od Litvanije (70:77), pa je ostala bez željenog plasmana u osminu finala.

Na poluvremenu utakmice sa Letoncima, Vladimir Dašić je rekao pomoćnom treneru Zvezdanu Mitroviću da ne želi više da igra, zbog čega je udaljen iz reprezentacije. Poslije Eurobasketa je i Nikola Vučević odbio da igra za nacionalni tim dok je Pavićević selektor, ali je nekadašnji trostruki prvak Starog kontinenta sa splitskom Jugoplastikom ostao na kormilu nacionalnog tima. Godinu kasnije je uslijedio najveći neuspjeh crnogorske košarke, jer je reprezentacija propustila vizu za Eurobasket zbog dva poraza od skromne Holandije.

Letonija je, dakle, bila prekretnica za reprezentaciju Crne Gore u negativnom smislu. Može li sada da bude u suprotnom smjeru? Saznaćemo sjutra oko 13.15 časova po našem vremenu...

Bonus video: