Kako je Mirko Novosel od momka "sa ulice" u Nikšiću napravio centra koji je "rasturio" Menegina

"Imao sam s jedne strane igračko iskustvo, pa sam i sam bio premazan svim mastima i niko nije mogao da me 'fulira'. S druge strane, brinuo sam za sve te igrače - i, ako je trebalo, rješavao sam i njihove lične probleme. Kod mene su ključni igrači bili oni koji nisu bili snagatori kao što su Slavnić, Kićanović, Delibašić i Ćosić"

23718 pregleda 15 komentar(a)
Novosel sa jednim od pehara u rukama, Foto: Printscreen YouTube/FIBA
Novosel sa jednim od pehara u rukama, Foto: Printscreen YouTube/FIBA

Košarkaška Evropa danas se oprašta od Mirka Novosela, jednog od najvećih umova ove igre.

Gospodin iz Zagreba i čovjek koji je (posebno kao trener) proslavio Jugoslaviju kao košarkašku silu preminuo je u 86. godini.

Koliko je živio za košarku i svoje igrače podsjetio je "Večernji list" u jednom od posljednjih intervjua koje je Novosel dao.

Između ostalog bio je zanimljiv i način na koji su njegov stručni štab i on otkrili legendarnog centra iz Crne Gore Rajka Žižića.

"Njega je moj pomoćnik Branislav Rajačić našao u Nikšiću na ulici. Kada smo ga doveli na pripreme kadetske reprezentacije nije mogao da prati trening, pa je Rajačić sa njim sa strane radio dvokorak. Pet godina kasnije rasturao je jednog Dina Menegina (legendarni italijanski centar)", ispričao je nedavno Novosel.

Kao trener, kako je ispričao, volio je igrače kod kojih fizička konstitucija nije bila najvažnija. Tako je tek kod njega u reprezentaciji i to sa 24 godine počeo da igra Zoran Moka Slavnić.

"Meni se Slavnić svidio, jer je bio sjajan tehničar sa velikim stepenom igračke inteligencije. Uostalom, kod mene su ključni igrači bili oni koji nisu bili snagatori kao što su Slavnić, Dragan Kićanović, Mirza Delibašić i Krešimir Ćosić", objasnio je Novosel.

Zbog svojih igrača bio je spreman na sve... Dražena Dalipagića je zvao u reprezentaciju iako nije imao staž u mlađim selekcijama, a zbog nekih je išao i u školu, u druge gradove...

"Kad nam se približavalo jedno Evropsko prvenstvo otišao sam u Čačak da rješim pitanje Kićanovićeve mature, jer ako mu nešto zapne neće moći da dođe na pripreme. Inače, tada sam kod njegove bake prvi put vidio kako se pravi kajmak, koji sam obožavao", prisjetio se.

Osim Čačka posjetio je i Tuzlu...

"U Tuzlu sam išao da nagovorim Mirzu Delibašića da između košarkle i tenisa, u kojem je bio jako dobar, izabere košarku. Imao sam tada automobil fiću sa kojom sam otišao u Tuzlu nekoliko puta i na kraju uspio - Mirza je nakon svega postao svjetski igrač", naveo je Novosel.

Mnogo velikih imena imala je Jugoslavija tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka, ali svi su bili kao jedan - najviše zahvaljujući Novoselu.

"Imao sam s jedne strane igračko iskustvo, pa sam i sam bio premazan svim mastima i niko nije mogao da me 'fulira'. S druge strane, brinuo sam za sve te igrače - i, ako je trebalo, rješavao sam i njihove lične probleme. A sve je to stvorilo osjećaj kod njih da imaju obavezu prema meni i da mi to moraju da vrate na terenu. Sa svojim igračima sam imao roditeljski odnos, pa mi je supruga često govorila da se više brinem za braću Petrović nego za svoje sinove", slikovito je objasnio Novosel.

Upravo, zahvaljujući Novoselu, veliki Dražen Petrović je i izabrao Cibonu nakon igranja za Šibenku, iako je već tada imao ponude mnogih velikih klubova iz Evrope.

Bonus video: