Početak kao iz košmara, 35 minuta za ohrabrenje

Razigrao se Rajs, vezao osam poena u nizu, a naš tim imao je i napad kod 75:72, ali Ivanović nije pogodio za tri poena, pa je propala šansa da se makar ode u produžetak.
65 pregleda 0 komentar(a)
Bojan Dubljević, Foto: FIBA Europe
Bojan Dubljević, Foto: FIBA Europe
Ažurirano: 04.09.2017. 16:48h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Kluž - Košarka nije tenis ili odbojka, gdje možete da „bacite“ jedan set i pobijedite. To su na svojoj koži najbolje osjetili reprezentativci Crne Gore, koji su počeli meč sa Hrvatskom toliko loše, da gore ne može biti, pa je nakon tri minuta rezultat bio baš kao da se igra „bijeli sport“, a ne „kraljica sportova“ - 0:15.

U ostatku meča su jurili rivala, dali sve što su mogli, ali nisu uspjeli i izgubili su sa 76:72. Doduše, prvi cilj je i dalje nadohvat ruke, jer bi trebalo da se dogodi čudo da „crveni“ u preostala dva meča sa Češkom (sjutra u 14 časova) i Rumunijom (četvrtak, 19.45) ne obezbijede 3. ili 4. mjesto u grupi C.

Protiv „vatrenih“ su najavili da će imati šta da pokažu i u osmini finala u Istanbulu, ostalo im je da još samo riješše tih misterioznih pet minuta, koje na svakoj utakmici bukvalno prespavaju...

"Veoma loše smo počeli utakmicu i cijelo vrijeme morali da jurimo razliku. Ipak, pokazali smo karakter, čak i kada je bilo minus devet u samom finišu utakmice. Čeka nas meč koji može da bude odlučujući za plasman u narednu fazu. Zbog toga moramo da izbistrimo misli i zaboravimo ovaj susret ", poručio je Nikola Ivanović.

Tajris Rajs je poslije tri minuta i 49 sekundi konačno dao prvi koš za Crnu Goru, i to trojku, ali mu je na istovjetan način odgovorio Bojan Bogdanović, čak četvrtom iz pet pokušaja za 18:3. Tek nakon toga je Bogdan Tanjević konačno promijenio čuvara asu Indijane i umjesto pomalo zbunjenog Nemanje Đurišića na parket poslao Vladimira Mihailovića.

Da stvar bude čudnija, takav rezultat je bio na semaforu iako je Filip Barović u „džep“ stavio drugo veliko oružje „vatrenih“, Darija Šarića. Novi centar Budućnosti je igrao odličnu odbranu, ukrao dvije lopte, a imao je i dva poena u trenutku kada je drugi najbolji ruki prošle sezone u NBA bio na „nuli“ u svim parametrima.

Ulaskom Bojana Dubljevića, Crna Gora je dobila opciju više u napadu, Nikola Pavlićević je donio dodatnu energiju u oba pravca, Mihailović „uhapsio“ Bogdanovića, pa je razlika počela brzo da se topi. Najbolji centar ACB lige je trojkama u posljednjim sekundama prve i prvom napadu druge četvrtine smanjio na 25:20, da bi Marko Todorović u 12. minutu pogodio za 25:22.

Hrvati su, ipak, podigli prednost zahvaljujući čestim slobodnim bacanjima, ali je Crna Gora opet uhvatila priključak 12. poenom Dubljevića za 30:35. Dva i po minuta prije kraja poluvremena Tajris Rajs je iznudio faul Roko-Lenija Ukića, pogodio jedno za 31:35, a Tanjević je tu pauzu iskoristio da izvuče kapitena da odmori. To se odmah osjetilo, jer nije bilo rješenja u napadu, pa su puleni Aleksandra-Ace Petrovića završili poluvrijeme serijom 8:0 za novu osjetnu prednost (43:31).

U nastavku je razlika konstatno bila između 10 i 14 poena, prije nego što je Đurišić pogodio trojku u 29. minutu za 50:58. Dubljević je četiri i po minuta prije kraja smanjio na 68:62, ali je u narednom napadu zaboravljen Roko-Leni Ukić pogodio trojku.

Činilo se da je drugi poraz na 40. Eurobasketu neminovnost, ali se tada Rajs konačno probudio i pokazao kakva je igračina - prvo je dao trojku uz dodatno bacanje, potom pogodio dva penala, a 58,7 sekundi prije kraja položio loptu u koš za 72:73.

U tom periodu je i odbrana bila sjajna, ali se Šarić iskupio što mu je malo ranije Dubljević „spustio“ rampu i povisio na 75:72 na 40 sekundi prije posljednje sirene.

Nakon Bošinog tajm-auta, „crveni“ su se spetljali pri izvođenju, ali je nakon velike borbe Ivanović iznudio „mrtvu loptu“, a strelica je omogućila nastavak napada.

Novi-stari plejmejker Budućnosti je 17 sekundi prije kraja šutnuo trojku za izjednačenje, ali se lopta nažalost izmigoljila iz obruča... Šarić je potom pogodio jedno od dva bacanja, što je bilo dovoljno da se riješi pitanje pobjednika.

Crna Gora - Hrvatska 72:76 (17:25, 14:18, 21:19, 20:14)

Kluž - Polivalentna sala. Gledalaca: 1.983. Sudije: Anastopulos (Grčka), R. Vaskes (Portoriko), Roso (Francuska).

Crna Gora: RAJS 22 (7-5), VUČEVIĆ 12, ŠEHOVIĆ, Pavlićević 5, Radončić, Todorović 4, Dubljević 17 (6-5), BAROVIĆ 4, Mihailović 2, Ivanović 3 (2-0), Vranješ, ĐURIŠIĆ 3.

Hrvatska: Krušlin, Popović 3, Simon 2, ŠARIĆ 14 (4-3), UKIĆ 9 (2-1), Žorić 5 (2-1), PLANINIĆ 6 (2-2), Bender 5 (2-0), Buva, Ramljak, TOMAS 9 (4-3), BOGDANOVIĆ 23 (9-7).

Tok utakmice:

Posljednja četvrtina:

72:76 - Polovičan je Šarić sa penala i to je konačan rezultat, drugi poraz Crne Gore na Evropskom prvenstvu.

72:75 - Promašio je Ivanović trojku, lopta za Hrvate, još 10 sekundi

72:75 - Šarić je prekinuo seriju Crne Gore. Tajm aut Tanjevića, 40 sekundi do kraja.

72:73 - Opet odlična odbrana naših, Hrvatima je istekao napad, a razigrani Rajs iz solo prodora donosi potpunu dramu. 58 sekundi do kraja, tajm aut Petrovića.

70:73 - Dubljević rampom zaustavlja Šarića, sa druge strane Ukić faulira Rajsa, koji pogađa oba penala. Još minut i po.

68:73 - Rajs pogađa trojku uz faul Ukića, a potom koristi i dodatno bacanje. Još 120 sekundi.

62:71 - Imali su Hrvati 11 razlike, ali je Ivanović pogodio trojku, pa Dubljević pokupio promašaj Vučevića. Međutim, ostavili su potom naši Ukića, a on je to kaznio trojkom. Još četiri minuta.

57:64 - Trojka Rajsa, pa polaganje Pavlićevića. Na minus sedam je naš tim, do kraja šest i po minuta.

Treća četvrtina:

52:62 - Na kraju treće dionice zaostajemo 10 poena. Konstantno je prednost Hrvata između 10 i 12 poena, nedostaje nam jedna serija da se potpuno vratimo u meč.

43:55 - Vučević je naš najsigurniji igrač u trećoj dionici sa šest poena, četiri je dodao Rajs, ali uz nekoliko nedopustivih odbrambenih propusta. Počeo je sedmi minut treće četvrtine.

37:49 - Tri dobra napada naših momaka završena poenima iz reketa (Vučević u dva navrata), ali smo jeftini opet primili dvije trojke od Ukića i Tomasa.

Druga četvrtina:

Vode Hrvati 43:31 na poluvremenu. Očajno je naš tim počeo utakmicu, gubio 15:0, ali je uspio da se približi na samo tri razlike 31:28. Ipak, promašili su Tanjevićevi izabranici nekoliko zicera, a Hrvati to znali da kazne i vrate prednost. Naš najbolji igrač je Bojan Dubljević sa 12 poena i pet skokova, sa druge strane 19 poena (četiri trojke) Bojana Bogdanović.

31:39 - U kontri 3 na 1 Ivanović je promašio trojku, dok zicere nisu iskoristili Todorović i potom Rajs poslije solo akcije. Kaznili su to Hrvati i vratili prednost od osam poena. Minut i po do odmora.

28:31 - Poslije kontre loptu je u koš položio Vlado Mihailović. Na minus tri su naši momci, koji moraju bolje braniti šut protivnika za tri poena jer je maločas nedopustivo sam ostao i kaznio odbranu Crne Gore Marko Tomas. Na polovini smo druge dionice.

22:28 - Trojka Dubljevića na startu druge dionice, potom dobra odbrana pa laki poeni za Todorovića. Ipak, propust u odbrani kaznio je Dario Šarić trojkom, ubojitim oružjem Hrvata ovog popodneva.

Prva četvrtina:

17:25 - Pogodio je Dubljević trojku sa istekom prve četvrtine, prije njega pogodio je i Pavlićević za tri, konačno su Tanjevićevi izabranici zaigrali malo bolje u napadu. Primili smo šest trojki za 10 minuta, to je Hrvatima donijelo na startu ogromnu prednost, kada je Bogdanović pogodio četiri puta sa velike udaljenosti.

11:21 - Konačno su naši došli malo do igre, četiri poena za Vučevića, ali trojke Hrvata nam prave najviše problema.

5:18- Vodili su Hrvati i 15:0 dok maler nije trojkom razbio Tajris Rajs. Najviše problema nam zasad zadaje Bojan Bogdanović, koji je pogodio već četiri trojke iz pet pokušaja.

0:10 - Loše otvaranje našeg tima. Pogodak Ukića, trojka Bogdanovića, pa nesportska Vučevića, koju je sa penala kaznio Tomas. Uslijedila je još jedna trojka Bogdanovića za 10:0 poslije dva minuta. Tajm aut Bogdana Tanjevića.

Selektor Tanjević odlučio je da utakmicu počnu Tajris Rajs, Suad Šehović, Nemanja Đurišić, Nikola Vučević i Filip Barović. Sa druge strane, Petrović je na parket poslao Ukića, Šarića, Bogdanovića, Tomasa i Planinića.

Crnogorski košarkaši igraju protiv Hrvatske treći meč u grupi C na Eurobasketu.

Izabranici Bogdana Tanjevića nakon dva kola imaju polovičan učinak. Španija je na premijeri bila prevelik zalogaj za naše momke, koji su protiv Mađara u drugom kolu opravdali ulogu favorita.

Hrvati su iskoristili dobar raspored na startu i savladali Rumune i Mađare, pa će za njih ovo biti najveći ispit od početka prvenstva.

Eventualna pobjeda lansirala bi naše momke u borbu za drugo mjesto u grupi pred nokaut fazu.

U našoj grupi završena je jedna utakmica trećeg kola, Mađarska je savladala Češku 85:73, dok će od 19 sati Španija igrati protiv autsajdera Rumunije.

Bonus video: