Veliko finale NBA: Čija bajka će imati srećan kraj?

Veliko finale NBA Denver - Majami počinje večeras u 2.30 nakon ponoći po našem vremenu

4250 pregleda 4 komentar(a)
Može li i u finalu da održi tripl-dabl prosjek: Nikola Jokić, Foto: Gary A. Vasquez
Može li i u finalu da održi tripl-dabl prosjek: Nikola Jokić, Foto: Gary A. Vasquez

Kombinacija je bilo puno, ali nas je košarka opet iznenadila. U velikom finalu NBA snage će odmjeriti Denver (jeste bio prvi nosilac na Zapadu, ali vodeći američki sportski mediji su stvorili sliku koja ne bi prosječnog navijača uputila na to da su Nagetsi kandidati za tron) i Majami, tim koji je protutnjao Istočnom obalom, iako je u plej-of ušao sa 8. mjesta.

O natprirodnim partijama Nikole Jokića i Džimija Batlera će se pričati dugo nakon završetka doigravanja, taktike i prilagođavanja Erika Spolstre i Majka Melouna su dostojni Vest Pointa, dok su Džamal Mari, Kejleb Martin, Kentavijus Koldvel-Poup i Bem Adebajo kao sekundarne opcije premašili sva očekivanja.

- Zaboravite to što su sezonu završili na 8. poziciji - pobijedili su Milvoki 4:1. Kada dođete do finala, to nije više bitno. A za one koji govore da će ovo biti laka serija - ne znam šta da vam kažem - rekao je Meloun medijima.

Ekipa iz Kolorada je imala mini-odmor prije finala, s obzirom na to da je već 23. maja završila svoj dio posla.

- Za nas je najveća briga ritam i održavanje forme. Igrate svaki drugi dan duži vremenski period i odjednom imate pauzu od osam, devet, 10 dana. Želim da se uvjerim da smo spremni - zaključio je šef stručnog štaba “grumenja”.

NBA
foto: Graphic News

“Vrelina” je sebi zakomplikovala situaciju, pa je tek na sedmom meču došla do četvrtog trijumfa, a opet je na vidjelu bio fenomenalan karakter koji posjeduje ovaj tim.

- Znam koliko smo se trudili do sad, pa sam svjestan za šta smo sposobni, ali niko nije zadovoljan. Ništa još nismo postigli. Ne igramo da bismo osvojili Istočnu konferenciju, već cijelu stvar - jasan je bio Batler, nakon završetka utakmice u “TD Gardenu”.

Naspram Hita, ovog puta stoji veća prepreka u vidu dvostrukog osvajača MVP nagrade. Jokić je kroz ovogodišnji plej-of mnoge kritičare pretvorio u fanove, a čini se da najbolja šansa koju Majami ima jeste da pokuša da zaustavi produkciju njegovih saigrača, jer je srpski centar svaku odbranu koja mu se do sad suprotstavila bez većih problema hirurški secirao.

Limitiranje Jokićevih plejmejkerskih vještina bi trebalo da bude glavni zadatak, s obzirom na to da se napad Denvera oslanja na njegova dodavanja.

Sa druge strane, Eron Gordon bi trebalo da bude primarni defanzivac na Batleru, alfi i omegi ekipe sa Saut Biča.

Vrhunska košarka je zagarantovana, a prvi okršaj je na programu u noći između četvrtka i petka sa početkom od 2.30 časova.

Bonus video: