Denver "počistio" Lejkerse i plasirao se u prvo finale u istoriji franšize

Nagetsi se osvetili "jezerašima" za sve pređašnje poraze, Jokić proglašen MVP-jem finala Zapada

21808 pregleda 368 reakcija 26 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Denver se ove godine peti put u istoriji našao u prilici da se bori za veliko Finale NBA lige. Četiri prethodna puta (1978, 1985, 2009, 2020) "dželati" ekipi iz Kolorada bili su slavni Lejkersi, ali su sinoć Nagetsi prekinuli tu tradiciji.

Nikola Jokić i saigrači su savladali "jezeraše" 113:111 u "Crypto.com" areni i "metlom" ispratili tim iz Los Anđelesa na ljetnji odmor.

Denver će imati priliku da odmori prije Finala, obzirom da serija počinje sa prvakom Istoka počinje tek 2. juna

Domaćini su na ovaj meču izašli sa željom da sačuvaju čast, Lebron Džejms je dominirao, imao 31 poen do poluvremena, njegov tim plus 15 (73:58), ali su Nagetsi sjajnom igrom u trećem kvartalu preokrenuli rezultat u svoju korist (89:94).

U posljednjem periodu se igralo koš za koš, a odlučujuće poene je postigao Nikola Jokić na 52 sekunde do kraja, kada je, ispostavilo se, postavio konačan rezultat (111:113).

Tim iz Grada Anđela je imao nekolliko prilika da pobijedi ili izbori produžetke, uključujući i posljednji napad na meču.

Na četiri sekunde do isteka regularnog toka Džejms je krenuo u prodor ali su ga gosti zaustavili na obruču, pa je veliko slavlje moglo da počne.

Nikola Jokić upisao novi tripl-dabl, osmi u ovom doigravanju, čime je oborio rekord Vilta Čembrlejna star 56 godina po broju tripl-dabl učinaka u jednoj postsezoni.

Ovu utakmicu je završio sa 30 poena (11/24 iz igre, 3/6 za tri), 14 skokova, 13 asistencija i tri blokade.

Sjajne igre momka iz Sombora su prepoznate, pa je proglašen osvajačem Medžik Džonson MVP nagrade, koja se dodijeljuje najkorisnijem igraču finala Zapadne Konferencije.

Jokića su ispratili Džamal Mari, koji je upisao 25 koševa, Eron Gordon je dodao 22, Majkl Porter 15, Kentavijus Kaldvel-Poup 13...

Lebron Džejms je dao sve od sebe da se serija vrati u Koloradu, ubacio 40 poena (15/25 iz igre), uhvatio 10 skokova i podijelio devet uspješnih dodavanja, ali je opet izostala podrška Entonija Dejvisa.

Centar Lejkersa jeste postigao 21 poena, ali je šutirao jako slabih 6/15 iz polja.

"Kralj Džejms" je nakon meča izjavio da mora dobro da razmisli da li će potpisati novi ugovor sa timom ovog ljeta, te da je penzija realna opcija....

Bonus video: