Seltiksi u čarapama Red Soksa

Da li Seltiksi mogu da ponove uspjeh Red Soksa iz 2004. i postanu prvi tim u istoriji NBA lige koji se vratio iz deficita 3:0?

7841 pregleda 0 komentar(a)
Ključ Bostonovog uspjeha: Džejson Tejtum, Foto: Reuters
Ključ Bostonovog uspjeha: Džejson Tejtum, Foto: Reuters

Tri američke sportske profesionalne lige imaju plej-of sistem u kojem je moguće odigravanje sedam utakmica: NHL, MLB i NBA.

U istoriji ta tri takmičenja sveukupno se pet puta desilo da tim koji gubi 3:0 na kraju izađe kao pobjednik. Četiri od tih pet je bilo na hokejaškom terenu, široj javnosti najpoznatiji je svakako onaj koji se desio u bejzbolu, dok drveni parket asocijacije još uvijek nije bio svjedok takvom podvigu.

U oktobru 2004. po 46. put u doigravanju su se susreli tradicionalni rivali Boston Red Soksi i Njujork Jenkisi, a ulog je bio najveći mogući. Bolji iz serije bi obezbjedio plasman u finale MLB-a i šansu za osvajanje ultimativne nagrade – titule šampiona.

Jenkisi su bili dominantna sila te godine, imali su najbolji rekord u Američkoj ligi (ekvivalent Istočnoj Konferenciji u NBA), a Red Soksi su bili odmah uz njih – svega tri trijumfa je bila razlika u konačnim omjerima dva velikana.

Oboje su sa relativnom lakoćom eliminisali svoje protivnike u polufinalu, pa je pozornica bila spremna za najveću scenu.

Ekipa iz “velike jabuke” je pobijedila prva tri meča u seriji, bila na ivici “metlanja” velikog rivala, ali su momci iz Masačusetsa u devetom iningu okrenuli utakmicu (ispostaviće se i seriju) “naglavačke”.

Red Soksi su bili iskoristili momentum iz četvrtog meča i postali prvi i za sada jedini tim u istoriji MLB-a koji se vratio iz deficita od 3:0. Nedelju dana kasnije su uzeli i šampionsku titulu, pobijedivši Sent Luis sa 4:0.

ESPN je 2010. u okviru dokumentarne serije “30 for 30” napravio epizodu posvećenu ovom događaju, nazvavši je “Four Days in October”.

Devetnaeast godina nakon velikog uspjeha Red Soksa, Boston se ponovo nada. Njihovi ljubimci, Seltiksi, sinoć su savladali Majami rezultatom 110:97, čime su pobijedili drugi put u nizu i smanjili deficit na 3:2.

Da bi “kelti” postali prva ekipa u istoriji NBA lige koji se vratila sa ivice ambisa, potrebne su im dvije savršene partije i konstantan doprinos njihovog najboljeg igrača, Džejsona Tejtuma.

Očekuje ih krucijalni šesti meč na Floridi, gdje će “vrelina” dati sve od sebe da završi posao.

Džimi Batler je “čovjek na misiji” u ovom plej-ofu, pa je teško zamisliti kako bi Hit pod njegovim vođstvom dozvolio sebi još jedan povratak u Masačusets.

Ipak, Seltiksi ne bi bili prvi tim koji bi izborio sedmu utakmicu uprkos porazu u prve tri. Portland 2003. godine, Denver 1994. i Niksi 1951. su bili jako blizu totalnog preokreta, ali su na kraju ostali kratki.

Za razliku od te tri ekipe Boston bi sedmi meč igrao pred svojim navijačima, u jednoj od najboljih atmosfera u ligi.

Seltiksi su tim koji je zlatnim slovima pisao svoj udio u istoriji, a da li će četiri dana u maju biti ispisana najfinijim rukopisom, ostaje da se vidi…

Bonus video: