Četiri želje u Kaunasu

Fajnl-for Evrolige za košarkaše: Olimpijakos favorit protiv Monaka (17 časova), tri sata kasnije veliki derbi između Barselone i Real Madrida. Finale je u nedjelju

2260 pregleda 0 komentar(a)
Trener Olimpijakosa Jorgos Barcokas sa navijačima pirejskog kluba, Foto: Euroleague
Trener Olimpijakosa Jorgos Barcokas sa navijačima pirejskog kluba, Foto: Euroleague

Čak 15 titula prvaka Evrope imaju učesnici fajnl-fora Evrolige, koji danas počinje u Kaunasu. Real Madrid, najtrofejniji košarkaški klub Starog kontinenta, ima ih čak 10, Olimpijakos je sakupio tri, Barselona dvije.

U ovom društvu velikana našao se i Monako, tim koji nema košarkašku istoriju, ali koji posljednjih godina pomjera granice i koji sigurno nije zalutao u "Žalgirio arenu".

"Kneževi" imaju jedan evropski trofej, osvojili su ga u Evrokupu 2021. pod komandom crnogorskog trenera Zvezdana Mitrovića, a u Evroligi ove sezone pokazuju da ništa nije slučajno.

Evroliga grafik
foto: Graphic news/Vijesti

Monako jeste autsajder, ali po pravilu na ovakvim turnirima svako ima šansu, pa i tim Saše Obradovića kojem na putu ka finalu stoji Olimpijakos (17 sati).

"Ne možemo da prijetimo Olimpijakosu, klubu sa tolikom istorijom, sa najboljim trenerom ove sezone i sa toliko iskustva. Prihvatićemo ulogu autsajdera, ali borićemo se", rekao je Obradović na pres konferenciji u Kaunasu.

Monako je cijele sezone u Evroligi bio u vrhu, dugo je bio i najpoželjniji rival za mnoge pred četvrtfinale, ali je u pet mečeva sa Makabijem potvrdio zašto se u regularnom dijelu toliko borio za prednost domaćeg terena.

NEDOSTATAK POŠTOVANJA KAO MOTIV

"Tokom cijele sezone smo promovisali košarku na najbolji način. Nekada se možda manje cijenilo to što mi radimo, ali to nas je samo još više motivisalo. Svi su od početka sumnjali u nas i nevjerovatno je da smo na fajnl-foru. Ovaj tim me je učinio boljim trenerom i u Kaunas nismo došli samo da se takmičimo, mi ovo i dalje sanjamo", istakao je Obradović.

Od svih timova ove sezone je najjači utisak ostavio Olimpijakos, najbolja ekipa poslije 34 ligaška meča.

Velikan iz Pireja se potom u pet utakmica izborio sa Fenerbahčeom i u Kaunas stigao kao tim koji treba da potvrdi nadmoć. Olimpijakos ima najboljeg trenera u sezoni (Jorgosa Barcokasa), ali i najkorisnijeg igrača Aleksandra Vezenkova.

"Prošle sezone smo imali šut za plasman u finale, nadam se da ćemo sada imati više sreće. Na finalnom turniru su četiri najbolje ekipe, sve vide šansu da u nedjelju podignu pehar. Daćemo sve da to budemo mi, ali je potrebno da odigramo dvije savršene utakmice da bismo došli do cilja", jasan je Barcokas, koji je bio prvak Evrope sa Olimpijakosom prije 10 godina.

Tim iz Pireja je prošle godine na fajnl-foru u Beogradu izgubio od Anadolu Efesa, još uvijek aktuelnog prvaka, trojkom Vasilija Micića u posljednjoj sekundi.

ŠARAS NA DOMAĆEM TERENU

Efes ove sezone nije ušao ni u Top 8, pa će Evropa u Kaunuasu dobiti novog šampiona. Mnogi su poslije četvrtfinala "nacrtali" okršaj za trofej između Olimpijakosa i Barselone, ali pita se nešto i Monako, ali i Real kojeg čeka okršaj sa "blaugranom" večeras od 20 sati.

Veliki rivali su na potpuno različite načine došli do fajnl-fora - Barsa je u tri utakmice eliminisala Žalgiris, "kraljevski klub" poslije velikog preokreta (0:2, 3:2), ali i mnogo uzbuđenja i čudnih dešavanja savladao Partizan.

Real je sada najopasniji, ali Barsa je do ovog momenta sezone pokazala više...

"Imali smo tešku sezonu, ali sada sve staje u ovaj meč sa Barsom, ako ga dobijemo onda i u taj finalni. Nema potrebe da se osvrćemo na ono što je bilo - povrede, statistiku, analize... Finalni turnir je nešto sasvim drugo, ovdje svi timovi dolaze da bi osvojili titulu. Niko ne želi da bude samo učesnik F4", poručio je trener Reala Ćus Mateo.

Matea, do ove sezone pomoćnika Pabla Lasa, čeka dvoboj sa Šarunasom Jasikevičijusom koji treću sezonu zaredom sa Barsom juri evropsku krunu. Sada ima šansu da to uradi u svom gradu...

"Mediji često potenciju pritisak kao lošu stvar, a ja tvrdim da je to nešto najbolje što postoji. Pritisak znači da imate šansu da uradite nešto veliko i da dosta toga zavisi od vas. Želim najveći mogući pritisak na mene i moj tim", rekao je Litvanac.

Potom je dao zanimljiv odgovor na pitanje šta bi izabrao - da večeras savlada Real košem uz zvuk sirene ili da mu trijumf donese odbrana u posljednjem posjedu rivala:

"Hvala bogu što nemamo mogućnost na takav izbor u životu", zaključio je legendarni plejmejker.

Real je prošle sezone u Beogradu, takođe u polufinalu, šokirao Barselonu. Katalonci u Kaunuasu, u novom košarkaškom "el klasiku", sanjaju veliki revanš.

Bonus video: