Istorijski uspjeh: Belgija osvojila Evropsko prvenstvo

Belgija u finalu savladala Španiju 64:58 i prvi put u istoriji osvojila Evropsko prvenstvo. Sve poene za Belgiju postigle samo četiri košarkašice

9544 pregleda 97 reakcija 1 komentar(a)
Košarkašice Belgije, Foto: fiba.basketball
Košarkašice Belgije, Foto: fiba.basketball

Uspon ženske košarke u Belgiji počeo je 2017. godine kada je ova selekcija na Evropskom prvenstvu u Češkoj osvojila istorijsku, bronzanu, medalju. Godinu kasnije na Mundobasketu u Španiji Belgija je zauzela četvrto mjesto, dok je 2021. godine na kontinentalnom šampionatu osvojeno još jedno bronzano odličje.

Potom je Belgija prvi put u istoriji učestvovala na Olimpijskim igrama i u Tokiju osvojila sedmo mjesto, a onda na Mundobasketu u Australiji prošle godine zauzela peto mjesto.

A kruna za sjajne godine i razvoj ženske košarke stigla je večeras u "Stožicama" - Belgija je u finalu Evropskog prvenstva savladala Španiju 64:58 i prvi put u istoriji osvojila zlatnu medalju.

Španija je od početka meča vodila i kontrolisala rezultat, ali prednost nijednog trenutka nije bila dvocifrena. A onda je, četiri minuta i 15 sekundi prije kraja utakmice, sjajna Ema Meseman pogodila trojku i Belgija je prvi put povela (55:54).

U narednom napadu Alba Tores je bila precizna za dva poena (56:55) i to je bilo posljednje vođstvo "furije" na utakmici. Uslijedila je serija Belgijanki 7:0, vođstvo 62:55 i istorijski uspjeh ove reprezentacije.

U selekciji Belgije su samo četiri košarkašice postizale poene, a najbolja je bila Ema Meseman koja je meč završila sa 24 poena i osam skokova. Meseman je u četvrtfinalu protiv Srbije postala prva košarkašica koja je na evropskim prvenstvima upisala tripl-dabl.

Ema Meseman
Ema Mesemanfoto: fiba.basketball

Kjara Linskens je meč završila sa 18, Džuli Vanlo sa 13 poena. Džuli Aleman je postigla devet poena.

Kod Španije je najefikasnija bila Keralt Kasas sa 14 poena.

Bonus video: