Jokićeve brojke za sva vremena INFOGRAFIK

Jokić je kao 41. pik postao najslabije rangirani igrač na draftu koji je stigao do MVP titule u NBA finalu - te 2014. godine u Bruklinu kao drugi izabran je Džabari Parker, koji nema klub od 7. januara 2022.

6150 pregleda 4 komentar(a)
Jokić tokom finala sa Majamijem, Foto: Reuters
Jokić tokom finala sa Majamijem, Foto: Reuters

Kada je on pitanju brojke su nekako u drugom planu, košarka Nikole Jokića je više od statistike - njegov zaštitni znak su magični potezi, asistencije, koševi...

Ipak, tamo gdje je svježi NBA šampion i MVP finala, tu su obično i rekordi i zanimljive brojke koje samo potvrđuju kakav put je imao centar Denver Nagetsa i koliko je bio dominantan ove sezone.

Ono što se posebno izdvaja jeste činjenica da je majstor Denvera kroz plej-of nosio Denver i završio ga sa 600 poena, 269 skokova i 190 asistencija.

Niko prije njega u plej-ofu nije uspio da bude najbolji kada su u pitanju sve tri statističke kategorije.

Na putu do titule u doigravanju je prosječno bilježio 30 poena, 13,5 skokova i 9,5 asistencija, dok je slične brojke imao i u finalu protiv Majamija - 30,2 poena, 14 skokova i 7,2 asistencije.

Jokić je kao 41. pik postao najslabije rangirani igrač na draftu koji je stigao do MVP titule u NBA finalu.

Zanimljivo, na tom draftu 2014. godine u Bruklinu kao drugi izabran je Džabari Parker, koji nema klub od 7. januara 2022. i rastanka sa Bostonom. Prvi je bio Endru Vigins, a treći ovogodišnji MVP ligaškog dijela NBA lige Džoel Embid.

Povezani članci

13. Jun 2023.

Kad NBA igra u tvom ritmu

Upravo je Jokić tokom prethodne dvije sezono bio MVP takozvanog regularnog dijela sezone, a ove je pokupio još dvije nagrade za najkorisnijeg igrača u finalima Zapada i velikom NBA lige.

Uz sve to tek je šesti košarkaš van Sjedinjenih Američkih Država koji je postao MVP velikog finala.

Prije njega do takvog podviga stigli su Janis Adetokumbo (Milvoki, Grčka - 2021), Dirk Novicki (Dalas, Njemačka - 2011), Toni Parker (San Antonio Francuska - 2007) i Hakim Olajdžuvon (Hjuston, Nigerija - 1994. i 1995).

Bonus video: