Novi epski podvig Finaca, Izrael šokirao Njemačku, Sloveniji derbi sa Grčkom

Danas se igraju mečevi u grupama A i B
0 komentar(a)
Markanen, Foto: FIBA Europe
Markanen, Foto: FIBA Europe
Ažurirano: 03.09.2017. 20:49h

Na Eurobasketu nisu samo Finci majstori preokreta. Izrael je uspio da pobijedi Njemačku sa 82:80, iako je tokom posljednje četvrtine bio u minusu čak ¸15 poena (75:60). Ipak, predvođeni sjajnim Hauelom Izraelci su dobili meč. Hauel je uz 23 koša i devet skokova ukrao čak sedam lopti.

Ispratio ga je Omri Kaspi sa 20 poena i čak 11 skokova, dok je Pnini dodao 15 poena.

Na drugoj strani Denis Šreder je postigao 20 poena, ali je promašio sva četiri pokušaja za tri poena.

Epski meč odigrala je Finska protiv Poljske pred svojim navijačima u Helsinkiju (90:87). Finci su slavili iako su na 90 sekundi prije kraja gubili sa devet poena razlike. Junak je bio Markanen koji je osam sekundi prije kraja pogodio za izjednačenje. Poljake je u produžetku tri sekunde dijelo od pobjede i opet je Markanen pogodio za drugi produžetak, u kojem su spretniji bili domaći košarkaši.

Finci su i na startu prvenstva nakon produžetka dobili Francusku, koja je u posljednjoj četvrtini imala deset poena prednosti!

Markanen je sa 27 poena bio centralna figura a uhvatio je i devet lopti, dvije u ofanzivi.Koponen je postigao 21. Kod Poljaka Vačinski i Sloter su postigli po 18 poena, ali je Sloter promašio trojku u finišu drugog produžetka za pobjedu.

U derbiju grupe A Slovenija je savladala Grčku (78:72) i jedina je sa maksimalnim učinkom nakon tri utakmice. Slovenci su odlično ušli u utamicu, imali su deset poena prednosti na kraju prve četvrtine, ali je potom Grčka igrala bolje i u posljednjih deset minuta je ušla sa šest poena viška.

Ipak, Dončić i Dragić su u finišu donijeli preokret i pobjedu. Kod Slovenije najefikasniji su bili Luka Dončić sa 22, Goran Dragić je ubacio 20, a Klemen Prepelić 16 poena. U ekipi Helena Sloukas je dao 18, a trojiica igrača su ubacila po deset poena - Printezis, Papajanis i Papas.

Nakon startnog poraza u produžetku utakmice sa Finskom, selekcija Francuske je počela da igra kako se i očekivalo, uprkos podatku da u redovima "trikolora" nema tri NBA zvijezde.

Francuska je nakon Grčke, danas očekivano slavila i protiv Islanda sa 115:79.

Čak šestorica igrača Francuske imali su dvocifren poenterski učinak, najviše Nando de Kolo 16. Kod Islanda je odskočio Stefanson sa 23 poena.

Derbi B grupe pripao je Litvaniji u utakmici sa Italijom (78:73). "Azuri" su bolje ušli u meč vodili su, ali je Litvanija stigla do izjednačenja već na kraju prve četvrtine. U drugoj je Litvanija počela da stiče prednost i rutinski je došla do pobjede.

Juskevičijus sa 20 poena je bio najefikasniji, a pobjedi je značajno dopšrinio Valančijunas sa 13 poena i osdam skokova, čak pet ofanzivnih. Na drugoj strani Datome je dao 24, a Belineli 14 poena.

Prvi duel dana u grupi B između Gruzije i Ukrajine pripao je "plavo-žutima". Ukrajina je tokom cijelog meča vodila, igrala bolje a u finišu im nije zadrhtala ruka kada je Markoišvili pogodio trojku za 81:84.

Ukrajinci su pokazali da, iako nemaju zvijezda u timu, imaju više kvalitetnih igrača od Gruzije. Najbolji je bio Denis Lukašov sa dabl-dabl učinkom, 17 poena i 11 asistencija, a najefiaksniji je bio Artjom Pustovoj sa 19 poena.

Podatak da je kod Gruzijaca šest igrača postiglo 78 poena, pokazuje da ta ekipa ima "kratku klupu". Pačulija i Šermadini su bili najefikasniji sa po 17 poena.

Obje selekcije imaju skor na šampionatu do pobjede i dva poraza u prva tri kola.

Rezultati

Grupa A: Francuska - Island 115:79, Slovenija - Grčka 78:72, Finska - Poljska 90:87

Grupa B: Gruzija - Ukrajina 81:88, Litvanija - Italija 78:73, Njemačka - Izrael 80:82

Bonus video: