„Crvene” uglas: Velika pobjeda, spremne smo za naredna iskušenja

Božica Mujović i Jelena Vučetić srećne zbog trijumfa nad Letonijom i igre i poručuju da će košarkašice Crne Gore biti prave i u osmini finala ili eventualnom četvrtfinalu

9015 pregleda 81 reakcija 6 komentar(a)
Foto: FIBA
Foto: FIBA

Prije 39. Eurobasketa niko nije smio da tvrdi da će Crna Gora stići do nokaut faze, jer je bila autsajder grupe A.

Ali, tim Jelene Škerović je prvo savladao Grčku, potom bio ravnopravan tri četvrtine moćnoj Španiji, a današnjim trijumfom nad Letonijom (61:58) obezbijedio minimum 2. mjesto i lakšeg rivala u osmini finala.

„Najbitnije je da smo pobijedile. Ispoštovale smo dogovor iz svlačionice i ono što nam je selektorka pokazala na treningu, tako da je rezultat došao”, rekla je Božica Mujović.

Prva plejmejkerka je naglasila da je Crna Gora bila spremna na igru sa više kontakta.

„Očekivale smo da će sudije da dopuste grublju igru. Gledale smo prethodna dva meča, vidjele da Letonke tako igraju, tako da smo bile spremne”.

„Crvene” bi već sjutra mogle da igraju osminu finala, vjerovatno protiv Italije, ali ističu da će biti na maksimumu.

„Došle smo spremne na ovo takmičenje i znamo da nas očekuju dvije vezane utakmice. Nema priče o tome da li smo umorne i hoćemo li biti spremne”, poručila je Mujovićeva.

Jelena Vučetić je sa 11 poena bila jedna od najzaslužnijih za pobjedu.

„Očekivana je bila ovako teška utakmica. Zna se da je Letonija dobila Španiju, znale smo kako igra odbranu, ali smo izašle još jače i pokazale kako se igra i pobijedile”, istakla je 29-godišnja Novljanka.

Pogodila si tri trojke, ona u 3. četvrtini je bila jako važna.

„U dobrom sam ritmu, koristim svaku priliku da šutnem trojku. Srećom, ulaze u koš”

Šta je presudilo?

„Energija definitivno i odbrana. U 2. poluvremenu, kada smo počele da igramo zonu, one se nisu dobro snašle, mislim da je to presudilo. Uzgred, izolovale smo njihovog najboljeg šutera Laksu”.

Crna Gora je ovom pobjedom osigurala 2. mjesto u grupi A, a mogla bi da bude i prva i ode direktno u četvrtfinale. Za to bi ipak bilo potrebno čudo - da Grčka savlada Španiju i izbaci je sa šampionata.

Realnije je da „crvene” sjutra igraju protiv trećeplasiranog tima iz grupe B, najvjerovatnije Italije, za plasman među osam najboljih.

„Sačekaćemo da vidimo kakvi će biti ishodi u drugoj grupi i sa kim ćemo igrati sjutra”, jasna je Vučetićeva.

Bonus video: