Kad NBA igra u tvom ritmu

Iz grada u kojem je rođen i veliki Radivoj Korać, sa 41. pozicije na draftu, do NBA prstena i MVP titule - Nikola Jokić je posebna košarkaška priča

21852 pregleda 297 reakcija 17 komentar(a)
Jokić, Foto: Reuters
Jokić, Foto: Reuters

Ima nešto košarkaški magično u toj vojvođanskoj ravnici, u Somboru posebno. Grad u kojem je rođen jedan od najvećih evropskih košarkaša svih vremena Radivoj Korać, planeti je dao još jednog giganta - najboljeg NBA igrača i novog šampiona najjače košarkaške lige Nikolu Jokića.

Plejmejker u tijelu centra, momak koji je pokazao da se košarka igra glavom, doveo je Denver do prve NBA titule u istoriji - iako te 2014. kada je skromno odškrinuo vrata najjače lige na svijetu nije postojao niko ko je mogao tako nešto da predvidi.

Sa viškom kilograma, bez atletskih sposobnosti kakve se traže u NBA i sa 41. pozicije na draftu, Jokić je samo sanjao da igra košarku i baš kao i danas kada je najbolji na svjetu nije se puno opterećivao brojkama i rekordima.

"Dolazim na prvi trening - oni svi kucaju, brzi, lete… Rekoh: 'Au, gdje sam ja došao. Idem ja možda kući", pričao je kasnije o svojim prvim danima u NBA Jokić.

Na sreću nije otišao kući, već je one "koji lete" prilagodio sebi.

"Moram da ih usporim, mnogo su brzi... Brzo se i umorim, tako da bolje da igraju oni u mom ritmu, kako meni odgovara, a ne kako oni hoće da ja igram", razmišljao je Jokić tada, a te njegove riječi kasnije je prenio BBC.

I uspio je. Njegove čarobne asistencije, potezi koji "izluđuju" rivale, lagani poeni i "lude" trojke postale su zaštitni znak NBA lige.

Plej-of brojke za sva vremena

Osim što je postao najslabije rangirani igrač na draftu koji je stigao do MVP titule u NBA finalu, Jokić je plej-ofu postavio brojke koje nije niko nikada.

Majstor Denvera kroz doigravanje je nosio Denver i završio ga sa 600 poena, 269 skokova i 190 asistencija. Niko prije njega u plej-ofu nije uspio da bude najbolji kada su u pitanju sve tri statističke kategorije.

Posebno će se pamtiti njegov učinak u četvrtom meču finala protiv Majamija kada je postao prvi igrač u istoriji koji je na jednoj utakmici finala postigao više od 30 poena i upisao više od 20 skokova i 10 asistencija.

Tek šesti MVP finala van SAD

Kakvu priču je ove sezone ispričao Nikola Jokić možda i najbolje govori to što je postao tek šesti košarkaš van Sjedinjenih Američkih Država koji je postao MVP velikog finala.

Prije njega do takvog podviga stigli su Janis Adetokumbo (Milvoki, Grčka - 2021), Dirk Novicki (Dalas, Njemačka - 2011), Toni Parker (San Antonio Francuska - 2007) i Hakim Olajdžuvon (Hjuston, Nigerija - 1994. i 1995).

Jokić je u finalu u prosjeku bilježio 30,2 poena, 14 skokova i 7,2 asistencije.

Bonus video: