Počinje Eurobasket: Kad bi bilo kao u Valensiji...

Košarkašice Crne Gore danas (11.15 časova po našem vremenu) na otvaranju 39. Eurobasketa igraju sa Grčkom. Isti rivali se sastali i prije dvije godine u Valensiji na startu EP, kada su “crvene” slavile 70:55 i stigle do osmine finala

13153 pregleda 23 reakcija 2 komentar(a)
Stručni štab Crne Gore na jučerašnjem treningu u Tel Avivu, Foto: kscg
Stručni štab Crne Gore na jučerašnjem treningu u Tel Avivu, Foto: kscg

U “Drajv in areni” u Tel Avivu, košarkašice Crne Gore će već na prvom meču na 39. Eurobasketu pokušati da se “dovezu” do osmine finala. Rival u neobičnom terminu (11.15 časova po našem vremenu, sat više po lokalnom), biće Grčka, sa kojom će se “crvene” sudariti treći put na kontinentalnim šampionatima.

Prije osam godina, “crvene” su umalo ispustile plasman u četvrtfinale, jer su na zatvaranju glavne faze poražene od Grkinja 76:63, ali su prošle jer su u krugu sa njima i Bjeloruskinjama imale drugu najbolju koš-razliku, a tim sa juga Balkana najgoru.

Bili bi dobro da ovaj duel bude repriza sa prethodnog Eurobasketa, kada je Crna Gora na startu grupe B porazila Grčku 70:55 i time obezbijedila plasman u osminu finala. Sada će posao biti teži nego u Valensiji, jer je ekipa Jelene Škerović dosta podmlađena. Nema Jelene Dubljević, koja je zbog povrede završila karijeru prije Evropskog prvenstva, a ni Markiše Getling, Snežane Aleksić...

- Moje najbolje iskustvo sa Eurobasketa je baš prvo iz 2011. Tada sam imala 19 godina, dobile smo nadimak Pepeljuge jer smo pobijedile više velikih mečeva. Kao mladoj igračici to mi je praktično otvorilo oči, da mogu da igram na visokom nivou u inostranstvu i pravim karijeru u Evropi - istakla je Milica Jovanović, koja će danas odigrati 34 meč na prvenstvima Evrope, a protiv Grčke je prije dvije godine bila najefikasnija sa 19 poena.

Dragana Živković je na prošlom Eurobasketu debitovala na velikim takmičenjima i prosječno bilježila 3,3 poena i 2,8 skokova. Sada bi trebalo da ima značajniju ulogu.

- Spremne smo i smatramo da nam je duel sa Grčkom najveća šansa za plasman u narednu fazu. Naravno, na svakoj utakmici idemo na pobjedu, da pružimo maksimum. Nemamo previše iskustva, ali smo mlade, znamo jedna drugu i svjesno smo da samo energijom i jakom igrom možemo da dođemo do pobjede - poručila je kapitenka Budućnost Bemaxa.

Prva zvijezda u timu Petrosa Prekasa je Marijela Fasula. Kćerka čuvenog centra slavne generacije grčke košarke Panajotisa Fasulasa, koja nosi dres španske Perfumerijas Avenide, igrala je na Eurobasketu 2017, kada je njen tim bio četvrti. U kvalifikacijama za ovaj šampionat je bila jedna od pet igračica sa dabl-dabl učinkom u prosjeku (19 poena i 10 skokova).

- Spremale smo se za ovo, znamo šta nas očekuje. Želja nam je da prođemo grupu. Pripreme su su bile dobre, kako su odmicale sve smo više spremale kao ekipa. Znamo šta nas očekuje protiv Grčke, naučile smo koje su im prednosti, ali i mane i želimo da ih iskoristimo - rekla je Bojana Kovačević.

Kao i prije dvije godine, “crvene” odmah na startu igraju ključni duel u grupi. Tada im je to “leglo”, vjeruju da će i sada.

- Mislim da nam to odgovara, jer smo još spremne, svježe i imamo veliku želju. Zbog toga je super što nam je to prvi meč. Puno nam znači i što smo na posljednjoj pripremnoj utakmici pobijedile Sloveniju, to je podstrek, jer smo i same sebi pokazale da možemo mnogo više - poručila je Kovačevićeva.

Škerovićeva će treći put sa klupe predvoditi Crnu Goru na kontinentalnim šampionatima, nakon što je na prva četiri učešća bila kapitenka.

- Imamo dosta igračica bez iskustva, pola ekipe nikada nije bilo na Eurobasketu i igralo protiv ovih rivala. Potrebno nam je da steknemo iskustvo, pomognemo talentima da se razviju i onda za nekoliko godina da pokušamo da idemo još dalje - istakla je 42-godišnja Podgoričanka.

CRNA GORA NA EUROBASKETU

Danas

11.15h Crna Gora - Grčka

Petak

19.45h Španija - Crna Gora

Nedjelja

11.15h Crna Gora - Letonija

Bonus video: