Ema Meseman: MVP koji je ispisao istoriju

Belgija osvojila prvu evropsku titulu, a turnir je obilježila Ema Meseman koja je na kraju osvojila MVP nagradu

10122 pregleda 3 komentar(a)
Ema Meseman, Foto: fiba.basketball
Ema Meseman, Foto: fiba.basketball

Od 2013. godine ženske košarkaške reprezentacije Srbije i Španije smjenjivale su se na evropskom tronu. "Furija" je prije deset godina u Francuskoj savladala domaću selekciju i osvojila zlato, da bi dvije godine kasnije zlatno odličje pripalo Srpkinjama. Nakon toga je Španija dva puta zaredom bila na vrhu Evrope (2017. i 2019), a 2021. godine Srbija.

Djelovalo je da bi niz mogao da bude nastavljen i na ovogodišnjem Eurobasketu. Španija je stigla do finala, bila blizu petog zlata, vodila 36 minuta, ali je na kraju poražena od Belgije (64:58), koja je stigla do prve, istorijske, titule.

Belgijanke su odigrale odličan turnir, a i prije prvenstva su bile jedan od kandidata za titulu. A onda su u grupnoj fazi, u Tel Avivu, savladale Izrael (108:59), Češku (84:41) i Italiju (72:64). U četvrtfinalu su bile ubjedljive protiv Srbije (93:53), u polufinalu su eliminisale Francusku (67:63) i konačno u velikom finalu pobijedile Španiju. Osvojile su treću medalju na posljednja četiri prvenstva (imaju bronzu 2017. i 2021), a prvu zlatnu i krunisale godine tokom kojih je ženska reprezentativna košarka u toj zemlji bila u ekspanziji.

Ema Meseman
Ema Mesemanfoto: fiba.basketball

Kao i svi timovi, i Belgija ima zvijezdu, lidera ekipe, koji je najzaslužniji za osvojenu titulu. U slučaju noviih evropskih šampionki to je Ema Meseman, 30-godišnja djevojka koja je u Sloveniji ispisala istoriju ženske košarke.

"Ako volite košarku, gledajte polufinalnu utakmicu Francuske i Belgije i posmatrajte kako igra Ema Meseman ", tvitnuo je tokom polufinala francuski reprezentativac Nikola Batum.

Brojke Eme Meseman na prvenstvu su fenomenalne - u prosjeku je imala 21,7 poena, 8,7 skokova, 5,2 asistencije i 4,3 ukradene lopte. U četvrtfinalu protiv Srbije je ispisala istoriju ženskog Eurobasketa i postala prva košarkašica koja je na kontinentalnim šampionatima stigla do tripl-dabla (meč je završila sa 15 poena, 13 skokova i 10 asistencija). Potpuno očekivano, proglašena je za najkorisniju košarkašicu Eurobasketa.

"Šampioni smo. Ponosna sam na ekipu. Tokom većeg dijela finala nismo imali energije, ali smo se podigli u pravom trenutku", kazala je nakon finala Meseman. Nakon njene trojke u 36. minutu Belgija je prvi put povela na utakmici (55:54).

Meseman je i prije Evropskog prvenstva ispisala istoriju belgijske ženske košarke. Sa Fenerbahčeom je sredinom aprila u finalu savladala Mersin, osvojila Evroligu (proglašena za najkorisniju košarkašicu regularnog dijela) i postala belgijska igračica sa najviše titula u ovom takmičenju (pet naspram četiri koliko je osvojila An Vuters). Četiri od tih pet titula Meseman je osvojila sa Jekaterinburgom (2016, 2018, 2019. i 2021). U dresu Fenerbahčea je ove sezone stigla do titule i u nacionalnom prvenstvu, a proglašena je za najkorisniju košarkašicu finalne serije.

Rođena je u Ipru, a profesionalnu karijeru je počela sa 16 godina. Njena majka, Sonja Tankre je 1983. godine proglašena za najbolju belgijsku košarkašicu.

"Za mene i mog brata je bilo najvažnije da se bavimo sportom. Kako sam odrastala moj talenat za košarku je sve više dolazio do izražaja, pa je bio lak izbor da se bavim ovim sportom. Majka me nije forsirala, ali je poštovala moju odluku. A poslije nekog vremena sam željela da budem bolja od nje", kazala je Meseman u jednom intervjuu.

Nakon karijere u Belgiji i Francuskoj, Meseman je 2013. godine otišla u WNBA, a na draftu je izabrao Vašington Mistiks.

"U početku sam bila zabrinuta zbog selidbe u SAD. Nikada prije toga nisam gledala utakmicu u WNBA ligi. Poznavala sam neke igrače, ali mi je to sve djelovalo daleko. Nisam bila sigurna da li ću ići. Imala sam 19 godina, uplašila sam se", prisjetila se belgijska košarkašica.

Ali, odlazak u WNBA je bio pun pogodak. Već 2015. godine je učestvovala na Ol-staru, a 2019. godine je osvojila titulu i proglašena je za najkorisniju košarkašicu finala. To je bila prva i do sada jedina titula Vašingtona.

Ženska košarkaška reprezentacija Belgije
foto: fiba.basketball

"U početku nisam vjerovala da ću uspjeti u WNBA. Trebalo je da se prilagodim, ali sam brzo shvatila da me je Vašington izabrao zbog mog stila igre. Onda sam odlučila da ne mijenjam način na koji igram košarku."

Kao i ostale košarkašice, tako je i Meseman po završetku sezone u WNBA igrala u Evropi, gdje je sa Jekaterinburgom osvojila pomenute četiri titule u Evroligi. Sa ruskom ekipom je šest puta osvajala domaće takmičenje, a jednom Kup.

Uporedo sa klupskom, Meseman je razvijala i uspješnu reprezentativnu karijeru. Prije šest godina Belgija nije bila rangirana na FIBA rang listi, a onda je počeo uspon. Na Evropskom prvenstvu u Češkoj 2017. godine ove selekcija je osvojila bronzanu medalju, prvo odličje u istoriji.

Godinu kasnije na prvom Svjetskom prvenstvu, "mačke" su osvojile četvrto mjesto, a 2019. godine nastup na Eurobasketu okončale na petoj poziciji.

Prije dvije godine Belgija je na Eurobasketu osvojila još jednu bronzu, a onda je uslijedio odlazak na prve Olimpijske igre, na kojima je maksimum bila sedma pozicija.

Prošle godine na Mundobasketu u Australiji osvojeno je peto mjesto, a onda je ovog ljeta konačno selekcija stigla do zlata.

Ubjedljivo i potpuno zasluženo. I na krilima Eme Meseman.

Bonus video: