Bivši predsjednik KSCG protiv sadašnjeg: Lukšić izlazi na crtu Pekoviću

Nekadašnji premijer biće protivkandidat sadašnjem predsjedniku Košarkaškog saveza Crne Gore na izbornoj Skupštini 16. juna

33880 pregleda 146 reakcija 44 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Na izbornoj Skupštini Košarkaškog saveza Crne Gore, za funkciju predsjednika „boriće” se dva kandidata - aktuelni prvi čovjek Upravnog odbora, Nikola Pekov, te čovjek koji je tu funkciju obavljao od marta 2010. do februara 2011. godine, Igor Lukšić.

Nekadašnji premijer Crne Gore je bio na čelu tadašnjeg Predsjedništva KSCG u periodu između odlaska Veselina Barovića i dolaska Mila Đukanovića.

Bio je poslanik DPS-a, ministar finansija, predsjednik Vlade Crne Gore od 2010. do 2012, zamjenik premijera i ministar spoljnih poslova i evropskih integracija u Đukanovićevoj vladi od 2012. do 2016, a nakon toga je do 2021. radio u priznatoj revizorskoj kući „PricewaterhouseCoopers”.

Trenutno je vanredni profesor na Univerzitetu Donja Gorica, a 2016. je bio i kandidat za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, ali je odustao.

Kako „Vijesti” nezvanično saznaju, Lukšića, koji je u dva navrata bio i na čelu KK Mornar, za predsjednika je predložilo 25 od 85 članova Skupštine.

Mandat aktuelnim članovima Upravnog odbora KSCG je istekao u januaru, dok je Peković 24. maja 2021. na mjestu predsjednika naslijedio Barovića. Njegov mandat je trebalo da traje četiri godine, ali je pristao da izađe na nove izbore.

Nije tajna da u posljednje vrijeme odnosi između proslavljenog centra Partizana, Panatinaikosa i Minesote sa prethodnom rukovodećom garniturom u KSCG nisu dobri.

Danilo Mitrović i Zoran Piperović su podnijeli ostavke na članstvo u UO nakon plasmana na Svjetsko prvenstvo u Filipinima, Japanu i Indoneziji, a trzavice su počele znatno ranije.

Lukšić je u dobrim odnosima sa Barovićem i Mitrovićem, i predložen je kao kandidat njihove „struje”, koja je Pekoviću više puta zamjerila dobre odnose sa premijerom Dritanom Abazovićem.

S obzirom na to da je Skupština KSCG zakazana za 16. jun, pet dana nakon parlamentarnih izbora, ne bi bilo iznenađenje da upravo ti rezultati „prelome” i pitanje ko će predvoditi Savez u naredne četiri godine...

Rok za predaju kandidatura je istekao sinoć u ponoć.

Bonus video: