Mijović najavljuje novu sezonu: Na testu i ekipa i navijači

Trener košarkaša Budućnost Volija Petar Mijović u razgovoru za Televiziju “Vijesti” o sezoni prepunoj izazova na dva fronta

5804 pregleda 10 komentar(a)
Mijović, Foto: kk budućnost voli / filip roganović
Mijović, Foto: kk budućnost voli / filip roganović

Petar Mijović počinje novu priču na klupi Budućnosti, sa mnogo energije i entuzijazma i sa željom da u novom, čak četvrtom mandatu, tim koji bude vodio promijeni sliku koju je ostavio prošle sezone.

To je kompleksan zadatak, ali biti trener Budućnosti je i velika stvar u poslu kojim se bavi.

“Budućnost je jedan od vodećih timova u regionu, a svi znamo šta region znači za evropsku košarku, šta je značio i šta znači sada, koliko je trenera otišlo, koliko je velikih igrača ovaj prostor dao. Sigurno je da je biti trener Budućnosti velika čast, velika odgovornost i velika obaveza”.

Prvi korak i jako bitan proces jeste stvaranje tima, naglasio je Mijović.

“Kakav temelj napravimo u selekciji, možemo očekivati da u tom smjeru ide i sezona”.

Drugim riječima rečeno - uz novinarsku slobodu - jedan od problema prošle sezone je bio i preveliki broj stranaca, iako su sportske granice davno probijene, a podjela na domaće i strane igrače više ne postoji.

Zbog toga su i prva dva potpisa bila sa domaće scene - Andrija Slavković i Andrija Grbović.

“Budućnost prevashodno mora da u svakom momentu, s obzirom na ambicije, ima u svojim redovima najbolje što Crna Gora ima. Ako to zbog objektivnih okolnosti nismo u situaciji da imamo, onda treba da imamo nešto što u doglednom periodu može da postane najbolje što Crna Gora ima”, jasan je Mijović.

Trener Budućnosti je prošlu sezonu završio emotivnim obraćanjem i izvinjenjem zbog oproštaja kakav ne dolikuje podgoričkom klubu - Crvena zvezda je, podsjetimo, u “Morači” slavila sa 41 poenom razlike. Te njegove riječi i stav da je potrebno iskupljenje biće polazna osnova novog tima i nove priče...

“Mi ćemo pokušati da od te tačke krenemo, da se sastavimo karakteran, takmičarski tim koji će u svakoj utakmici ići na rezultat”.

Petar Mijović, Erik Grin, KK Budućnost Voli
foto: KK Budućnost Voli

Kada se govori o ABA ligi - isto je kao i prošle sezone. Razlika između Partizana i Crvene zvezde i ostalih timova biće ogromna. Šanse da se neko umiješa u borbu za trofej praktično i ne postoje.

“Nadam se da ćemo uspjeti da sastavimo dobar tim. On po rejtingu teško može da bude na nivou Partizana i Crvena zvezda, koji najavljuju napad na F4 Evrolige, ali imamo obavezu da sastavimo tim koji može da igra na znajačno višem nivou protiv tih ekipa nego što je to bio slučaj prošle sezone”, navodi Mijović.

Možda je zato Evrokup šansa za iskorak, prethodne dvije sezone Budućnost je završavala u osmini finala, porazima na gostujućem terenu. Rivale u grupi saznaće u petak, a već se zna da će se sastati sa finalistima Gran Kanarijom i Turk Telekomom.

“Čini mi se do nekog ozbiljnog rezultata možemo da dođemo prije preko Evrokupa nego protiv Partizana i Zvezde u ABA ligi. Mi, međutim, ne treba to da dijelimo, već da sastavimo tim koji treba da odgovori obavezama u oba takmičenja”.

Svaka naredna utakmica biće, naglašava Mijović, najvažnija, u tom pravcu će, kaže, razmišljati i trenirati, a kada se formira ekipa odrediće se i ambicije.

Kada je riječ o strancima koji su nastupali prošle sezone, pod ugovorima su Alfa Kaba i Kameron Rejnolds, ali njihov ostanak nije siguran, a želja je da Budućnost zadrži Erika Grina i Džej Džej O’Brajena. Juče je stigao Flečer Megi iz SC Derbija.

“Tržiste to malo diktira drugačije, mnogo je kompleksno, a cijene su mnogo veće nego što su bile prošle godine. Imamo Evoligu, Evrokupu, Fibinu Ligu šampiona, 60-ak vrhunskim klubova sa velikim budžetima, mi se trkamo s njima”.

I za kraj najave novog početka - kako vratiti navijače u “Moraču”, koja je prošle sezone djelovala sablasno prazno, a tim bio bez podrške, osim u takozvanim velikim utakmicama.

“Suštinski na testu će biti i jedna i druga strana. Mi ćemo biti na testu da svakog dana opravdavamo ono što nam je povjereno, navijaći će biti u obavezi da svoju ljubav pokazuju konstantnim dolascima, bez obzira na rezultat”, zaključuje Mijović.

Bonus video: