Mlada reprezentacija izgubila i od Turske, slijedi borba za opstanak u A diviziji

Crna Gora u osmini finala Evropskog prvenstva za mlade košarkaše izgubila od Turske 73:68

13673 pregleda 17 komentar(a)
Fedor Žugić, Foto: fiba.basketball
Fedor Žugić, Foto: fiba.basketball

Prošle sezone na Evropskom prvenstvu u Podgorici mlada košarkaška reprezentacija Crne Gore je napravila veliki uspjeh i osvojila bronzanu medalju.

Ovog ljeta situacija je drugačija - ekipa Dušana Dubljevića je u grupnoj fazi pretrpjela sva tri poraza, a večeras je u osmini finala izgubila od Turske 73:68, pa će se do kraja šampionata boriti za opstanak u A diviziji.

Crnoj Gori predstoji prvo meč sa Islandom. Ukolliko pobijedi, ostaće u eliti. U slučaju poraza, Fedor Žugić i saigrači se sele u borbu za plasman od 13. do 16. mjesta. Tada bi šampionat morali da završe sa dvije pobjede, jer tri posljednje plasirane ekipe idu u B rang...

Kada je riječ o večerašnjem meču, Turska je je bolje otvorila susret i sredinom prve četvrtine imala pet poena prednosti - 13:8. Ali, tada je Crna Gora odgovorila, napravila seriju 7:0 i poslije poena Fedora Žugića stigla do prvog vođstva 15:13.

Poslije poena Zorana Vučeljića bilo je 17:13, ali je nakon toga Turska preokrenula i vodila do kraja susreta.

Na kraju prvog poluvremena Turska je imala i maksimalnih 12 poena prednosti (40:28), a sigurno vođstvo je održavala sve do početka posljednje četvrtine kada je Crna Gora poslije poena Luke Bogavca prišla na minus tri (49:46), a nakon trojke Fedora Žugića i na minus dva (53:51). Potom je Vučeljić promašio za izjednačenje, ali je Turska taj nalet odbila i u posljednji minut ušla sa 10 poena viška (68:58).

Djelovalo je tada da je sve gotovo, ali je uslijedila drama. Đorđije Jovanović je pogodio dva slobodna bacanja, Andrija Vučurović trojku i dodatno bacanje (68:64), da bi na drugoj strani siguran sa penala bio Ege Ozčelik (70:64). Nije se Crna Gora predavala, precizni su bili Lazar Vukčević i Vučeljić, pa je 11 sekundi prije kraja bilo 70:68 za rivala, koji je sa penala sačuvao prednost i pobjedu.

Najefikasniji kod Crne Gora bio je Žugić sa 24 poena. Vučeljić i Danilo Ivanović su ubacili po 10.

Kod Turske su Karahan Efeoglu i Ozčelik meč završili sa po 15 poena.

Bonus video: