Zvonimir Ivišić: Nisam gledao semafor, niti znao da sam donio pobjedu

Heroj senzacije SC Derbija protiv Partizana za „Vijesti” iskreno priča o nestvarnom poduhvatu i poenima odluke

22380 pregleda 69 reakcija 8 komentar(a)
Nadigrao člana idealne petorke Evrolige i ABA lige: Zvonimir Ivišić u duelu sa Matijasom Lesorom, Foto: KK Partizan/Dragana Stjepanović
Nadigrao člana idealne petorke Evrolige i ABA lige: Zvonimir Ivišić u duelu sa Matijasom Lesorom, Foto: KK Partizan/Dragana Stjepanović

U sportu su iznenađenja česta, senzacije malo rjeđe, a onome što je SC Derbi napravio u ponedjeljak u Beogradu se prisustvuje jako, jako rijetko.

Tim Andreja Žakelja je bio prežaljen pred gostovanje Partizanu, ali je odigrao izuzetno hrabro, iskoristio dekoncentraciju velikog favorita, koji se psihički još nije oporavio od eliminacije nakon 2:0 od Reala u četvrtfinalu Evrolige, i upisao najveću pobjedu u klupskoj istoriji. I ne samo to, već i najveće iznenađenje u istoriji AdmiralBet ABA lige.

Još više imponuje način kako su „studenti” došli do nestvarnog uspjeha. Prije 10-ak dana, klub se rastao sa Lorenom Džeksonom, svojim prvim strijelcem i asistentom ekipe i ostao bez prosječno 15,5 poena i 5,5 završnih dodavanja.

Ulogu prvog plejmejkera je preuzeo Nikola Pavlićević, ali je on u 19. minutu napravio četvrti faul i do kraja je odigrao još samo 30-ak sekundi.

Žakelj je, međutim, i za to našao rješenje. Danilo Ivanović je, baš kao i u dresu mlade reprezentacije, pokazao kakav karakter ima, nije se uplašio znatno iskusnijih bekova Partizana, igrača koji su žarili i palili Evroligom, a epitet heroja je ponio drugi 19-godišnjak, Zvonimir Ivišić.

Jedan od dvojice hrvatskih blizanaca je dominirao u oba reketa, stavio Matijasa Lesora „u džep”, a na početku posljednjeg minuta mu je sjajno pobjegao nakon pik’en’rola sa Mateom Drežnjakom, zakucao i potom iskoristio dodatno bacanje nakon faula Kevina Pantera.

Ispostavilo se da je time postavio konačni rezultat (84:83), jer u posljednjih 56 sekundi niko nije probacio loptu kroz obruč.

„Iskreno, ne znam jesam li ijednom rezultat pogledao tokom utakmice. Kad sam zakucao u posljednjem minutu, nisam ni vidio da sam izjednačio, samo sam opazio da mi se navijači deru, ali sam samo razmišljao kako da ubacim i dodatno bacanje. Tek kasnije sam shvatio da sam time donio pobjedu. Da sam znao da je toliki ulog, možda bih i promašio”, uz osmijeh kaže Zvonimir Ivišić za „Vijesti”.

„Studenti” su plasmanom u četvrtfinale ABA lige i finale domaćeg šampionata ispunili ciljeve, zato su igrali bez pritiska.

„Otišli smo rasterećeni, jer smo već ostvarili ciljeve. Znali smo, ipak, da smo svaku utakmicu protiv Partizana odigrali vrhunski tokom prve tri četvrtine, a onda smo se 'prosipali' u posljednjoj. Tada bi Partizan 'stisnuo', ali na ovom meču to nije uspio”.

Partizan je sada na ivici ambisa, a cilj mu je da osvoji ABA ligu prvi put poslije decenije pauze.

„Neće Željko Obradović više da dozvoli opuštanje, njegovi igrači će morati da se uozbilje. Na prvoj utakmici su krenuli lagano, mislili da će lako sa nama. U Podgorici će imati drugačiji pristup”.

Zvonimir Ivišić
foto: KK Partizan/Dragana Stjepanović

Ivišić je ponosan kako se nosio sa članom idealne petorke Evrolige i ABA lige.

„Lesor je veoma jak ispod koša kada se zagradi, odlično se snalazi u reketu. Nije nimalo lako igrati protiv njega, možda sam sada imao i sreće”.

Kvalitet je, naravno, na strani „crno-bijelih”, ali je Žakeljeva ekipa mnogo puta ove sezone pokazala karakter. A nije bilo lako, jer je otišao lider ekipe Džekson, a Pavlićević je odmarao gotovo cijelo 2. poluvrijeme.

„Veoma smo borbeni, imamo karakter i povezani smo kao ekipa. Nije nam bilo lako kada smo čuli da odlazi Džekson, jer nam je on bio 'osigurač' kad je potrebno da se da koš, vodio nam je utakmice. I Pavlićević je ušao u probleme sa faulovima, ali se Ivanović nije uplašio. On ima veliko srce, želi da pomogne svima, a nestvarno je borben i 'poginuo' bi za svaku loptu”.

Kada su braća Ivišić dolazila u SC Derbi, bila je priča da je Zvonimir talentovaniji, ali se nametnuo Tomislav.

Iskoristio je šansu koju je dobio, dok je njegov brat imao problema sa povredama i trebalo mu je dosta da se vrati na pravi put. A onda, eksplozija u Beogradu - 22 poena i 13 skokova za lične rekorde u obje kategorije.

„Prve godine kada sam došao, odradio sam operaciju koljena. Kad sam se vratio na teren, svašta me je mučilo, neke sitnice su mi stvarale probleme. Nisam se razvio kako je trebalo. Bilo je neophodno da stanem sa rastom, da se tijelo formira. Sad je sve došlo na svoje”.

Ivišići su se prijavili na NBA draft, a jedan drugog guraju da svakog dana budu sve bolji.

„Najveći mi je motiv da igram sa bratom, ali i da se takmičim sa njim. Sad njega da pitate, reći će vam da je on bolji od mene, a ja mislim da sam bolji ja. Obojica smo se prijavili na draft, ali prvo da vidimo kako će se završiti serija sa Partizanom”.

„Studenti” su cijele sezone igrali pred gotovo praznim tribinama, ali su prije dva dana u Beogradu pokazali koliko im prija publika. I nadaju se da će je biti i sjutra u „Morači”, iako su ulaznice “paprenih” 20, 30 i 40 eura.

„Pune tribine daju puno veću motivaciju. Buka, nebitno da li vas navijači vrijeđaju i bodre, baš diže adrenalin i euforiju. Nadam se da će tribine biti pune i u Podgorici”, zaključio je Zvonimir Ivišić.

Bonus video: