Denver vodi 2:0, kanonada Džamala Marija u posljednjoj četvrtini presudila Lejkersima

Nagetsi slavili u drugom meču iako su gubili veći dio utakmice, Džamal Mari ekspodirao u četvrtoj četvrtini

20005 pregleda 43 reakcija 43 komentar(a)
Heroj Nagetsa "sasuo" 23 poena u odlučujućem kvartalu, Foto: Reuters
Heroj Nagetsa "sasuo" 23 poena u odlučujućem kvartalu, Foto: Reuters

Vodili su Lejkersi preko 30 minuta u Koloradu, imali dvocifrenu prednost u više navrata, plus tri na ulasku u posljednju dionicu (76:79), a onda se pojavio Džamal Mari.

Kanadski plejmejker je odigrao fantastičnih 12 minuta kada je to bilo najpotrebnije, ubacio 23 od 32 poena svoje ekipe u četvrtoj dionici i bio "iks-faktor" Denvera, koji u Kaliforniju ide sa vođstvom od 2:0, nakon što su u "Bol Areni" savladali LA Lejkerse 108:103.

Gosti iz "grada anđela" su, za razliku od prve utakmice, u ovu ušli sa pravom energijom i od starta bili agresivni u odbrani i aktivni na skoku.

U drugom periodu su prvi put stigli do plus 11 (34:45), a u tim trenucima blistao je Rui Hačimura, koji je prvo poluvrijeme završio sa 17 poena, bez promašaja iz igre (7/7).

Nagetsi su do pauze smanjili na minus pet (48:53), ali su "jezeraši" u trećoj dionici opet bili ti koji su kontrolisali dešavanja na terenu.

Ipak, serija "grumenja" 10:0 za izjednačenje (74:74) najavila je promjenu stanja, što to je potvrđeno u četvrtom kvartalu.

Šut za tri nije bio veliki faktor u prve tri četvrtine, a onda je Denver vezao šest trojki (četiri je pogodio Mari) pa su domaćini imali rekordnih plus 12 (99:87) na četiri minuta i 57 sekundi do kraja.

Ipak, to nije obeshrabrilo "ljubičasto-zlatne" koji su krenuli po preokret - i opet su ostali kratki.

Ostin Rivs je trojkom o tablu smanjio na koš razlike (101:99), imali su još nekolicinu priliku da uhvate potpuni priključak, ali su najbolji igrači, Lebron Džejms i Entoni Dejvis, lošim odlukama i promašajima "kumovali" porazu svog tima.

Mari je meč završio sa 37 poena i 10 skokova, Nikola Jokić je zabilježio novi tripl-dabl (23-17-12), Majkl Porter Džunior je dodao 16, a Brus Braun 12 koševa.

Jokić je usput stigao da ispiše nove stranice istorije. Srpskom centru je ovo bio ćetvrti uzastopni tripl-dabl sa 20 ili više poena, čime je postao prvi košarkaš sa takvim učinkom u NBA ligi.

Takođe, ovo mu je bio sedmi tripl-dabl u ovoj postsezoni, pa je izjednačio rekord Vilta Čembrlejna iz 1967.

Kod gostiju se istakao Džejms sa 22 poena, devet skokova i 10 asistencija, Rivs je imao identičan poenterski učinka kao i "Kralj", Hačimura je upisao 21 (8/10 iz igre), dok je Dejvis imao 18, uz 10 uhavćenih lopti i loš šut iz polja (4/15).

Finale Zapada se sada seli u Los Anđeles, a treći meč je na programu u noći između subote i nedelje sa početkom od 02:30 časova.

Bonus video: