Srcem oduvale i Italiju, naziru se svjetla Pariza

Košarkašice Crne Gore na startu nokaut faze 39. Eurobasketa savladale Italiju 63:49 i izborile četvrtfinalni obračun sa prvim favoritom, Francuskom. Pobjeda na jednoj od dvije sljedeće utakmice donosi mjesto na kvalifikacionim turnirima za Olimpijske igre

16293 pregleda 22 reakcija 21 komentar(a)
Foto: FIBA
Foto: FIBA

Prije 12 godina, Jelena Škerović kao kapitenka i Milica Jovanović kao jedna od najmlađih igračica nisu mogle da obuzdaju suze nakon srceparajućih poraza od Turske u četvrtfinalu i Hrvatske na utakmici za 5. mjesto na Eurobasketu u Poljskoj.

Ugašen im je san, san da će nastupiti na Olimpijskim igrama u Londonu.

Sve ovo vrijeme sigurno su maštale o učešću na najvećoj svjetskoj smotri, prilika im se pružila kada to niko nije očekivao.

Škerovićeva, sada u ulozi selektorke, a Jovanovićeva kao kapitenka i liderka mladog, neiskusnog tima, dovele su Crnu Goru do neslućenih visina, do četvrtfinala 39. Evropskog prvenstva.

I do predvorija Olimpijskih igara u Parizu, do nove dvije šanse da izbore kvalifikacione turnire za OI, na kojima će se 16 ekipa boriti za 12 mjesta u Gradu svjetlosti...

„Crvene” su u osmini finala u Tel Avivu odigrale fenomenalno u odbrani, serijom 21:0 na prelazu između 1. i 2. četvrtine praktično riješile sve dileme, savladale Italiju 63:49 i izborile četvrtfinalni okršaj sa prvim favoritom za zlato, Francuskom.

Jovanovićeva je nestvarno otvorila meč i dala prvih 11 poena svog tima. Niko, međutim, nije mogao ni da pomisli da će njena treća trojka iz isto toliko pokušaja otvoriti seriju 21:0, kojom je Crna Gora od 8:8 u 7. stigla do 29:8 na početku 14. minuta.

6 ​​​poena dala je Ćećilija Zandalasini, iako je u grupnoj fazi postizala prosječno 18. Ovo joj je najgori učinak na evropskim prvenstvima, jer na prethodnih 17 utakmica nikada nije ubacila manje od devet koševa. Da podvig bude još veći, dala je trojku u posljednjem minutu, kada je sve bilo jasno, a do tada je iz igre šutirala 7-1. To najbolje govori o odbrani „crvenih”, pogotovo Dragane Živković

Zanimljivo, zaključila ju je upravo 33-godišnja Nikšićanka, i to trojkom!

U tom dijelu igre je fenomenalna bila i Marija Leković, koja je zamijenila Božicu Mujović (imala problema sa faulovima) i do poluvremena ubacila 11 poena, uz šut 5-5 za dva i 1-1 sa linije penala.

Zahvaljujući najstarijoj i najmlađoj igračici u ekipi, „crvene” su na velikom odmoru imale plus 13 (35:22), a Italija nijednom do kraja nije uspjela da priđe na jednocifrenu razliku.

Tim Lina Larda jeste nekoliko puta prijetio, ali se uvijek nalazio neko ko bi našao put do obruča kada je bilo najteže - Jelena Vučetić, Dragana Živković ili Nataša Mek, koja je opet imala dabl-dabl (13 poena i 15 skokova).

Jedina loša stvar je bila povreda Lekovićeve, koja je izašla iz igre na startu posljednje četvrtine nakon sudara sa dvije protivničke igračice.

Izgleda, ipak, da nije ništa strašno i da bi 19-godišnja Baranka trebalo da bude spremna za obračun protiv Sandrin Grude i ostalih zvijezdi u timu Žan-Ema Tupana.

Ako i izgube od Francuske, izabranice Jelene Škerović bi imale novu šansu za olimpijske kvalifikacije, u duelu za plasman od 5. do 8. mjesta sa poraženim iz četvrtfinalnog meča Belgije i pobjednika sjutrašnje utakmice Srbija - Velika Britanija.

Ali, ima vremena za te kalkulacije, važno je samo da „crvene” u Ljubljanu prenesu ritam iz Tel Aviva, pogotovo u odbrani. Tada ne bi trebalo strahovati ni od selekcije koja je vezala pet srebrnih medalja na kontinentalnim prvenstvima...

CRNA GORA - ITALIJA 63:49 (22:8, 13:14, 13:9, 15:18)

Tel Aviv - „Drajv in arena”. Gledalaca: 200. Sudije: Liška (Poljska), Đerđi (Rumunija), Baki (Turska).

Crna Gora: MEK 13 (2-1), Kovačević, Živaljević, Pašić, Radonjić 1 (2-1), ŽIVKOVIĆ 5 (3-1), MUJOVIĆ 4 (4-2), Bigović, VUČETIĆ 8 (4-2), Šćepanović, Leković 15 (2-1), JOVANOVIĆ 17.

Italija: KIZ, Vila 4 (2-2), Bestanjo 4 (2-2), Verona 4, ZANDALAZINI 6 (3-1), Pan 7, Truko, Cubaj 2, SANTUĆI 8 (3-2), Fasina, ANDRE 10 (1-0), SPREAFIKO 4 (3-2).

Bonus video: