Petar Mijović ostaje trener Budućnosti

Stručnjak iz Bara dobio povjerenje da vodi tim i naredne sezone

27839 pregleda 214 reakcija 48 komentar(a)
Foto: KK Budućnost Voli
Foto: KK Budućnost Voli

Dilema je riješena - Petar Mijović ostaje trener Budućnost Volija.

Stručnjak iz Bara je po treći put preuzeo ekipu u finišu prošle sezone, nakratko je probudio, ali je doživio dva teška poraza u polufinalu AdmiralBet ABA lige od Crvene zvezde, da bi utisak popravio lakim osvajanjem titule prvaka Crne Gore protiv SC Derbija.

„Petar Mijović je zaslužio povjerenje Upravnog odbora i nastaviće saradnju sa Budućnost Volijem! Mladi stručnjak ima bogatu istoriju i povezanost sa našim klubom jer je 2019. godine na klupi Budućnosti naslijedio Jasmina Repešu i osvojio titulu prvaka Crne Gore. Naredne sezone, koja je prekinuta zbog koronavirusa, preuzeo je ekipu tokom sezone i osvojio Kup Crne Gore. Na kraju upravo završene sezone Mijović je preuzeo plavo-bijele i predvodio ih do nove titule u domaćem šampionatu”.

„Petar će biti upravo ta potrebna energija koja treba našem timu u periodu koji je pred nama. Naša ekipa će igrati i ove godine Evrokup, i već znamo određen broj protivnika iz grupe i znamo da neće biti lako. Tu je i jaka konkurencija u ABA ligi, pa ćemo zajedno sa našim Petrom prionuti na posao da napravimo što jaču i konkurentniju ekipu”, piše u saopštenju kluba.

Mijovića čeka jako težak posao u sklapanju ekipe, jer Budućnost pod ugovorom ima samo dvojicu igrača - Petra Popovića i Igora Drobnjaka.

Budžet će biti veći nego prethodne sezone, jer je predsjedniku Draganu Bokanu na sastanku sa gradonačelnikom Oliverom Injac obećano da će Glavni grad i državne firme klubu dati oko dva i po miliona eura.

To će biti polovina budžeta, a ostatak će finansirati Bokan i članovi Upravnog odbora. Predsjednik kompanije „Voli” je i ranije tražio da Glavni grad, koji je vlasnik kluba, i država donose 50 odsto novca, sada je to i „izboksovao”.

S obzirom na to da će budžet za plate igrača biti oko tri miliona eura, jasno je da može da se napravi izuzetno konkurentna ekipa za Evrokup.

Zbog ambicija da se ode što dalje u tom takmičenju, Bokan je želio da vrati najtrofejnijeg trenera u istoriji kluba i jednog od najboljih slobodnih agenata na tržištu, Dejana Radonjića, ali se ispostavilo da je to bila nemoguća misija.

Doduše, 53-godišnji Podgoričanin je bio zainteresovan da se vrati, kako bi sa klubom za koji je igrao i koji mu je u srcu pokušao da napravi velike stvari, ali je odustao zbog navijačkog bunta.

Iako su ljudi iz uprave pregovarali sa „varvarima” da ne koče povratak Radonjića, najvatreniji navijači mu nisu oprostili što je 2020. godine drugi put preuzeo Crvenu zvezdu, što su dokazali crtanjem uvredljivih grafita širom Podgorice.

Zbog toga je čovjek koji je uz Duška Vujoševića najtrofejniji trener ABA lige sa pet šampionskih prstena „povukao ručnu” i odustao od ponude.

Mijović je za to vrijeme čekao poziv predsjednika, jer je bio bez ugovora.

Ranije se pominjalo da bi mogao da dođe i bivši trener Primorske i Cedevita Olimpije, Jurica Golemac, ali je Upravni odbor dao povjerenje Mijoviću, koji je sa „plavima” dva puta bio prvak, a jednom osvajač Kupa Crne Gore.

Jasno je da, osim Popovića i Drobnjaka, Budućnost mora da ima bar još nekoliko domaćih igrača u timu. Slobodnih agenata je dosta (Bojan Dubljević, Vladimir Mihailović, Danilo Nikolić...), nije nerealno ni da dođu Andrija Slavković iz SC Derbija ili Andrija Grbović iz Mege, ali je pitanje ko bi od njih pristao.

Što se tiče stranaca koji su tu bili prošle sezone, novi ugovori bi mogli da budu ponuđeni samo Džej Džej O'Brajenu i Eriku Grinu.

Kakav god da tim sastavi Budućnost, jasno je da u ABA ligi neće moći da se bori za titulu, jer Partizan i Crvena zvezda imaju ogromne budžete, vrijedne preko 15 miliona eura.

U Evrokupu, međutim, uz dobru selekciju postoji šansa da se ode daleko, jer to takmičenje nije jako kao nekada, čak se čini i da je slabije od FIBA Lige šampiona.

Žrijeb je 7. jula, a već se zna da će „plavi” igrati sa finalistima prošlog izdanja, Gran Kanarijom i Turk Telekomom, te šampionom Njemačke Ulmom, Arisom i Trentom.

Bonus video: