Pravi MVP

Nikola Jokić još jednom oduševio košarkašku javnost, uveo Denver u finale NBA, oborio rekord Vilta Čembrlena i zadivio Lebrona Džejmsa, koji ga je uporedio sa Lerijem Birdom

28911 pregleda 264 reakcija 15 komentar(a)
Dobio MVP nagrade koje se zovu po Majklu Džordanu i Medžiku Džonsonu, sada se čeka ona najvažnija - iz finala: Nikola Jokić, Foto: Kirby Lee-USA TODAY Sports
Dobio MVP nagrade koje se zovu po Majklu Džordanu i Medžiku Džonsonu, sada se čeka ona najvažnija - iz finala: Nikola Jokić, Foto: Kirby Lee-USA TODAY Sports

Kako se regularni tok sezone bližio kraju, Džoel Embid je iz dana u dan ponavljao, kao mantru, iste riječi:

”Ne znam šta više da uradim da bih postao MVP”.

Centar Filadelfije je jurio za brojkama, u martu i aprilu na 17 utakmica, na kojima je imao regularnu minutažu, prosječno upisivao 34,5 poena i dobio najveću individualnu nagradu.

S druge strane, dvostruki uzastopni osvajač trofeja “Majkl Džordan”, Nikola Jokić, u završnici regularnog toka je svjesno “prikočio”, neke utakmice preskočio, na nekima sam sebe gurnuo u drugi plan.

A onda, kada je plej-of počeo, 28-godišnji Somborac je krenuo da piše istoriju. Na 15 utakmica prosječno bilježi 29,9 poena, uz fenomenalan procenat šuta za tri (47,4), 13,3 skoka i 10,3 asistencije. Na osam utakmica je stigao do tripl-dabla, čime je nadmašio rekord Vilta Čembrlena u jednoj postsezoni (imaće bar još četiri pokušaja da ga još popravi), ali same brojke ne otkrivaju šta je sve uradio u pohodu na prvo finale NBA ikada za Denver.

Džoker je na svim utakmicama protiv Minesote, Finiksa i LA Lejkersa bio pokretačka snaga Nagetsa, a ono što je uradio u noći između ponedjeljka i utorka, kada je tim iz Kolorada “počistio” Lebrona Džejmsa i drugove usred Grada anđela, prepričavaće se godinama. Dvije trojke na isteku napada, preko ruku Džejmsa, odnosno Entonija Dejvisa, zadivile su sve, baš kao i “rudarski” izboren koš za pobjedu 51 sekundu prije kraja.

Centar koji je promijenio sve košarkaške regule, jer je zapravo prvi plejmejker ekipe, meč je završio 30 poena, 14 skokova i 13 asistencija, zbog čega je, ipak, dobio nagradu za MVP-a, ali u finalu Zapadne konferencije. Ako ovako nastavi, dobiće i onu koja se najviše cijeni - za najkorisnijeg igrača velikog finala. Ona samo jednom nije završila u rukama osvajača šampionskog prstena, i to prva 1969. godine, kada ju je dobio legendarni Džeri Vest.

8

tripl-dablova je upisao Nikola Jokić na 15 utakmica u ovom plej-ofu, čime je oborio rekord Vilta Čembrlena. Legendarni centar je u sezoni 1966/1967, u kojoj je sa Filadelfijom osvojio svoj prvi šampionski prsten, sedam puta imao dvocifren učinak u tri kategorije, takođe na 15 mečeva (tada su se igrale samo tri runde)

Njegov najveći “advokat” je Majkl Meloun, koji je u završnici sezone zagovarao stav da Jokić opet mora da dobije MVP priznanje. Izabran je Embid, ali on je već odavno na odmoru...

Trener Denvera priznaje da mu ni dlaka na glavi nije pomislila da bi tada 20-godišnji dežmekasti Srbin, koji je 2015. izabran kao 41. pik na draftu, mogao da bude ovako dobar. Sam Meloun je postao trener Nagetsa 15. juna, svega 10 dana prije nego što je tadašnji zamjenik generalnog menadžera Tima Konelija, Arturas Karnišovas, dao presudni glas za dolazak centra Mege.

- Uvijek razmišljam i smijem se tome, jer sam na Ljetnjoj ligi u Las Vegasu vidio momka od 130 kilograma, potpuno van forme, ali sam pomislio - dobar je igrač. Niko nije mogao da zna da će postati ovo što je postao. Niko nije smio da pomisli da će dva puta biti MVP, da će preteći Vilta Čembrlena... Sve je to uspio zbog velike posvećenosti, jer je znao da mora puno da radi da bio doveo tijelo u vrhunsko stanje, kako bi ispunio sav svoj potencijal - rekao je 51-godišnji stručnjak.

Čim neko napadne njegovog lidera, a takvih je sve manje, Meloun zauzima odbrambeni stav.

- Njegove MVP nagrade su stvarne, kao i tripl-dablovi, a svjedočili smo glupi narativima. Nikola je prošao kroz tri runde plej-ofa sa tripl-dablom u prosjeku. A da li ste vidjeli da je negdje “budžio” statistiku? Mislim da je dosta glupiranja. Ovaj momak je veliki igrač, dajte mu poštovanje koje zaslužuje - poručio je Meloun.

27

trojki iz 57 pokušaja (procenat šuta 47,4), dao je Jokić u ovogodišnjem plej-ofu. Lični rekord je postavio u sezoni 2019/2020, kada je pogodio 42 puta iz 98 pokušaja, ali će imati šansu da i to nadmaš

Najveće poštovanje Jokiću je iskazao jedan od najvećih svih vremena, Lebron Džejms. Kralj je na četvrtom meču dao 40 poena (31 u 1. poluvremenu), a nakon meča je najavio da će razmisliti o kraju karijere. Nije, ipak, mogao da ne spomene lidera Denvera i njegove dvije nestvarne trojke, kada je lopta letjela visoko u vazduh i “kao kap” prošla kroz obruč.

- I kada vam se učini da ga branite najbolje što možete, on gurne loptu iza glave i u stilu Lerija Birda je baci 15-ak metara uvis, a ona prođe kroz obruč. I to je uradio četiri-pet puta u ovoj seriji. Onda možete samo da uradite ovo - rekao je Lebron i mimikom pokazao skidanje kape.

Nagrada za najkorisnijeg igrača finala Zapada nosi ime još jedne legende NBA, Medžika Džonsona. Jedan od najboljih košarkaša svih vremena je, zanimljivo, pred plej-of istakao da ne vjeruje da Nagetsi mogu daleko da doguraju, a sada im se izvinio.

”Moram da se izvinim Denver Nagetsima, dokazali su da su bolji i talentovaniji tim u pobjedi nad Lejkersima. Poslali su poruku ekipa koje su u finalu Istočne konferencije da su posvećeni osvajanju šampionata”, napisao je slavni košarkaš na Tviteru.

Bonus video: