Samo je jedan način za oporavak od debakla - pobjeda nad Mađarskom

Crna Gora je pred dolazak u Kluž bila izraziti favorit da dobije taj meč. Nakon izdanja protiv Španije i više nego dobre predstave izabranika Stojana Ivkovića u duelu sa Hrvatskom, niko ne može da tvrdi da će Bojan Dubljević i drugovi osvojiti prva dva boda
7 komentar(a)
crna gora španija, Foto: FIBA
crna gora španija, Foto: FIBA
Ažurirano: 01.09.2017. 17:28h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Iako Mark Gasol dnevno zaradi 62 hiljade dolara, više nego nekoliko košarkaša crnogorske reprezentacije za cijelu godinu, „crveni“ su pred odlazak na Eurobasket prijetili Španiji, čak i najavljivali pobjedu.

Bilo je jasno da toliki optimizam nema uporište u realnosti, da bi sve sem laganog poraza bila senzacija, ali niko nije očekivao ni ovo što se desilo - prvak Evrope je ogolio sve limite tima Bogdana Tanjevića i u laganom ritmu stigao do najubjedljivije pobjede u 1. kolu 40. šampionata Starog kontinenta (99:60).

Iskusni stručnjak je prije meča pričao da Crna Gora nikako ne smije da dozvoli utakmicu na veliki broj poena, a njegovi puleni su se nekako držali plana u prva tri i po minuta, kada su petim poenom Tajrisa Rajsa poveli 8:5.

I onda je krenula „furija“ sa Pirineja - tim Serđa Skariola je agresivnom odbranom tjerao „crvene“ iz greške u grešku, izgubljene lopte su se nizale, a sa njima je rasla razlika.

Serijom 10:0, aktuelni prvak Evrope je već u 7. minutu stekao osjetnu prednost (15:8), a onda je Serhio Rodriges ušao i počeo da diže publiku na noge - novi plejmejker CSKA je na početku 2. četvrtine dao fenomenalan koš, pa izvanrednim dodavanjem ka Viliju Ernangomesu omogućio ogromnih plus 16 svom timu (30:14).

Tada je i jednima i drugima bilo jasno ko će pobijediti, a iskusniji igrači Španije kao da su svjesno smanjili tempo i prepustili dvojici najmlađih, braći Ernangomes, da se istaknu. Vili je nekoliko puta odlično probio Nikolu Vučevića i postao prvi igrač sa dvocifrenim učinkom, da bi se centar Orlanda donekle iskupio trojkom za 42:27. Nažalost, time je samo izazvao novi udar „furije“, koja je serijom 9:0 stigla do plus 24 (51:27) 35 sekundi pred odlazak u svlačionice.

Nikola Pavlićević je sa tri trojke u prva četiri minuta nastavka održavao podnošljivu razliku, ali je bilo vidljivo da nema ideje šta da se radi, ni u odbrani, ni u napadu.

Razlika u klasi je bila previše očigledna i samo je bilo pitanje da li će Španci pojačavati tempo i potpuno dotući grogiranog rivala. Skariolo je povukao braću Gasol, Rikija Rubija i Huan Karlosa Navara na klupu, što nikako nije bio plus za Crnu Goru, jer su ostali igrači imali želju da se dokažu.

Razlika je opet krenula da raste, sve do rekordnih plus 39 na samom kraju.

Nakon ovakvog debakla, postoji samo jedan način da se Tanjevićeva selekcija iskupi - da u meču sa Mađarske, koji se igra danas već od 14 časova, pobijedi i napravi možda i odlučujući korak ka osmini finala. Ako to ne uradi, rizikuje da doživi sudbinu iz 2011. i 2013. godine i ode kući poslije takmičenja po grupama.

Crna Gora je pred dolazak u Kluž bila izraziti favorit da dobije taj meč. Nakon izdanja protiv Španije i više nego dobre predstave izabranika Stojana Ivkovića u duelu sa Hrvatskom, niko ne može da tvrdi da će Bojan Dubljević i drugovi osvojiti prva dva boda...

Španija - Crna Gora 99:60 (26:14, 25:15, 19:15, 29:16)

Kluž - Polivalentna sala. Gledalaca: 1.800. Sudije: Sahin (Italija), Rid (Australija), Roso (Francuska).

Španija: P. GASOL 10 (8-5), Rodriges 7 (2-2), Navaro 9, RUBIO 7 (2-2), M. GASOL 9 (6-5), V. Ernangomes 18 (7-6), Sastre 4 (2-2), Vives 3, Oriola 2, SAN EMETERIO 10 (2-1), ABRINES 7 (4-2), H. Ernangomes 13 (7-5).

Crna Gora: RAJS 7, VUČEVIĆ 16 (2-1), ŠEHOVIĆ 6 (3-1), Pavlićević 13, RADONČIĆ, Todorović 4 (4-2), Dubljević 4 (2-2), BAROVIĆ 0 (2-0), Mihailović 8, Ivanović, Vranješ, Đurišić 2.

Bonus video: