Velika pobjeda - košarkašice Crne Gore preko Letonije do nokaut faze Eurobasketa

Tim Jelene Škerović savladao Letoniju 61:58 i osigurao makar 2. mjesto u grupi A i osminu finala. „Crvene” bi mogle i direktno u četvrtfinale, ako Grčka večeras (19.45) savlada Španiju

35218 pregleda 506 reakcija 47 komentar(a)
Foto: FIBA
Foto: FIBA

Cilj je ispunjen, čak i premašen - košarkašice Crne Gore su savladale Letoniju 61:58 i drugom pobjedom obezbijedile makar osminu finala 39. Eurobasketa, i to u najgorem slučaju kao drugoplasirane u grupi A.

Tim Jelene Škerović bi mogao direktno da se domogne četvrtfinala i već sjutra krene ka Ljubljani, ali je za to potrebno da Grčka napravi senzaciju i večeras (19.45) savlada Španiju.

Ukoliko „crvena furija” trijumfuje, „crvene” će u osmini finala u Tel Avivu igrati sa trećeplasiranom ekipom iz grupe B, a to će najvjerovatnije biti Italija.

Mučila se Crna Gora dugo u napadu, u 1. poluvremenu loše i šutirala iz igre, pogotovo trojke, zbog čega je do velikog odmora ubacila samo 24 poena.

Letonke su na startu nastavka dva puta imale plus osam (32:24 i 34:26), nakon čega su se „crvene” probudile.

Nataša Mek je ubacila šest poena, Božica Mujović trojku, a Marija Leković dva bacanja u seriji 11:0, kojom je Crna Gora preokrenula na 37:34.

Uskoro je bilo i rekordnih plus sedam (45:38), nakon treće trojke Jelene Vučetić i pogotka Mujovićeve sa pet metara.

Tada su, međutim, uslijedile Tantalove muke - niko nije mogao da pogodi koš, a često je isticalo i vrijeme za napad, prije nego što je Mujovićeva trojkom na pet minuta i 38 sekundi do kraja vratila pet razlike (50:45).

Tu nije bio kraj - Vučetićeva je pogodila dva bacanja, Milica Jovanović se konačno probudila i dala trojku, da bi Mek svojih 20. poenom donijela dvocifrenu prednost na isteku 37. minuta.

Kitija Lakša je odmah odgovorila trojkom i dodatnim bacanjem, a onda novih pogotkom iza linije 6,75 smanjila na samo tri razlike na 94 sekunde do kraja (59:56).

Nakon koševa Jovanovićeve i Anete Štajnberge, „crvene” su izgubile loptu, a Letonke dobile napad na 45 sekundi do kraja. Nisu ga iskoristile, a nakon tajm-auta Škerovićeve je koš dala Mek, ali se ispostavilo da nije uputila šut na vrijeme.

Letonkama je ostala 2,1 sekunda za šut za produžetke, ali su se spetljale i nisu ni pokušale na vrijeme.

Nataša Mek je odigrala fenomenalan meč i upisala 22 poena, 20 skokova, tri asistencije i po dvije ukradene lopte i rampe za indeks 37.

Vučetićeva je ubacila 11 koševa, Mujovićeva 10, Jovanovićeva devet, a zanimljivo je da je pobjeda upisana iako se Dragana Živković nije upisala u listu strijelaca.

Van igre je bila samo dva minuta i 33 sekunde, promašila sva četiri šuta, ali je igrala odlično u odbrani, o čemu govori podatak da je sa njom na terenu Crna Gora dala 10 poena više od Letonki.

Ili obrnuto - dok je ona bila van igre nešto preko dva i po minuta u 1. četvrtini, tim sa Baltika je napravio seriju 11:4.

Bonus video: