Jelena Dubljević završila karijeru

Dubljevć je u seniorskoj konkurenciji debitovala za Roling, a onda je igrala za Budućnost, a internacionalnu karijeru gradila u Španiji, Francuskoj, Rusiji, Turskoj, Kini i SAD. Poseban pečat dala je igrajući za reprezentaciju Crne Gore

24455 pregleda 242 reakcija 20 komentar(a)
Jelena Dubljević, Foto: FIBA
Jelena Dubljević, Foto: FIBA

Legenda crnogorske košarke, Jelena Dubljević, odlučila je da završi karijeru.

Dubljević je željela karijeru da završi nakon predstojećeg Eurobasketa, ali je povreda spriječila da se pojavi u Izraelu i Sloveniji.

Jelena je sa 12 godina debitovala za seniorski tim nikšićkog Rolinga, a onda prešla u Budućnost gdje je sa 15 godina igrala Evroligu.

“Davno je bilo kada sam debitovala u seniorskoj konkurenciji, još 1999. u Rolingu iz Nikšića. Sa 15 godina bila sam dio evroligaškog tima, Budućnosti i od tada sam imala sreću da igram u najjačim ligama,” napisala je Jelena na Instagramu.

Nakon Budućnosti igrala je u Španiji, Francuskoj, Češkoj, Rusiji, Turskoj, Kini i SAD. Igrajući u WNBA osvojila je titulu sa Los Anđeles Sparksima 2016.

Poseban pečat dala je igrajući za reprezentaciju Crne Gore. Sa „crvenima” je dva puta bila na pragu medalje - 2011. u Poljskoj, kada je tim Miodraga Baletića sa svih šest pobjeda stigao do četvrtfinala, a onda stao protiv Turske (56:44), te 2015. u Mađarskoj, kada su izabranice Momira-Moma Milatovića poražene u borbi za polufinale od Španije 75:74.

“Poseban dio moje karijere, ako ne i najvažniji, su dani u crvenom dresu. Igranje za moju zemlju me je najviše ispunilo i uvijek sam davala sve za reprezentaciju. Igrala sam sa velikom željom i posebnom energijom, kako bi država na mene bila ponosna, jer to je moja najveća ljubav!”

Jelena Dubljević u dresu Mersina
Jelena Dubljević u dresu Mersinafoto: Fiba Basketball

Ove sezone je sa turskim Mersinom stigla do finala Evrolige, u kojem je bolji bio Fenerbahče.

“Moj plan je bio da završim nakon Evropskog prvenstva ovog ljeta. Nažalost to se neće desiti zbog medicinskih problema i tužna sam zbog toga. Jelena je otišla”, poručila je legendarna Jelena Dubljević.

A koliko joj znači košarka kazala je u novogodišnjem intervjuu za "Vijesti":

„I kad batalim da igram, uvijek ću biti tu, gledati košarku. Svi doživljavaju sport na svoj način, ali to kako ja živim košarku se graniči sa ludilom. Nikad nisam imala drugu stvar koja me je zanimala, u ovim godinama nemam hobi, jer mi je ovo i ljubav i posao, za mene ne postoji ništa drugo. Kad se nečemu daš skroz, to se graniči sa ludilom”, rekla je tada Jelena Dubljević.

Bonus video: