Crna Gora - Rumunija: Zagrijavanje za najvažniju utakmicu

Biće ovo samo jači trening u pet dana koliko su „crveni” dobili da se na miru pripreme za najvažniji meč na šampionatu
2 komentar(a)
Nemanja Đurišić, Foto: FIBA
Nemanja Đurišić, Foto: FIBA
Ažurirano: 07.09.2017. 07:37h

Koliko god u sportu senzacije bile česte, košarkaši Crne Gore su znali da toliko sanjana osmina finala Eurobasketa ovog puta ne može da im izmakne. Ono što nisu uspjele generacije iz 2011. i 2013. godine, ova sadašnja je morala da uradi, jer su tri rivala u grupi C po rejtingu daleko iza Bojana Dubljevića i drugova.

Epitet apsolutnog favorita je opravdan protiv Mađarske (72:48) i Češke (88:75, a bilo je i 28 razlike), čime je obezbijeđena nokaut faza.

Ostao je još jedan meč u grupi, i to protiv najgoreg suparnika, domaće Rumunije. Susret kojim se večeras od 19.45 časova po našem vremenu zatvara takmičenje u Polivalentnoj sali u Klužu biće samo test za tim Bogdana Tanjevića pred istorijsku utakmicu u nedjelju u istanbulskom „Sinan Erdem domu”.

Biće ovo samo jači trening u pet dana koliko su „crveni” dobili da se na miru pripreme za najvažniji meč na šampionatu.

"Ono zbog čega smo došli - plasman u osminu finala - ostvarili smo na dominantan način, jer smo dobili Češku i Mađarsku sa 20 razlike. Na posljednjoj utakmici protiv Čeha smo pokazali najbolju igru, koja hrabri pred nastavak prvenstva. Sada sam ostaje nekoliko slobodnih dana da se na najbolji mogući način pripremimo za taj meč. Imali smo veliku rotaciju u prethodnim susretima, dosta igrača se razigralo i siguran sam da ćemo potpuno spremni dočekati osminu finala", poručio je Tanjevićev pomoćnik Dušan Dubljević.

Rumuna čak 30 godina nije bilo na kontinentalnim šampionatima, na Olimpijskim igrama su nastupili samo 1952. u Helsinkiju, a na svjetskim prvenstvima nikada. Ni na ovom Eurobasketu ih sigurno ne bi bilo da nisu domaćini, jer su definitivno najgora selekcija od sve 24. U seriji su od 13 poraza, između ostalih i sa 58 razlike od Grčke, a posljednji trijumf su upisali 12. avgusta prošle godine u prijateljskom susretu sa Estonijom (67:66).

Jasno je kao dan ko je favorit, mada će izabranici Marćela Centera pokušati da se protiv Crne Gore dostojno oproste od velike scene, na kojoj ih sigurno još dugo neće biti...

"Rumuni će tražiti prvu pobjedu pred punom salom. Moramo da odigramo maksimalno profesionalno i odgovorno taj meč, koji će nam poslužiti i kao priprema i uigravanje za duel nokaut faze", naglašava 38-godišnji Nikšićanin.

U taboru Crne Gore već razmišljaju o rivalu u osmini finala, ali još ne mogu da se spremaju, dok ne saznaju sa kim će se sudariti.

"Postoje kalkulacije, ali situacija još nije potpuno jasna. Možemo da očekujemo tri reprezentacije, Srbiju, Rusiju i Letoniju, a lakog protivnika nema. Ne može to da bude lak meč ni nama, ali ni rivalu sa kojim se sastanemo. Kada dođe vrijeme i budemo definitivno znali ko nam je suparnik, razmišljaćemo o tome", zaključio je Dubljević.

Bonus video: