Finale nikad veća nepoznanica

Budućnost Voli i SC Derbi večeras (20) počinju borbe za titulu prvaka Crne Gore

3557 pregleda 8 komentar(a)
Foto: KK SC Derbi/Filip Roganović
Foto: KK SC Derbi/Filip Roganović

Drugi put u istoriji crnogorske košarke, tačku na sezonu staviće klubovi iz iste opštine.

Prije devet godina, Budućnost Voli je rutinski izašla na kraj sa Zetom, sada je čeka znatno teži zadatak, protiv jednog od najprijatnijih iznenađenja AdmiralBet ABA lige - SC Derbija.

Timovi u finale šampionata, koje počinje večeras u 20 časova, ulaze sa različitim raspoloženjem.

„Studenti” su zadivili Evropu izdanjima u četvrtfinalu ABA lige sa Partizanom, a „plavi” moraju da se izvuku iz „kanala”, nakon što su dva polufinalna duela regionalnog takmičenja protiv Crvene zvezde završili sa koš-razlikom minus 79.

Petar Mijović može da računa samo na tri Crnogorca - Suada Šehovića, Igora Drobnjaka i Aleksu Ilića.

Povrijeđen je kapiten Petar Popović, a od stranaca će prvi meč igrati Tre Bel-Hejns, Erik Grin, Džej Džej O’Brajen i Alfa Kaba.

Za naredne utakmice konkurišu Kenan Kamenjaš i Aleksandar Lazić, a sezona je završena za Emanuela Lekomta, Edina Atića, Marka Jagodić-Kuridžu i Kamerona Rejnoldsa.

„Jedna od ključnih stvari u pripremi finala je bila da se podignu glave igračima. Nije bilo lako, poraz nam je svima teško pao. Kroz niz timskih i individualnih sastanaka smo pokušali da se psihološki podignemo i pripremimo se za ekipu koja sa potpuno drugačijim raspoloženjem ulazi u finale. SC Derbi je kroz sezonu izgradio ozbiljno samopouzdanje, a podigao ga kroz seriju sa Partizanom”, rekao je Mijović.

Trener „plavih” je morao da izabere četiri od 10 stranaca.

„Imamo višak stranaca, od kojih šest neće moći da nađu mjesto. Opterećuje nas i povreda Petra Popovića, čiji je značaj u ovim okolnostima velik. Po imenu i rejtingu smo favoriti, ali po trenutnom stanju i formi je malo drugačije. Energija i pristup moraju da budu potpuno drugačiji, čeka nas borba sa nama samim. SC Derbi je dobra ekipa, ima ozbiljan individualni i timski kvalitet i čeka nas težak posao”, zaključio je Mijović.

Žakelj nema problem koga da izabere od stranaca, jer su mu na raspolaganju samo trojica - Mateo Drežnjak, Flečer Megi i Danilo Tasić.

Blizanci Zvonimir i Tomislav Ivišić su u SAD na kampovima pred NBA draft, a ranije je raskinut ugovor sa Lorenom Džeksonom.

U ekipi će biti i talentovani juniori David Mirković, Vasilije Todorović i Vladimir Sudar.

„Imamo samopouzdanje, to nam je najjače oružje. Hemija u timu je veoma dobra, moramo da je prenesemo na finale”, rekao je slovenački stručnjak.

Prednost Budućnosti je iskustvo, jer se do sada za titulu u Crnoj Gori iz redova „studenata” borio samo Nikola Pavlićević, ali je izgubio tri finala.

Tasić je bio šampion Kipra i Bugarske, a Drežnjak osvajao pehare u BiH i Hrvatskoj.

„Ovo je uglavnom mlad tim, bez iskustva. Posljednju utakmicu protiv Partizana smo igrali pred 15.000 ljudi, to je bilo prvi put za sve momke, a i za mene kao trenera. To nam je bilo novo iskustvo, kao što će biti i ovo finale. Ovo je prava škola za sve, ali imamo svoju računicu i optimistično čekamo finale„”.

Budućnost je razočarala protiv Zvezde, ali slovenački stručnjak se ne opušta.

„Budućnost svejedno ima kvalitet, to je veoma dobar tim. U nekim periodima je pokazala da može da igra protiv Zvezde, ali je ona bila prejaka. Sigurno će Budućnost imati drugačiji pristup protiv nas i veliku motivaciju da popravi utisak”, zaključio je Žakelj.

Bonus video: