Odlazak košarkaške legende: Preminuo Mirko Novosel

O kakvom igraču, a prije svega treneru se radilo, možda i najbolje opisuje naslov njegove biografije "Zlatna košarka Mirka Novosela". Od košarkaškog velikana oprostila se i Budućnost

21943 pregleda 82 reakcija 15 komentar(a)
Preminuo je velikan evropske košarke: Mirko Novosel, Foto: Printscreen YouTube/FIBA
Preminuo je velikan evropske košarke: Mirko Novosel, Foto: Printscreen YouTube/FIBA
Ažurirano: 20.07.2023. 14:05h

Mirko Novosel, košarkaška legenda Hrvatske i Jugoslavije, preminuo je u 86. godini, objavili su hrvatski mediji.

Čovjek koji je jedno od najvećih košarkaških imena na ovim prostorima od 2007. godine je član Kuće slavnih u Springfildu, a FIBA ga je u svoju Kuću slavnih uvrstila 2010. godine.

O kakvom igraču, a prije svega treneru se radilo, možda i najbolje opisuje naslov njegove biografije "Zlatna košarka Mirka Novosela".

Pod njegovom trenerskom palicom zagrebačka Cibona je dvije godine zaredom (1985, 1986) bila šampion Evope. Tih godina proglašen je i za najboljeg trenera Starog kontinenta, a zahvaljujući njemu iz Šibenke je u Zagreb stigao i veliki Dražen Petrović.

Osim Cibone, istoriju je pisao i kao selektor. Jugoslaviju je odveo do pet medalja - dva evropska zlata (1973, 1975), svjetskog srebra (1974) i srebrnih i bronzanih medalja sa Olimpijskih igara 1976. i 1984.

Nakon raspada Jugoslavije bio je i selektor Hrvatske sa kojom je 1993. stigao do bronzane medalje na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj.

Od velikog trenerskog imena oprostio se i najveći crnogorski klub Budućnost Voli.

"Sa velikom tugom smo primili vijest o smrti gospodina Mirka Novosela. Posljednji pozdrav jednom od najvećih svjetskih košarkaških umova. Pisali ste zlatne stranice jugoslovenske i hrvatske košarke, vinuli ste Cibonu u sam vrh Evrope. Porodici i prijateljima izjavljujemo najiskrenije saučešće. Počivajte u miru gospodine Novosel", objavila je Budućnost.

Bonus video: