Posljednji Džordanov ples i najslavniji koš u istoriji NBA lige

Na današnji dan prije 25 godina "leteći Majkl" je posljednji put šutnuo u dresu Čikaga - za muk u Solt Lejk Sitiju i titulu Bulsa

12311 pregleda 105 reakcija 5 komentar(a)
Šut za sva vremena: Džordan pogađa za titulu Bulsa, Foto: Printscreen YouTube/pennyccw
Šut za sva vremena: Džordan pogađa za titulu Bulsa, Foto: Printscreen YouTube/pennyccw

Solt Lejk Siti, 14. jun 1998, krcati "Delta centar" - bio je to posljednji ples (baš kao u Netfliksovoj seriji) Čikago Bulsa i najvećeg Majkla Džordana.

U šestom meču velikog NBA finala Bulsi su u gostima gubili od Jute 86:85, a onda je na scenu ko zna koji put stupio "leteći Majkl".

Najprije je u napadu Jute na dvadesetak sekundi prije kraja "ukrao" loptu Karlu Melounu, da bi nakon toga na svega šest sekundi prije isteka utakmice ubacio najčuveniji koš u istoriji NBA lige - za pobjedu (87:86), za treću zaredom krunu Čikaga, a šestu ukupno i posljednju do danas.

Majstorskim driblingom Džordan je poslao na parket Brajina Rasela, a onda hladnokrvno kao mnogo puta kroz karijeru pogodio za muk u "Delta centru".

Ono što ovom košu daje posebnu dimenziju - praktično epsku - jeste što je to bio i posljednji šut Džordana u dresu Čikaga.

Tada se mislilo i u njegovoj karijeri, ali se Džordan kasnije vratio iz penzije i igrao za Vašington - ipak, bila je neka sasvim druga priča.

Od tog koša prošlo je 25 godina, ali niko poslije velikog Majkla nije uspio da pogodi šut za pobjedu u ključnoj utakmici NBA finala u posljednjih 30 sekundi.ž

Kakva veličina je bio Džordan možda i najbolje govori činjenica da su svih šest titula Bulsi osvojili dok je on nosio crveni dres sa brojem 23.

Bonus video: