Denver osvojio titulu, Nikola Jokić MVP finala!

Nagetsi prvi put u istoriji postali šampioni NBA lige, srpski centar na pravi način krunisao fenomenalnu sezonu

31124 pregleda 1464 reakcija 47 komentar(a)
MVP finalne serije i najbolji igrač svijeta, Nikola Jokić, Foto: Reuters
MVP finalne serije i najbolji igrač svijeta, Nikola Jokić, Foto: Reuters

Trenutak koji su navijači Denvera čekali od 1976. se konačno desio - Nagetsi su prvaci NBA lige!

Ekipa iz Kolorada je savladala Majami 94:89 i ukupnim rezultatom 4:1 postala novi šampion najelitnije košarkaške lige na svijetu.

Do istorijskog uspjeha ih je predvodio momak koji je biran sa 41. pozicije na draftu 2014. godine, a dok je njegovo ime bilo prozivano na televiziji je išla reklama za popularni lanac brze hrane "Tako Bel".

Nikola Jokić je zauvijek promijenio način na koji visoki igrači igraju košarku, nadmašio sva očekivanja i sada pored dvije nagrade za najkorisnijeg igrača u regularnoj sezoni ima i trofej MVP-ja finala.

Srpski centar je prosječno ubacivao 30 poena po meču, uz 14 skokova i sedam asistencija, a postao je i prvi igrač koji je plej-of završio kao lider u tri najvažnija statistička parametra.

Jokić je svoju veličinu dokazao u petoj utakmici. Meč koji je obilježila gotovo rovovska borba, mali broj poena i niski procenti šuta (Nagetsi - 45% iz igre, 17% za tri, Hit - 39% iz igre, 25% za tri) je imao jednu anomaliju - momak iz Sombora je za svojih 28 poena iskoristio svega 16 šuteva, od kojih je pogodio 12.

Uhvatio je 16 skokova i podijelio četiri dodavanja, a u posljednjem kvartalu je bio sigurna ruka koja je bila potrebna timu.

Majkl Porter Džunior je sa 16 poena i 13 skokova pružio mnogo bolju partiju nego na prethodnim mečevima, dok je Džamal Mari dodao 14, uz po osam skokova i asistencija.

Gosti iz Floride su skoro 30 minuta bili u vođstvu, činilo se da bi mogli da seriju vrate u Saut Bič, ali su na kraji ipak morali da pokleknu.

Džimi Batler je umalo bio koban po "grumenje" kada je niotkuda vezao 13 poena u posljednjem kvartalu, ali je sve upropastio sa lošim dodavanjem ka Dankanu Robinsonu i isforsiranim šutem iza linije 7,24 pri rezultatu 92:89 za domaćine.

Ipak, njegove herojske igre u ovom doigravanju će se dugo pamtiti, a ova ekipa Majamija je živi dokaz koliko je timska hemija važan faktor uspjeha.

Batler je sa 21 poenom bio najefikasniji pojedinac u gubitničkom taboru, Bam Adebajo je upisao 20, Kajl Lauri i Maks Štrus po 12...

Denveru sada predstoji slavlje duboku u noć i pobjednička parada, a onda i zaslužen odmor.

Međutim, trener Majk Meloun već razmišlja o sljedećoj sezoni. On je na podijumu rekao da se Nagetsi neće zadovoljiti sa jednom titulom, a kada u timu imate Nikolu Jokića na vrhuncu moći, uz gotovo savršeno posloženu ekipu oko njega, dinastija se čini kao realna misija...

Bonus video: