"Studenti" bi opet da uživaju: Iz uloge autsajdera do nove senzacije

Košarkaši SC Derbija danas (19 časova) dočekuju Partizan u drugom meču četvrtfinala AdmiralBet ABA lige i sanjaju nezamislivo - drugu pobjedu i eliminaciju apsolutnog favorita

11377 pregleda 78 reakcija 17 komentar(a)
”Bićemo rasterećeni, kao i u Beogradu”: Mateo Drežnjak u duelu sa Zekom Ledejom, Foto: kk partizan / dragana stjepanović
”Bićemo rasterećeni, kao i u Beogradu”: Mateo Drežnjak u duelu sa Zekom Ledejom, Foto: kk partizan / dragana stjepanović

Otkada je u sezoni 2014/2015. ABA liga uvela plej-of umjesto fajnl-fora, brejkovi su izuzetno rijetka pojava. Pogotovo se to odnosi na timove koji su u serije ušli kao autsajderi, jer ih je do prije neki dan bilo svega četiri, i u sva četiri je akter bila Budućnost Voli - 2015. je izgubila majstoricu polufinala od Cedevite u “Morači”, godinu kasnije prvi meč od Mege, da bi 2018. na startu finala iznenadila Crvenu zvezdu u Beogradu i napravila ključni korak ka tituli, a 2019. u Zagrebu dobila treću, odlučujuću utakmicu sa Cedevitom.

Svi ti rezultati, međutim, nisu bili ni približno senzacionalni kao ono što je prije tri noći uradio SC Derbi u Beogradu. Tim koji je u posljednjem kolu ugrabio osmu fizu za plej-of šokirao je Partizan i doveo nesuđenog učesnika fajnl-fora Evrolige na ivicu ambisa, na poraz od kraja sezone.

Tim Željka Obradovića je i dalje apsolutni favorit serije, koju će danas (19 časova) u “Morači” pokušati da produži i zakaže meč odluke u “Štark areni” za ponedjeljak.

- Našu pobjedu niko nije očekivao. Iskreno, ni mi. Nadali smo se da možemo da pružimo otpor, da odigramo dobru utakmicu poslije duge pauze, ali mislim da smo zasluženo trijumfovali. Još jednom čestitam momcima, pogotovo na borbi i fokusu. Ali, to smo već zaboravili i gledamo na sljedeću utakmicu, probaćemo da bar energetski ponovimo meč iz Beograda - poručio je tvorac čuda, Andrej Žakelj.

Žakelj
Žakeljfoto: SC Derby/Filip Roganović

Jasno je da je na “crno-bijelima” ogroman pritisak, jer bi eliminacija od “studenata” pokvarila sve dobro što su Kevin Panter i drugovi napravili ove sezone.

- Velika utakmica, ali je bitnija za njih, nego za nas. Očekujem reakciju Partizana, sigurno će biti agresivniji. Vidjeli su naše mane, probali smo da ih sakrijemo, ali se vidi gdje smo najtanji. Biće fizički čvršći, moramo da budemo spremni na to - istakao je slovenački stručnjak.

Adut SC Derbija je to što ne mogu ništa da izgube, jer su autsajderi, a pokušaće da nekim taktičkim finesama zbune rivala.

- Rasterećeni ulazimo u meč, probaćemo i mi nekim stvarima da ih iznenadimo i da taktički nešto promijenimo u odnosu na prvi duel. Nema puno vremena, ni stvari koje možemo da uradimo, ali nam je bitno da smo spremni, fokusirani i probaćemo što duže da konkurišemo u skoku. Na prvoj utakmici smo u tome dominirali - zaključio je Žakelj.

Mateo Drežnjak je u finišu prvog meča dao prvo dva od tri bacanja, a onda odigrao odličan pik’en’rol sa Zvonimirom Ivišićem, koji je dao koš i dodatno za pobjedu. Priznaje, ipak, da nije mogao ni da sanja pobjedu.

- Nakon odlične sezone Partizana u Evroligi, u kojoj su borio za fajnl-for, malo ko je očekivao da ćemo išta moći, a kamoli doći do pobjede. Otišli smo opušteno, bez ikakvog imperativa, dali sve od sebe i sasvim korektno igrali cijelu utakmicu, bez većih grešaka i stigli do velike pobjede - rekao je 24-godišnji Mostarac.

”Studenti” ne žele da sami sebe opterećuju.

- Isto kao i u Beogradu - opušteni smo, sada je mnogo veći pritisak na Partizanu. Probaćemo da ponovimo prvu utakmicu - naglasio je Drežnjak.

Obradović: Biti ili ne biti

Prije 20-ak dana, djelovalo je da je sezona Partizana kao iz bajke - obezbijeđeno je 1. mjesto pred plej-of u takmičenju u kojem je to najvažnije, AdmiralBet ABA ligi, a poslije dva brejka u Madridu je djelovalo da je izborena viza za fajnl-for Evrolige. Ali, Real je sa tri vezane pobjede spriječio “crno-bijele” da poslije 13 godina budu dio najznačajnijeg vikenda u evropskoj košarci, a potom je i SC Derbi iskoristio poljuljano samopouzdanje rivala i priredio čudo na startu četvrtfinala.

Obradović
Obradovićfoto: KK SC Derbi

S obzirom na to Partizan neće igrati Superligu Srbije, već večeras bi mogao da završi sezonu koja je mogla da bude istorijska.

- Znamo da je pred nama utakmica koja znači biti ili ne biti. Moramo da se spremimo i vratimo seriju u Beograd. Da bismo to uradili, potrebno je da igramo na daleko većem nivou u odnosu na prvi meč. Bolje energetski, bolje motivaciono i daleko pametnije. Sve to je potrebno ukoliko mislimo da dođemo do pobjede - rekao je Željko Obradović.

Zek Ledej ističe da je ekipa svjesna situacije i onoga što je potrebno da uradi u Podgorici

- Plan utakmice je spreman, moramo da ostanemo koncentrisani da ga sprovedemo do kraja. Igramo utakmicu plej-ofa u kojoj je ulog sve ili ništa. Nema potrebe da pričamo o bilo čemu drugom ili bilo kakvoj dodatnoj motivaciji kada je ovakva situacija. Moramo da budemo na najvišem mogućem nivou u svakom trenutku, od sada pa sve do kraja sezone - jasan je američki krilni centar.

Bonus video: