San o osmini finala konačno ispunjen

Vjerovatno će Crna Gora biti treća, a koga će im to donijeti za rivala u „Sinan Erdem domu” u Istanbulu u nedjelju, 10. septembra, niko ne može ni da nasluti, jer je Letonija nanijela Rusiji prvi poraz (84:69) i potpuno zamrsila situaciju u grupi D
79 pregleda 6 komentar(a)
Nikola Vučević Eurobasket, Foto: FIBA Europe
Nikola Vučević Eurobasket, Foto: FIBA Europe
Ažurirano: 05.09.2017. 15:34h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Istorija je ispisana - košarkaši Crne Gore su se iz trećeg pokušaja konačno domogli osmine finala Evropskog prvenstva.

Ono što nisu uspjeli Dejan Radonjić 2011. i Luka Pavićević 2013. godine, doduše u jačoj konkurenciji, uradio je Bogdan Tanjević - izabranici 70-godišnjeg stručnjaka su savladali Češku sa 88:75 i kolo prije kraja obezbijedili jedno od prva četiri mjesta u grupi C.

Vjerovatno će biti treći, a koga će im to donijeti za rivala u „Sinan Erdem domu” u Istanbulu u nedjelju, 10. septembra, niko ne može ni da nasluti, jer je Letonija nanijela Rusiji prvi poraz (84:69) i potpuno zamrsila situaciju u grupi D.

Da je slavila „zbornaja”, Crna Gora bi gotovo sigurno igrala sa Srbijom. Taj obračun je i dalje moguć, ali samo ako Turska u posljednjem kolu savlada Letonce...

"Ostvarili smo ono što smo zacrtali. Ovo je velika pobjeda, a iako smo bili ubjedljivi, nije bilo nimalo lako. Pogodili smo otvorene šuteve, što nam je donosilo samopouzdanje. Ostaje nam još utakmica sa domaćinom i moramo da budemo ozbiljni, da ne dođe do opuštanja i neke povrede. Tek onda ćemo se spremati za Istanbul", poručio je Suad Šehović.

Pobjeda protiv selekcije koja je na prethodnom Eurobasketu bila najprijatnije iznenađenje i osvojila 7. mjesto nijednog trenutka nije došla u pitanje. Nije ni smjela, jer u timu Izraelca Ronena Ginzburga u odnosu na šampionat prije dvije godine nema Jana Veselog, Blejka Šilba, Pavela Houške, Davida Jelineka, Pavela Pumprle, Petra Bende i Luboša Bartona, koji su zajedno imali prosjek od preko 53 poena.

Sa samo jednim odličnim igračem, plejmejkerom Vašingtona Tomašom Satoranskim, Češka nije mogla ni da zaprijeti „crvenima”. Već u 3. minutu je bilo 7:2, kada je trojku dao Šehović, da bi Tajris Rajs na isteku 7. na isti način donio dvocifrenu prednost (19:9).

U prvoj četvrtini Crna Gora je imala i tri blokade (dvije Filip Barović, jednu Nikola Vučević), a jedina loša stvar je bila što je Nikola Pavlićević, koji je meč počeo u startnoj petorci, brzo napravio tri faula.

Razlika u klasi je bila vidljiva i u drugom kvartalu, jer se Tanjevićevi puleni nisu opustili, već su nastavili da lome slabijeg rivala. Raspucao se i Nikola Ivanović, a razlika je konstantno rasla sve do 22 sekunde pred odlazak na veliki odmor, kada se u strijelce upisao Nemanja Đurišić za rekordnih plus 17 (49:32).

Znajući da je sve riješeno, Crnogorci su opustili ruke u 3. četvrtini i postigli čak sedam trojki - tri Pavlićević, dvije Šehović (ukupno četiri od četiri), a po jednu Nemanja Vranješ i Ivanović. Povratnik u Budućnost Voli je na startu posljednjeg kvartala pogodio svoj treći šut iza linije 6,75 metara, da bi Vučević nakon ofanzivnog skoka pogodio za rekordnih 28 razlike (83:55) u 32. minutu.

Tada su „crveni”, vjerovatno i svjesno, smanjili ritam u odbrani, što su Česi iskoristili da izbjegnu debakl...

Češka - Crna Gora 75:88 (17:25, 17:24, 21:29, 20:10)

Kluž - Polivalentna sala. Gledalaca: 2.424. Sudije: Roso (Francuska), Zašćuk (Ukrajina), Gurion (Izrael).

Češka: Auda 14 (2-2), HRUBAN 3 (4-3), SATORANSKI 13 (4-4), Velš, Paliza 11, Širžina 4, Švrdlik 3 (2-1), PETERKA 11 (2-1), BOHAČIK 11 (2-2), KŽIŽ 2, Kizlink 3.

Crna Gora: Rajs 9, VUČEVIĆ 17 (2-1), ŠEHOVIĆ 12, PAVLIĆEVIĆ 13, Radončić, Todorović, Dubljević 9 (2-2), BAROVIĆ 1 (2-1), Mihailović 0 (2-0), Ivanović 17 (2-2), Vranješ 6, ĐURIŠIĆ 4 (1-0).

Bonus video: