Nikada ne otpisujte Madriđane: Real osvojio Evroligu

Real Madrid u finalu savladao Olimpijakos 79:78

25908 pregleda 115 reakcija 20 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Prošle godine su fudbaleri Real Madrida u nokaut fazi Lige šampiona imali nekoliko izvanrednih partija, u polufinalu protiv Mančester sitija bili nadomak eliminacije, ali su uspjeli da se izvuku iz ponora i na kraju osvoje evropsku titulu.

Recept fudbalera ove sezone kopirali su košarkaši, koji su večeras u fantastičnom finalu u Kaunasu savladali Olimpijakos (79:78) i 11. put u istoriji osvojili Evroligu. Real je u četvrtfinalu bio nadomak eliminacije, gubio od Partizana 2:0, ali je onda preokrenuo i postao prva ekipa koja se nakon 0:2 plasirala na završni turnir. U polufinalu u Kaunasu, Real je u prvom dijelu gubio od Barse, a onda je nadigrao u nastavku, da bi večeras bio bolji od možda i prvog kandidata za titulu.

Heroj večerašnje pobjede Reala je Serhio Ljulj, koji je 3,2 sekunde prije kraja postigao koš za pobjedu i titulu! Bili su to jedini poeni Ljulja na večerašnjoj utakmici.

Nakon poena Ljulja, Olimpijakos je imao napad, Kostas Slukas je šutirao, ali nije bio precizan.

Olimpijakos je u posljednjoj četvrtini vodio i do sedam razlike, Real je zahvaljujući Fabijenu Kozeru držao priključak, a onda je Serhio Rodriges pogodio trojku i smanjio - 78:77. Do kraja je ostalo 46 sekundi, košarkaši Olimpijakosa nisu postigli poene, da bi igrači Reala krenuli u posljednji napad, a čovjek odluke bio je Ljulj.

Real je na startu igrao zonsku odbranu, a Olimpijakos odgovarao preko Ajzee Kenana i Kostasa Papanikolaua i pogodio tri trojke. Tada se razigrao i Saša Vezenkov, koji je vezao pet poena, da bi nakon još jedne trojke Kenana (treće iz četiri pokušaja) Olimpijakos poveo 17:10.

Poslije još jedne trojke Papanikolaua, Olimpijakos je u finišu prve četvrtine prvi put stekao dvocifrenu prednost (22:12), ali se "kralj" nakon toga probudio i krajem prve i početkom druge četvrtine napravio seriju 7:0 i smanjio na 24:21, da bi nakon poena Serhija Rodrigesa, Real Madrid, šest minuta i 16 sekundi prije kraja prvog poluvremena, poveo 31:29.

Igralo se u tim momentima koš za koš, a poslije poena Muse (2:22 do kraja 1. poluvremena) Real je otišao na plus pet - 45:40. Olimpijakos je odgovorio preko Vezenkova i Mekisika, izjednačio (45:45) i to je bio rezultat prvog dijela.

Olimpijakos je početkom drugog poluvremena imao bolju energiju, uglavnom vodio, imao i sedam poena prednosti, ali nije uspio da prelomi meč.

U četvrtoj četvrtini se baš kao i 2018. godine, kada je Real posljednji put osvojio Evroligu, pojavio Kozer, kojem se priključio Serhio Rodriges, a tačku na utakmicu stavio je Ljulj.

Najefikasniji kod Reala bio je Rodriges sa 15 poena. Tavares je ubacio 13, uz 10 skokova, Hezonja 12, a Kozer 11 poena.

Kod Olimpijakosa je najefikasniji bio Vezenkov sa 29 poena. Dvocifreni su bili još Kenan (21) i Mekisik (14).

Bonus video: