Nestvarni Jokić predvodio Denver do pobjede nad Lejkersima

Nagetsi poveli sa 1:0 u finalu Zapada, Nikola Jokić upisao novi tripl-dabl, Lejkersi se umalo vratili nakon minus 20

23892 pregleda 40 reakcija 40 komentar(a)
Sjajan centarski duel Jokića i Dejvisa obilježio meč, Foto: Reuters
Sjajan centarski duel Jokića i Dejvisa obilježio meč, Foto: Reuters

Denver je u "Bol areni" savladao LA Lejkerse rezultatom 132:126 i trijumfalno otvorio finale Zapadne Konferencije.

Gosti iz Kalifornije su poenima Lebrona Džejmsa poveli 2:0, a domaćini su ekspresno preuzeli vođstvo koje do kraja nisu ispuštali.

Nagetsi su izašli na parket sa mnogo boljom energijom i već su u šestom minutu stekli dvocifrenu prednost (20:9).

Tempo je diktirao fenomenalni Nikola Jokić, koji je već u prvoj četvrtini "flertovao" sa tripl-dabl učinkom, a njegova ekipa je do poluvremena bila na plus 18 (72:54).

Denver je nastavio sa sjajnom igrom i nakon velike pauze, u nekoliko navrata imao i 20 poena viška, "jezeraši" su do kraja trećeg kvartala spustili razliku na minus 11 (103:92), ali se Jokić nevjerovatnom trojkom sa zvukom sirene pobrinuo da "grumenje" uđe u posljednju dionicu sa osjetnijom prednošću (106:92).

Ipak, u posljednjoj dionici je šef stručnog štaba gostiju, Darvin Hem promijenio način na koji njegova ekipa igra odbranu, što je urodilo plodom.

Rui Hačimura je postao primarni defanzivac na Jokiću, dok je Entoni Dejvis preuzeo Erona Gordona sa kojeg je pomagao svaki put kada bi srpski centar krenuo ka obruču.

"Ljubičasto-zlatni" su polako topili prednost domaćih, a Ostin Rivs je svojom petom trojkom doveo Lejkerse na koš zaostataka (127:124).

Kentavijus Kaldvel-Poup je pogodio za 129:124, uzvratio je Lebron Džejms sa linije penala, a potom je imao priliku da poravna rezultat, ali je njegov pokušaj za tri bio neprecizan, pa je Jokić sa tri slobodna bacanja potvrdio pobjedu Nagetsa.

Momak iz Sombora je meč završio sa 34 poena (12/17 iz igre, 3/3 za tri), 21 skokom i 14 asistencija, Džamal Mari je postigao 31, Kaldvel-Poup je dodao 21, Brus Braun 16, Majkl Porter Džunior 15...

U gubitničkom taboru, Entoni Dejvis je odigrao sjajno, ubacio 40 koševa (14/23 iz igre) i uhvatio 10 lopti, Džejms je bio na asistenciju od tripl-dabla (26-12-9), Rivs je upisao 23, uz osam uspješnih dodavanja, Hačimura je imao 17...

Sljedeći meč je na programu u noći između četvrtka i petka sa početkom od 02:30 časova.

Bonus video: