Majami uzeo brejk u Denveru, Jokićevih 41 nisu bili dovoljni Nagetsima

"Vrelina" sjajnom igrom u posljednjoj četvrtini "ukrala" pobjedu ekipi iz Kolorada i sada ima prednost domaćeg terena

18514 pregleda 57 reakcija 14 komentar(a)
Slavlje igrača Majamija nakon velike pobjede, Foto: Reuters
Slavlje igrača Majamija nakon velike pobjede, Foto: Reuters

Finale ne može bez drame - Majami je pobijedio u "Bol areni" 111:108 i izjednačio na 1:1, a serija se sada seli u Saut Bič.

Od samog početka je plan Erika Spolstre bio jasan, limitirati dodavačke sposobnosti Nikole Jokiće, pa čak i po cijenu toga da srpski centar ubaci 41 poen (16/28 iz igre).

U prvom meču je Jokić imao 14 asistencija, diktirao je ritam, ali je sada zaustavljen na svega četiri uspješna dodavanja.

Hit je u prvoj četvrtini rano stekao dvocifrenu prednost (10:21), jasna je bila razlika u energiji i pristupu gostiju u odnosu na prethodnu utakmicu, a Denver nije uspijevao da se poveže u napadu.

Ipak, Nagetsi su do kraja prvog kvartala smanjili na minus tri (23:26), a onda su momci sa klupe donijeli totalan preokret.

Kristijan Braun, ruki koji je prošle godine sa Kanzasom osvojio titulu u NCAA-u, promijenio je tok meča sjajnom odbranom i zaraznom energijom koja se ubrzo prenijela na cijeli tim.

Veteran Džef Grin i Brus Braun su pogađali iza linije 7,24, na što su se nadovezali Eron Gordon i Džamal Mari, pa su domaćini imali plus 10 (39:29), ubrzo i plus 15 (50:35).

Ekipa sa Floride je do kraja poluvremena istopila tu razliku (57:51), a u trećem periodu je viđena prava rovovska borba, gdje je dominirao Jokić, koji je postigao 18 od 26 poena "grumenja" u ovom kvartalu (83:75).

Početak posljednje dionice je bio koban po Denver. Dankan Robinson, koji je do tada bio neprimjetan, ubacio je u prva dva minuta 10 poena, čime je preokrenuo rezultat u korist "vreline".

Prednost Majamija je rasla do plus 12 na tri minuta i 40 sekundi do kraja (95:107), kada je krenula "lavina" ekipe iz Stejnovitih planina.

Mari je pogodio dvije trojke, Gordon jednu, uz flouter Brusa Brauna je bio dovoljan kapital da Nagetsi priđu na posjed zaostatka (106:109).

Bam Adebajo je potom mirno realizovao dva slobodna bacanja, a uzvratio je Jokić svojim 41. poenom (108:111).

U narednom napadu, Džimi Batler je dugo držao loptu, promašio trojku, pa su domaći na 13 sekundi do kraja imali priliku da izbore produžetke.

Trener Majk Meloun nije tražio tajm-aut, Džamal Mari je pokušao iz "step-beka" da izjednači rezulatat, ali je njegova trojka završila na obruču, pa su momci sa Floride postali prva ekipa koja je u ovogodišnjem doigravanju savladala Denver u "Bol Areni".

Gejb Vinsent je sa 23 poena (8/12 iz igre) bio najefikasniji u redovima pobjednika, Bam Adebajo i Džimi Batler su dodali po 21, Maks Štrus 14, Robinson 10...

Nikola Jokić je uz 41 poen uhvatio i 11 skokova, Mari je upisao 18 poena i 10 asistencija, Eron Gordon je meč završio sa 12, a Brus Braun sa 11 koševa.

Treća utakmica je na programu u noći između srijede i četvrtka sa početkom od 02:30 časova.

Bonus video: