Sa Mijovićem u napad na Evrokup

Doskorašnji trener Budućnost Volija dobio povjerenje da vodi ekipu i u narednoj sezoni, u kojoj će sa povećanim budžetom pokušati da ode što dalje u drugom po rangu evropskom takmičenju

12498 pregleda 91 reakcija 24 komentar(a)
Imaće puno posla da formira ekipu: Petar Mijović, Foto: Budućnost Voli/Filip Roganović
Imaće puno posla da formira ekipu: Petar Mijović, Foto: Budućnost Voli/Filip Roganović

Kao i 2020. godine, kada je ostavio odličan utisak nakon što je drugi put vodio Budućnost Voli, Petar Mijović je čekao odluku uprave najvećeg crnogorskog kluba hoće li dobiti novi ugovor. I sada je, kao i tog juna, dočekao - 41-godišnji Baranin će i u narednoj sezoni predvoditi “plave”, sa kojima je u tri navrata osvojio dvije titule i Kup Crne Gore.

Mijović je prvi put ekipu preuzeo poslije debakla u majstorici finala plej-ofa ABA lige 2019. godine umjesto Jasmina Repeše i postao prvak države, ali je sljedeću sezonu počeo kao pomoćnik Slobodana Subotića. Brzo ga je, međutim, naslijedio, ali je podnio ostavku u januaru 2021. zbog velikog pritiska.

Treći put je na klupu “plavih” sjeo u aprilu, umjesto Vladimira Jovanovića i nakratko probudio ekipu iz dubokog sna, ali nije mogao da spriječi potop u polufinalu regionalnog takmičenja od Crvene zvezde, koja je u dva meča slavila sa ukupnom koš-razlikom plus 79. Sezonu je donekle izvukao lakim osvajanjem titule prvaka Crne Gore protiv SC Derbija.

A kakav posao čeka i njega i upravu u sklapanju tima, najbolje govori činjenica da Podgoričani pod ugovorom imaju samo dvojicu igrača - Petra Popovića i Igora Drobnjaka. Sporazume za narednu sezonu na papiru imaju i Alfa Kaba i Kameron Rejnolds, ali se traži način da se saradnja sa njima raskine.

- Pod ugovorom imamo Drobnjaka i Popovića, te Rejnoldsa i Kabu. Oni su za mene tu, vidjeću zajedno sa menadžmentom da odlučim šta će biti u bliskoj budućnosti. Ne bih ništa prejudicirao. Selektiranje tima je jedan od najznačajnijih momenata, koji je umnogome odrediti situaciju tokom sezone - istakao je Mijović.

Budžet će biti veći nego prethodne sezone, jer je predsjedniku Draganu Bokanu na sastanku sa gradonačelnikom Oliverom Injac obećano da će Glavni grad i državne firme klubu dati oko dva i po miliona eura. To će biti polovina budžeta, a ostatak će finansirati Bokan i članovi Upravnog odbora.

Predsjednik kompanije “Voli” je i ranije tražio da Glavni grad, koji je vlasnik kluba, i država donose 50 odsto novca, sada je to i “izboksovao”. S obzirom na to da će za plate igrača biti namijenjeno oko tri miliona eura, jasno je da može da se napravi izuzetno konkurentna ekipa za Evrokup, ali je pitanje koliko će joj biti potrebno vremena da se uigra.

- Čeka nas kompleksan i značajan posao. Uprava je obezbijedila sredstva da može da se formira respektabilan sastav, koji bi mogao da napravi iskorak u Evrokupu i da ostanemo konkurentni za sami vrh ABA lige. Moramo karakterno, pa tek onda količinom talenta, da dovedemo ljude koji mogu da odgovore takmičarskom nivou i to postavljamo kao jedan od prioriteta. Eventualne greške u selekciji moramo da svedemo na minimum, kako bi ekipa funkcionisala već od početka priprema - naglašava 41-godišnji strateg.

Osim Popovića i Drobnjaka, Budućnost mora da ima bar još nekoliko domaćih igrača u timu. Slobodnih agenata je dosta (Bojan Dubljević, Marko Simonović, Vladimir Mihailović, Danilo Nikolić, Aleksa Ilić...), nije nerealno ni da dođu Andrija Slavković iz SC Derbija ili Andrija Grbović iz Mege, ali je pitanje ko bi sve od njih pristao. Što se tiče stranaca koji su tu bili prošle sezone, novi ugovori bi mogli da budu ponuđeni samo Džej Džej O’Brajenu i Eriku Grinu.

- Sigurno da imam u planu da dovedem nekoliko crnogorskih igrača, jedna od najvažnijih stvari je da se vrati nukelus domaćih košarkaša. Tražićemo da dovedemo momke koji mogu odmah da donesu kvalitet više ekipi, ili talentovane, koji mogu da nadograde sebe i budu tu u godinama koje dolaze. Jasno nam je da postoji i određeni broj igrača koje ne možemo da dovedemo zbog raznih razloga - zaključio je Mijović.

Kakav god da tim sastavi Budućnost, jasno je da u ABA ligi neće moći da se bori za titulu, jer Partizan i Crvena zvezda imaju ogromne budžete, vrijedne preko 15 miliona eura.

U Evrokupu, međutim, uz dobru selekciju postoji šansa da se ode daleko, jer to takmičenje nije jako kao nekada. Žrijeb je 7. jula, a već se zna da će “plavi” igrati sa finalistima prošlog izdanja, Gran Kanarijom i Turk Telekomom, te šampionom Njemačke Ulmom, Arisom i Trentom.

Radonjić odustao zbog navijača

Zbog ambicija da se ode što dalje u Evrokupu, predsjednik Budućnosti Dragan Bokan je želio da vrati najtrofejnijeg trenera u istoriji kluba i jednog od najboljih slobodnih agenata na tržištu, Dejana Radonjića, ali se ispostavilo da je to bila nemoguća misija.

Doduše, 53-godišnji Podgoričanin je bio zainteresovan, kako bi sa klubom za koji je igrao i koji mu je u srcu pokušao da napravi velike stvari, ali je odustao zbog navijačkog bunta.

Iako su ljudi iz uprave pregovarali sa “varvarima” da ne koče povratak Radonjića, najvatreniji navijači mu nisu oprostili što je 2020. godine drugi put preuzeo Crvenu zvezdu, što su dokazali crtanjem uvredljivih grafita širom Podgorice. Zbog toga je čovjek koji je uz Duška Vujoševića najtrofejniji trener ABA lige sa pet šampionskih prstena “povukao ručnu” i odustao od ponude.

Ranije se pominjalo da bi mogao da dođe i bivši trener Primorske i Cedevita Olimpije, Jurica Golemac, ali je Upravni odbor dao povjerenje Mijoviću, koji je sa “plavima” dva puta bio prvak, a jednom osvajač Kupa Crne Gore.

Bonus video: