„Uloga Vučevića, Dubljevića, Perija, Radovića i Ivanovića da iznjedre igrače za budućnost"

Selektor košarkaša Crne Gore Boško Radović potvrdio da će Nikola Vučević igrati Mundobasket i otkrio šta očekuje od najiskusnijih reprezentativaca

13897 pregleda 8 komentar(a)
Foto: REUTERS/Annegret Hilse
Foto: REUTERS/Annegret Hilse

Četiri godine nakon što je posljednji put nastupio za Crnu Goru, Nikola Vučević će ponovo navući crveni dres sa brojem 4.

I opet na Dalekom istoku - jedini centar koji je počeo sve 82 utakmice u regularnom toku NBA sezone 2022/2023. igraće na Mundobasketu na Filipinima, Japanu i Indoneziji.

Dvostruki učesnik Ol-star vikenda je posljednji meč za “crvene” odigrao 9. septembra 2019. u pobjedi nad Japanom (80:65) u kineskom Donguanu, a selektoru Bošku Radoviću je potvrdio da želi da se vrati.

"S Vučkom sam prije 10-15 dana obavio razgovor, super smo se ispričali. Ima želju da pomogne reprezentaciji na pravi način. Dugo ga nije bilo, želi da se vrati i da uz Bojana Dubljevića, Kendrika Perija i Nikolu Ivanovića vodi reprezentaciju. Čeka da mu se supruga porodi, a poslije toga ćemo da vidimo kad može da dođe. Rekao mi je da će se priključiti najprije što bude mogao", rekao je Radović za "Vijesti".

Dubljević, drugi član tandema koji su svjetski mediji prozvali Tornjevi blizanci, sezonu sa Valensijom je završio porazom od Barselone u četvrtfinalu ACB lige i uskoro će biti u rodnom gradu.

Nikola Vučević
foto: fiba.basketball

"Bojan za dva-tri dana dolazi u Nikšić, vidjećemo se i ispričati o svemu, kao sa svakim kapitenom. Sa njim i ostalim igračima sam u kontaktu non-stop, još samo čekamo Ivanovića da završi sezonu i bude zdrav".

Trenutno je jedini problem sa Vladimirom Mihailovićem, koji je posljednji meč za Mornar odigrao 3. januara. Prije toga je pauzirao više od mjesec zbog povrede ruke, vratio se na toj utakmici sa FMP-om i obnovio problem. To, nažalost, nije bio kraj muka, jer je dva puta nakon toga operisao i trbušni zid.

"Imamo problem sa Vladom, koji nam je mnogo značajan igrač. Operisao je trbušni zid jednom, ali to nije bilo baš najbolje, pa je morao i drugi put. Počeo je malo da trenira, bilo bi dobro da “uhvati” mjesec rada prije priprema. Svi ostali su zdravi, nadam se da će tako i ostati".

Na prošlogodišnje Evropsko prvenstvo zbog povreda nisu išli Ivanović i Fedor Žugić, a nije bilo ni Vučevića. Sada će sva trojica biti u konkurenciji, a u odnosu na nastupe u Tbilisiju i Berlinu, Radović ima i širi izbor, jer su se nametnuli Andrija Slavković i Emir Hadžibegović.

"Slavković i Hadžibegović su odigrali veoma dobro posljednji FIBA "prozor", a i u SC Derbiju su držali dobru formu cijele sezone. Pogotovo se to odnosi na Slavkovića, koji je pokazao da je sazreo i da može da igra na najvećem evropskom nivou. Naravno da se na njega najozbiljnije računa. Na početku priprema će tu biti i mlađi Grbović, Bogavac, da ne nabrajam dalje, a Žugića više ne računam u mlađe. On je godinama uz seniorsku reprezentaciju, a poslije svih povreda koje su ga zadesile ima dobar kraj sezone".

Vučević, Dubljević, Peri i Nemanja Radović su vez zagazili u četvrtu deceniju, Ivanović je na njenom pragu, a svi ostali reprezentativci, sem 26-godišnjeg Petra Popovića, dosta su daleko od zenita karijere. Šampionat svijeta biće im prava šansa da stiču iskustvo na najvećoj sceni.

Bojan Dubljević
foto: FIBA

"Imamo ekipu koja je miks mlađih i dosta iskusnih igrača. Uloga starijih, kao što su Radović, Vučević, Dubljević, Ivanović i Peri je da pomognu da se iznjedre igrači za budućnost. Biće nam potrebni svi ovi mlađi momci za godine koje slijede", naglasio je selektor.

Pod košem je dosta iskusnih igrača, ali je sadašnjost i najveća budućnost reprezentacije na centarskim pozicijama 23-godišnji Marko Simonović. Kolašinac je ove sezone odigrao sedam utakmica za Čikago, a u NBA G ligašu Vindi Siti Bulsima je prosječno bilježio 15,9 poena (šut za tri 39 odsto) i 9,9 skokova.

"Marko je dobro igrao u G ligi, na njega se najozbiljnije računa. Objavićemo spisak u narednih nekoliko dana. Bitno je da svi dođu zdravi, a mi ćemo se pobrinuti tokom priprema da budemo u najboljoj takmičarskoj formi do 25. avgusta, kada počinje Svjetsko prvenstvo".

U završnici kvalifikacija za drugi vezani šampionat svijeta na Dalekom istoku, u redovima Crne Gore nije bilo Dina Radončića. Krilni košarkaš Saragose je pauzirao četiri mjeseca, vratio se sredinom aprila, odigrao četiri meča, ali uz značajno manju minutažu nego ranije.

"Dino je izašao iz povrede, trenira posljednja dva mjeseca, ali je manje igrao nego prije povrede. Zdrav je, u kontaktu smo, rekao mi je da se sprema za ljeto i narednu sezonu. Pitanje je za njega da li će ostati u Saragosi, važno je što je aktivan i tokom odmora", naglasio je selektor.

Nije samo Radončić imao drugačiju ulogu nego prošle sezone, jer je Igor Drobnjak nakon sjajnog Eurobasketa bio van ritma u Budućnosti, a ni Ivanović se nije naigrao u paklenoj konkurenciji bekova Zvezde.

Drugi su se, pak, izborili za značajno veće povjerenje trenera u klubovima.

"Imali smo dosta igrača s važnim ulogama, ali i neke sa manjom minutažom. Slavković i Hadžibegović su konstantno dobro igrali i bili važni u rotaciji SC Derbija, a i članovi mlade bronzane reprezentacije Grbović, Žugić i Bogavac su imali dobre minutaže u ozbiljnim klubovima", dodao je Radović.

Pripreme počinju 21. jula, sa Srbijom 5. avgusta u Podgorici

Crna Gora će na Mundobasketu igrati u grupi D u filipinskom Pasaju, gradu koji je dio Metropolitan Manile, protiv Litvanije, Meksika i Egipta.

Utakmice se igraju od 25. do 29. avgusta, a dvije najbolje selekcije će u glavnoj fazi najvjerovatnije igrati protiv Sjedinjenih Američkih Država i Grčke.

"Pripreme počinju 21. jul i sve vrijeme ćemo biti u Baru. Prvu pripremnu utakmicu igraćemo 2. avgusta sa Francuskom u Monpeljeu, a tri dana kasnije sa Srbijom u Podgorici. Potom idemo u Tbilisi, gdje ćemo 12. avgusta igrati sa Gruzijom, a 13. sa Iranom. Nakon toga se vraćamo u Podgoricu da se igrači osvježe i pozdrave sa porodicama, a 16. uveče krećemo na put preko Istanbula. To je jedini dan kada smo mogli da nađemo karte da svi zajedno odletimo na Filipine, jer smo, kao i većina reprezentacija, tek krajem aprila saznali gdje idemo", ističe Radović.

“Crveni” će stići na poprište preliminarne faze osam dana prije prve utakmice i imaćemo više nego dovoljno vremena za aklimatizaciju.

"Uložili smo velike napore da ekipa leti istim letom za Manilu. Možda bi bili bolje da smo išli dan ili dva kasnije, ali nije bilo moguće da se nađe. Planiramo da 20. ili 21. odradimo još jednu pripremnu utakmicu u Manili, ali to još nije utanačeno", poručio je selektor.

Bonus video: